Telegram

Asylansøgere bor med skimmelsvamp i Røde Kors-center

Røde Kors trak medarbejdere ud af bygning med skimmelsvamp i Center Kongelunden. Beboere må blive.
Telegram
30. januar 2017 kl. 23:36

For anden gang blev der i november konstateret skimmelsvamp i Center Kongelundens bygninger.

Det fik Røde Kors, der står for den daglige drift af asylcentret, til at trække sine medarbejdere ud af de inficerede lokaler.

En del af asylansøgerne bor dog otte uger senere fortsat i de helbredsskadelige bygninger. Det skriver Information.

I alt bor og sover 60 ud af 200 beboere i de ramte bygninger.

Røde Kors oplyser, at man har lavet en prioritering, i forhold til hvilke beboere der skulle flyttes, og hvilke der kunne blive boende i de skimmelramte bygninger.

Medarbejderne selv og de mest helbredsmæssigt udsatte er blevet flyttet.

- Det er jo i en kortsigtet sammenhæng, og det hører med, at hvis der er nogle af beboerne, der bliver påvirket af skimmelsvamp, så vil vi også reagere på det, siger centerchef i Røde Kors Carsten Isaksen til Information.

Udlændingestyrelsen bekræfter over for avisen, at der er konstateret skimmelsvamp. Derudover oplyser styrelsen, at beboerne vil blive genhuset. Det vil ske i allerede eksisterende centre.

Det fremgår også af styrelsens svar, at Røde Kors har vurderet, at beboerne kan blive boende, mens genhusningen arrangeres.

Det på trods af, at Røde Kors altså ikke vurderede bygningerne egnede til, at deres egne medarbejdere kunne opholde sig i dem i løbet af en arbejdsdag.

Røde Kors har ansvaret for organisationens medarbejdere i asylcentret. Udlændingestyrelsen har ansvaret for beboerne.

Det er således styrelsens ansvar, at en del af beboerne stadig bor i de skimmelsvampramte bygninger. Røde Kors har dog udvalgt, hvem der skulle flyttes, og hvem der kunne blive boende.

Ifølge Carsten Isaksen har det været svært at finde plads til samtlige beboere et andet sted. Derudover har centret særlige funktioner, der ikke varetages andetsteds.

Han erkender, at det kan virke mærkeligt at lade asylansøgerne blive i bygningerne, mens medarbejderne bliver hevet ud.

Det kan være sundhedsfarligt at opholde sig i lokaler med skimmelsvamp. Der er risiko for hovedpine, allergi og astma.

Røde Kors vil sørge for at lufte ud og gøre rent i de bygninger, der er ramt af skimmelsvamp, indtil Udlændingestyrelsen har fået flyttet beboerne til sunde rammer.

/ritzau/