S: Uddannelser bør ikke have bederum

Gymnasier og universiteter er ikke et sted for religiøs udøvelse, mener S. Universiteter kan ikke se problem.
20. februar 2017 kl. 22:01Opdateret 21. februar 2017 kl. 09:16

Socialdemokratiet går nu ind i debatten om bederum på landets skoler og universiteter i Danmark.

Partiet overvejer at bakke op om Dansk Folkepartis forslag om at forbyde bederum på landets uddannelsesinstitutioner, som især muslimer har kunnet benytte sig af de seneste ti år.

Det skriver Jyllands-Posten mandag.

- Danske skoler, gymnasier og universiteter er ikke et sted for religiøs udøvelse, siger erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye (S) til Jyllands-Posten.

Han henviser til de få sager om problemer med bederum, som tidligere har været beskrevet i avisen.

Avisen har beskrevet, at der på en professionshøjskole i København er fundet materiale fra Hizb ut-Tahrir i et bederum, og at ikke-muslimske elever er blevet tvunget til at forlade bederummet på samme skole.

- Så derfor er faren ved bederum især, at der kan forekomme social kontrol, hvor nogle muslimske elever for eksempel presser andre til at praktisere islam i skoletiden, siger Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.

Tirsdag bliver forslaget fra Dansk Folkeparti førstebehandlet i Folketinget.

Her vil Socialdemokratiet ikke stemme for, men stemme gult - hverken for eller imod. Ifølge partiet ønsker man mere viden, inden man stemmer for forslaget.

Regeringen er ifølge undervisningsminister Merethe Riisager (LA) ikke for bederum på skolerne, men afviser at forbyde dem.

Hun planlægger ifølge Jyllands-Posten at sende et såkaldt hyrdebrev, som er en orienterende meddelelse fra en overordnet myndighed, til de berørte institutioner.

I brevet vil regeringen opfordre rektorerne til at lukke bederummene.

Uddannelsesordfører Jakob Engel-Schmidt (V) siger, at Venstre ikke støtter et forbud, selv om han ikke er ubetinget glad for ideen om bederum på universiteter.

- Jeg mener ikke, at bederum bør være en standard. Men der kan være tilfælde, hvor rektor synes, det er en god idé. Og jeg vil ikke regulere, hvordan en rektor driver sit universitet, siger han til Ritzau.

Samme holdning har man i den anden ende af Folketinget, hvor blandt andet Alternativet ikke mener, at man bør lovgive centralt om, hvordan uddannelsesinstitutionerne indretter sig.

Selv kan universiteterne ikke se problemet i at have bederum.

- Jeg kender ikke tilfælde, hvor bederum har skabt problemer eller social kontrol på universiteterne.

- Tværtimod er de et signal om rummelighed og højt til loftet, som universiteterne repræsenterer, siger direktør i Danske Universiteter Jesper Langergaard til Jyllands-Posten.

Der er i dag bederum på fem af landets universiteter.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er tilsyneladende især muslimer som har behov for at gå i enrum, da de ifølge anbefalinger bør bede nogle gange om dagen. Reelt set kan det jo ikke skade nogen og jeg tror altså ikke der er så megen pres/social kontrol som frygtet, de kristne har kirkerne og vi buddhister kan til en hver tid meditere uden et bestemt sted, hvis man føler man har brug for det. jeg er meget ked af at folks åndelighed ikke bare kan anerkendes. Socialdemokraterne er efter min menig ved at efterligne DF alt for meget.

Arne Lund, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Erik Karlsen, Heidi Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Lovgivning om et problem som udelukkende eksisterer i DF'ernes hoveder. Flot!! Så slipper man også for at tage stilling til rigtige problemer.

De ortodokse muhamedanere, der øjensynlig ikke endnu er ankommet til vestens modernitet, selvom de har slået sig ned her, må gerne anstrenge sig lidt mere for at passe sig selv uden ved konstante ’skrig og skrål’ at gøre opmærksom på sig selv i det offentlige rum, men især lade os andre være i fred – eller er det for meget forlangt …

Grethe Preisler

Jamen altså!

Har de ikke mere presserende problemer at beskæftige sig med inde på 'Borgen'? Hvad hulen tror de, vi betaler dem deres fede hyre for i de fire år ad gangen, de har kontrakt med os?

Og kan universiteter og andre højere og lavere læreanstalter i offentligt regi ikke bare placere nogle fleksible container-bederum på hjul i landskabet til benefice for religiøse mindretal af hhv. jødisk, muslimsk, kristen og anden ortodoks observans. Hvor de kan ud og overholde deres støjende bedepligter i h.t. forskrifterne i deres respektive kanons uden at forstyrre undervisningen for den vantro majoritet af lærere og elever i klasseværelser og auditorier?

Bjarne Bisgaard Jensen, ulrik mortensen og Jan Weis anbefalede denne kommentar

Hvad rager det Sosserne, om folk beder, og til hvem de bede. Har alle tiders vendekåbe, Mathias Tesfaye ikke andet at tage sig til?

Hvad rager det Sosserne, om folk beder, og til hvem de bede. Har alle tiders vendekåbe, Mathias Tesfaye ikke andet at tage sig til?