USA-ekspert: Efterretninger om Rusland belaster Trump

Efter at Trump har tirret efterretningsfolk kommer et drama, siger USA-kender Niels Bjerre Poulsen.
11. januar 2017 kl. 16:51

Ubekræftede rapporter om, at kommende præsident Donald Trump er i lommen på Rusland, vil belaste ham. Og man bør hæfte sig ved timingen, siger Niels Bjerre Poulsen, lektor og USA-ekspert på Syddansk Universitet.

Flere amerikanske medier har natten til onsdag bragt historien om USA's efterretningstjenester, der i sidste uge fortalte Trump, at der cirkulerer oplysninger i efterretningskredse og blandt journalister om, at Rusland har en klemme på ham.

Rusland skal blandt andet have tilbudt Trump forretningskontrakter. Mest eksplosiv er meldingen om, at den russiske spiontjeneste har filmet Trump på et hotel i Moskva, mens han har sexlege med prostituerede.

- Det man skal hæfte sig ved, er timingen. At efterretningstjenesterne lader forstå eller lækker, at de faktisk er ved at undersøge det. Det kommer, efter at Trump har tirret efterretningstjenesterne, påpeger Bjerre-Poulsen

Trump har hævdet, at Ruslands rolle med hacking i valget mod Det Demokratiske Parti var opspind fra de amerikanske efterretningstjenesters side.

Det var de samme efterretningsfolk, der hævdede, at der var masseødelæggelsesvåben i Irak.

- Han har i den grad forsøgt at miskreditere de efterretningstjenester, som han nu skal stå i spidsen for. Og det var måske en meget dum idé, siger Bjerre-Poulsen.

For de oplysninger, som efterretningstjenesterne undersøger om Trump, kunne jo være rigtige.

- Alt med Rusland vil komme til at hænge som en sky over ham, spår Bjerre-Poulsen.

Det kan meget vel føres tilbage til, at han ikke har villet offentliggøre sine skatteoplysninger. Hverken under valgkampen eller nu, hvor han om ikke mange dage indsættes som præsident, siger han.

Her må man spørge, om skattepapirerne viser, at han har været tættere på russiske oligarker og forretningsinteresser i Rusland end godt er. Og at det måske kan forklare hans ønske om et tættere forhold mellem USA og Rusland.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Gert Romme
Anne Eriksen og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Rahbech Jensen

Det er også værd at bemærke, at rapporten er offentliggjort kort efter, Donald Trump blev valgt som USAs næste præsident, og efterretningstjenesterne efter Donald Trumps udsagn formidlede en anden rapport om Rusland til bl.a. ABC, før den blev formidlet til Donald Trump.

Endelig kan det bemærkes, at USA, der gerne går i krig for udbredelse af demokrati, ikke står inde for resultatet af sit eget præsidentvalg.

Det er også værd at bemærke, at disse oplysninger allerede var kendt af visse efterretningstjenester i USA og i hvert fald 3 europæiske lande helt tilbage i primo august 2016.

Fakta var jo, at de først skulle vurderes og i vidst mulige omfang skulle verificeres. Og at dette først kom op i tempo, da Barack Obama forlangte rapporterne var afklarede før hans afgang.

Flemming S. Andersen

Det er også værd at bemærke at det ganske normalt for efterretningsvirksomheder at undersøge fremmede landes toppolitikere.
Selvfølgelig vil man også gerne kompromittere dem, hvis man kan.

Hjemlandenes efterretningstjenester har så til opgave at advare om de toppolitikere, der udgør en sikkerhedsrisiko, hvilket ikke er sket.

Men derfor kan spekulationer godt give solide kasteskyts i mudderkastningen.