Her er Theresa Mays 12-punktsplan på vej ud af EU

Premierminister Theresa May har lavet en plan for, hvordan Storbritanniens farvel til EU skal forløbe
17. januar 2017 kl. 13:41Opdateret 17. januar 2017 kl. 14:04

Storbritanniens premierminister, Theresa May, løfter tirsdag sløret for, hvordan Storbritannien skal gribe sit bebudede farvel til EU an.

Det er formuleret i de følgende 12 punkter:

1. Skabe vished om processen, hvor det er muligt.

2. Tage kontrol over vores egne love.

3. Styrke unionen mellem de fire nationer i Storbritannien: England, Wales, Skotland og Nordirland.

4. Fastholde de åbne grænser mod Irland.

5. Kontrollere antallet af personer, der kommer til Storbritannien fra Europa.

6. Garantere rettighederne for EU-borgere, der bor i Storbritannien og briter, der bor i EU.

7. Beskytte arbejderrettighederne.

8. Forsøge at indgå en omfattende frihandelsaftale med EU.

9. Indgå handelsaftaler med andre lande.

10. Fortsætte med at samarbejde med europæiske partnere inden for videnskab, forskning og teknologi.

11. Samarbejde i kampen mod kriminalitet og terrorisme.

12. Sikre et jævnt og ordnet farvel til EU.

Kilde: Premierministerens Twitter-konto.

Premierminister Theresa May vil tirsdag i en tale uddybe sine tanker om Brexit. ’Politisk set vil det være selvmord for hende ikke at fortsætte med en robust Brexit,’ lyder det fra en af hendes partifæller.
Læs også

 

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alt sammen sund fornuft, og egentlig kunne man føje et par punkter til.

Helt aktuelt er punkt 6 ganske vigtigt. Mange EU-borgere i Storbritannien er nu blevet jaget vild af både racistiske borgere og arbejdsgivere. Det gælder ikke kun "polske blikkenslagere" men også borgere fra f.eks. Danmark og Sverige m.fl. Og 2 polakker er allerede myrdet af racistiske borgere, hvilket er en ulovlig handling, som mange borgere egentlig syntes, er helt forståelig.

Foruden kan Storbritannien forvente store problemer med i hvert fald Skotland, men formentlig også Nordirland og Wales, hvor flertallet ønsker at blive i EU. Og man må imødese, at mindst et land, Skotland, forlader samarbejdet.

Til gengæld vil Storbritannien, eller hvad man vil kalde et amputeret statssamfund, kunne blive en global aktør. Men i de første flere år vil det formentlig ske på et temmelig lavt økonomisk niveau. Og bagefter kan det være, at hele samfundet ser ganske anderledes ud med en stor, overflødig og meget fattig middelklasse.

@Claus Oreskov: Din kommentar er den automatreaktion, man altid hører fra (mange) EU-tilhængere, når nogen vil samarbejde på andre måder end EU. Tilhængerne taler om, at EU-modstanderne ønsker en 'fribillet'. Virkeligheden er imidlertid, at også mellemstatsligt samarbejde kræver ansvar og flid og er forpligtende. Jeg anbefaler dig venligst dette indlæg af undertegnede:

https://www.information.dk/comment/1190286#comment-1190286

P.S.: Må jeg venligst høre, om du kan definere forskellen på mellem- og overstatslig? For hvis du ikke kan det, så har du slet ikke forstået emnet EU.

Henrik Petersen

GB ligner meget mere USA end resten af Europa. Måske deres farvel åbner muligheden for mere beskyttelse af almindelige menneskers rettigheder og muligheder?

Så må vi overlade til GB at beskytte bankernes rettigheder.

EU er langt fra det man kan ønske sig. Men muligheden for at skabe et bedre EU er bedre uden GB

David Henriksen

Styrke unionen med Skotland? Ahahaha.. erhm good luck! Skotland Sidder med i Nordisk råd inden 10 år og i min verden skal de være hjerteligt velkomne.

Lars Rasmussen

Gad vide om 12-punktsplanen kan bestå banalitetstesten? Kunne man fx forestille sig, at Theresa May ville sige noget i retningen af: "Vi vil ikke skabe vished om processen, hvor det er muligt"? Eller: "Vi vil ikke beskytte arbejderrettighederne"? Jeg tvivler.

Når det er sagt, så skal May have point for at være optimistisk. Der findes nok dem, der ville anse nogle af punkterne for at være udtryk for ønsketænkning. Men visionen er klar. Og hvis man ikke beder om det, som man ønsker sig, så får man det i hvert fald heller ikke. Mon EU er indstillet på at indtage rollen som den glade giver...?

"Gennemblødt af gaveregn,
lykkelig og på vej,
står jeg og tager imod fra dig."

Thomas Helmig, Jeg tager imod.

Jens Erik Starup

Tilhængerne af Juncker og Co. har vist for tiden lidt svært ved at finde en grimasse, der kan passe.

Finn Thøgersen

Gert Romme,

"Foruden kan Storbritannien forvente store problemer med i hvert fald Skotland, men formentlig også Nordirland og Wales, hvor flertallet ønsker at blive i EU."

Øh, Wales havde 52.5% Leave, 47.5% Remain - ganske tæt på landsresultatet
Der er kun 4 kredse med Remain flertal, 2 helt ude på vestkysten og 2 nede sydpå
Wales går ingen steder

Se fx: http://www.bbc.com/news/politics/eu_referendum/results

Nordirland er en mere kompliceret sag, dels var stemmefordelingen i høj grad sekterisk idet den overvældende del af Leave stemmerne kom fra protestantiske områder og de katolske omnråder overvældende stemte Remain, og dels har mange formodentligt reelt stemt "Status Quo" / "No Change" (= Remain) for ikke at forstyrre den skrøbelige situation i NI, men den mulighed er nu ikke længere på bordet, mao er Remain nok overvurderet i NI.
Der er principielt 4 muligheder for NI: 1) Suck iI Up og bliv i UK, 2) "genforening" med Irland, 3) selvstændighed og endelig 4) en deling.

Genforening skifter blot fra et mindretalsproblem til et andet idet flertallet af protestanterne hverken ønsker Irland, EU eller en katolsk domineret stat og Irland slet ikke har det sikkerhedsapparat der skal til for år efter år at lægge en "våd klud" over krudttønden NI.

Selvstændighed er nok nærmest at be om en borgerkrig, bare se på hvor godt det går med det lokale parlament i NI - valget i marts kommer fordi Sinn Fein ikke vil udpege en afløser for Marty McGuiness - nogen der tror de er mere villige til det efter et valg der formodentligt kun flytter få promiller ?
Etableringen af et fungerende styre (i modsætning til dnt nuværende deadlock) der ikke af mindst en gruppe opfattes som rent diktatur vil kræve både en Nelson Mandela OG en Mahatma Ghandi - og ingen af delene er pt i syne...

Den sidste mulighed er en deling af provinsen mellem Irland og UK.
Problemet er at NI er et kludetæppe med hyundredvis af små og store enklaver i "fjendeland" og tusindvis af steder hvor de støder op mod hinanden - nogle steder så bogstaveligt at man har bygget en mur ned gennem gaden for at skille folk.
Skal det virke kræver det formodentligt en befolkningsudveksling á la Grækenland/Tyrkiet 1922, noget der ikke er set i Europa siden efterdønningerne af 2. verdenskrig