Danmark har verdens bedste betingelser for grøn energi

En topplacering hos Verdensbanken bør få kritikken af regeringen til at forstumme, mener minister
17. februar 2017 kl. 06:06Opdateret 17. februar 2017 kl. 08:32

En ny, stor rapport fra Verdensbanken placerer Danmark på den absolutte top, når det kommer til adgang til energi, energieffektivitet og ikke mindst grøn energi.

Det bringer glæde hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Jeg er utrolig stolt over, at Danmark endnu en gang er foran og har den grønne førertrøje.

- Rapporten viser, at vi er det land i verden, der har de bedste betingelser for grøn energi, siger ministeren.

Verdensbankens rapport, der lyder det mundrette navn "Regulatory Indicators for Sustainable Energy", giver 111 lande point inden for kategorierne; adgang til energi, energieffektivitet og vedvarende energi.

Her ender Danmark med et samlet pointtal på 94, og det er foran både Canada og USA, der tager anden og tredjepladsen med 91.

Nederst i målingen ligger Somalia med scoren 5, lidt bag Haiti, der har fået 11 point.

- Regeringen vil i løbet af i år komme med en række udspil, der vil fastholde Danmark helt i front på den grønne omstilling.

- Om få måneder kommer regeringens energikommission med sine anbefalinger til energipolitikken fra 2020 og frem, og det vil vi bruge til at lave et udspil til et nyt, ambitiøst energiforlig, som vi præsenterer i efteråret, siger Lars Christian Lilleholt.

Tilbagerulningen af PSO-afgiften, usikkerhed om støtten til kystnære havvindmøller og flere andre tiltag har udløst kritik mod regeringen. Det giver Lars Christian Lilleholt dog ikke meget for.

- Jeg kan slet ikke genkende den kritik. Denne her rapport viser netop, at Danmark er det land i verden, der har de bedste rammevilkår.

- Det gør den kritik, som ikke mindst venstrefløjen har fremført, om, at regeringen slækker på de grønne ambitioner, fuldstændig til skamme.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Tjah, nu er det jo de bedste betingelser, så det kræver nok, at man realiserer dem og ikke ruller udviklingen tibage.

Søren Kristensen, lars søgaard-jensen, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Nickey Fregerslev, Kristen Carsten Munk, Dorte Sørensen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Steffen,
det var lige "mine ord", og Lars Christian Lilleholts kommentar (if. Ritzau) er nærmest tåkrummende pinlig: Man har ikke automatisk den grønne førertrøje, fordi man har de bedste betingelser. Men ok - jeg tilgiver ham, for hvad kunne man ellers forvente fra den kant....

Nej ,for det er ikke regeringens fortjeneste, det er tidligere SRSF regering som fik den grønne omstilling på fode igen, og det er oppositionens pres igen og igen som gør, at vi har den placering. Især Ø og Alternativet, men også S SF og R slås herfor. Desværre trak de konservative deres mål for 2030, så ministeren pynter sig med lånte fjer.

Eigil Thomassen

Regner man vor skipsfart (A.P. Møller m.fl.) og vor overdimensionerede husdyrproduktion (grisefabrikker m.fl.) med i CO2 regnskabet er en dansker den verdensborger som udleder mest CO2.
Så det er forkert at vi er så grønne, det modsatte er faktisk tilfældet.

Jeg har normalt fuld tillid til World Bank Group (WBG), der er en formel del af FN. Og jeg mistror derfor ikke, at der har været fusket med denne rapport.

Men når et yderst modvilligt klima-nægter-samfund som USA er med i top på dette område, er jeg ganske forundret. Og FN er faktisk et fælles politisk forum.
- For kan det være sådan, at det er USA, der har fusket med sin indberetning til WBG?
- Og hvis USA har fusket, hvordan er Danmark, med alle sine problemer, så havnet på dette topniveau?
- Og hvorfor er Forbundsrepublikken ikke oppe i top, for her er man trods alt kommet meget længere på området for vedvarende energi end både USA og Danmark tilsammen?

Jeg tror, at Danmark ikke skal stoppe op i al sin begejstring over sig selv. For ser man på Forbundsrepublikkens resultater, er der absolut potentiale for solide forbedringer i Danmark.

Christian Lucas

Det skal han ikke regne med. Hr. "VI er en postgang for tidligt ude/Nåårh nej, erhvervslivet er der bedste til at vurdere om vi ska have Hav vindmøller".

Sellout!

"Regner man vor skibsfart (A.P. Møller m.fl.) .... med i CO2-regnskabet"

Eigil,
jeg mener ikke, at man umiddelbart kan tælle skibsfarten med, med mindre der er tale om transport til og fra danske havne. Hvis Mærsk eller et andet dansk rederi sejler mellem f.eks. Singapore og Hongkong, er det ikke for at betjene det danske vareforbrug. Derfor bør den del af CO2-udledningen også tælle med dér.

@ Erik Karlsen,

Jeg mener til gengæld, at køberen af enhver vare eller og ydelse skal betale for varens miljøpåvirkning, også uanset hvem der har transporteret varen.

Og jeg mener, at hverken skibsfart eller luftfart skal subtioneres med brændstof, de skal simpelt hen betale for brændstoffets skadesvirkning.