Skatteminister i grønlændervending: Ingen er købt eller solgt

Karsten Lauritzen kalder det en usmart formulering, at han har sagt, at Venstre har købt en grønlænder.
11. januar 2017 kl. 17:26

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) beklager, at han har sagt, at Venstre har "købt en grønlænder" med reference til en aftale med det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond.

- Naturligvis er ingen blevet købt eller solgt. Der er tale om en velkendt sag om at tage et fornuftigt hensyn til den parlamentariske situation, siger Karsten Lauritzen i en skriftlig kommentar.

- Men det berettiger selvfølgelig ikke den usmarte formulering, som jeg ikke skulle have brugt. Jeg beklager, hvis nogen er blevet stødt. Det var ikke hensigten.

Udtalelserne, som ministeren nu beklager, faldt under et nytårsarrangement hos Venstre i Lemvig og er blevet refereret af Dagbladet Holstebro-Struer.

Ved arrangementet forklarede Lauritzen, hvordan regeringen er blevet styrket parlamentarisk ved at indgå en aftale med Aleqa Hammond. Hun er blevet formand for Grønlandsudvalget.

Til gengæld har hun lovet ikke at stemme mod regeringen i kabinetspørgsmål.

- Historien viser, at der stort set altid er et folketingsmedlem, som i løbet af perioden springer fra et parti til et andet, og så vil vi ikke længere have flertal. Men vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder, sagde Lauritzen.

- Så må vi bare håbe, der ikke er nogen, der byder mere på et tidspunkt, lød den ligefremme udlægning af den handling ifølge Dagbladet Holstebro-Struer.

Aleqa Hammond er mildt sagt ikke imponeret over skatteministerens formulering "at købe en grønlænder". Til DR Nyheder siger hun:

- Jeg vil kun sige, at det er vel sådan, han taler. Det er vel sådan en betegnelse, han bruger om os grønlændere. At man køber sådan en.

- Godt nok er dansk ikke mit modersmål, men jeg tror alligevel, at jeg kan et mere civiliseret dansk end ham. Det er sagt med et smil, siger hun.

Skatteministerens sprogbrug får dog ikke umiddelbart nogen konsekvenser for Aleqa Hammonds aftale om ikke at stemme imod regeringen, siger hun til DR Nyheder.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

jeg siger bare hold dog op,politik bliver mere og mere rådden,politikerleden bliver ved med at stige.
Måske skal vi også se på om vi skal afskaffe demokrati i det danske sprog,da det faktisk snart ikke findes mere,måske skal det udskiftes med korrupti,hvem ved

Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Flemming S. Andersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Betegnende er det vel at pressen hovedsageligt fokuserer på retorikken, som om sidstnævnte gør andet end at afspejle den velkendte, gældende kynisme. Der er ingen nævneværdig interesse for magtkorrumperingen; denne underforstås som et grundvilkår i et såkaldt moderne demokrati.

Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld jensen, Anne Eriksen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Det kunne have været skønt at være en flue på væggen til nytårskuren i valgkredsen, hvor de gode venstremænd sikkert har slået sig på lårene af grin over skatteministerens smarte bemærkning og det gode politiske håndværk statsministeren har udført med "at købe en grønlænder", der kunne sikre de 91 mandater.
Der er åbenbart ingen skam i livet når V rigtig folder sig ud - kolonitiden sætter stadig sine spor åbenbart.