3F vil have ansatte med på råd når ledige får kommunale job

Kommuner bør inddrage fastansatte ved inklusion af ledige, mener 3F's gruppeformand, Ellen Lykkegaard.
20. marts 2017 kl. 11:21Opdateret 20. marts 2017 kl. 12:16

Kommunerne bør forsikre deres fastansatte om, at de ikke skal fyres, fordi der ansættes flere ledige med tilskud i fleks- eller seniorjob. Derfor skal tillidsfolk og ansatte inddrages i inklusion af ledige.

Det siger Ellen Lykkegaard, som er gruppeformand for Den Offentlige Gruppe i 3F.

Kommunernes Landsforening (KL) har aftalt bedre inklusion med Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer 51 fagforbund.

- Vi har gennem årene haft en fornemmelse af, at man måske kan fristes til at få billig arbejdskraft i form af støttet beskæftigelse, når én går på pension, fordi det er svært at få budgetterne til at hænge sammen, siger Ellen Lykkegaard, som er gruppeformand for Den Offentlige Gruppe i 3F.

Ifølge hende bliver de fastansatte bekymrede over, at kommunerne også skal tage flygtninge, der er under integrationsuddannelse, når der i forvejen er fleksjobbere og ansatte i virksomhedspraktik og skånejob.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har gransket inklusionen af ledige.

Sidste år var knap hver tiende kommunale medarbejder en ledig i støttet beskæftigelse. I 2016 var der godt 60.000 kommunalt ansatte i støttet beskæftigelse som virksomhedspraktik, nytte- eller seniorjob.

I rapporten konkluderes det, at det går galt, hvis ledelsen ikke inddrager de fastansatte, når de ledige skal inkluderes.

Spørgsmål: - Er det nok at inddrage de fastansatte?

- Det er helt afgørende for, at denne øvelse overhovedet lykkes. Vores medlemmer vil meget gerne vise et socialt ansvar, siger Ellen Lykkegaard.

- Men de skal også betrygges i, at nu trækker vi alle sammen den rigtige vej på samme hammel. Der skal lyttes til personer, der er på arbejdspladsen. Så de får lov til at spille en rolle i dette arbejde med inklusion.

Fastansatte, som ikke har været inddraget i inklusion, skal overbevises om, at det er en god idé, mener hun.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Christiansen

Læs lige det her igen: "Sidste år var knap hver tiende kommunale medarbejder en ledig i støttet beskæftigelse.
Hvorfor ikke udvide succes´en med de resterende 90 %: Fyr hele banden og send dem i nyttejob, på deres tidligere arbejdsplads.
Hvorfor kun i kommunerne? Vi kunne jo lade de 179 statsansatte på Slotsholmen. gå foran med et godt eksempel.
Så kan Løkkes våde drøm om et land uden offentligt ansatte gå i opfyldelse. Mon ikke Støjberg så tager kage med?

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen, Flemming Berger, Ebbe Overbye og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja lav de 179 stillinger om til nyttejobs, så kan vi jo bare genbesætte stillingerne med de samme personer, skulle de endeligt være. Men denne gang uden "løn" og ret til ferie eller pensionsopsparing, eller noget som helst andet end de ca. 10.000 brutto, de har tildelt andre i samme situation.

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Fastansatte, som ikke har været inddraget i inklusion, skal overbevises om, at det er en god idé,

Hvad nu hvis/når det ikke ER nogen god ide at lade 10% af de offentlige ansætte være uden alm. arbejdsforhold eller kontinuerlig ansættelse?

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen, Flemming Berger, Ebbe Overbye, Michael Kongstad Nielsen, Mads Kjærgård og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja det er ikke noget, der interesserer fagbevægelsen, at alle mulige stillinger udfyldes med løntilskud, virksomhedspraktik og ikke mindst nyttejobs. De nyttejobs, jeg har været præsenteret for indtil nu, det er regulære stillinger, såsom fx chauffør eller rengøring i Tivoli. Som om, der ikke skulle rengøres alligevel, de har et kæmpeoverskud og de kan jo ikke lade haven flyde med affald. Ja det underligt, og nok en del af forklaringen på, at folk ikke kan finde noget arbejde. Selv Ikea får lov til at have folk i løntilskud og nyttejobs! Og Jobcenteret har ikke andet, nada, nix, nul. Så får man en plan, hvor i der står, at det er for fremme ens muligheder for at komme i job. Men jeg er AC-fuldmægtig, og ikke fordi jeg er for fin til at tømme affald, men hvor er den dybere mening med det?
Sig det som det er, at det er en straf, det værste er, at kun døden eller et regulært job kan bringe dig ud af det. Det er som et timeloop, du er fanget i!

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg kender nu et eksempel på, at en kommunal ansættelse i et støttet job førte til et ordinært job i en anden kommune i samme funktion og fag, Opholdet, erfaringen, læringen fra den første kommune gav et lift.

Mads Kjærgård

Jo jo, men hvad fører et ophold til, som ikke har noget med ens fag at gøre? Det giver ikke mig meget på cv'et at skrive, at jeg har tømt affald, tværtimod tror jeg. Det gør mig ikke så meget det med affaldet eller at jeg skal være chauffør for hjemmeplejen. Men det gør mig noget, at det står i "min plan," at det skal hjælpe mig til et ordinært job som AC-fuldmægtig. Altså hvor er sammenhængen?
Så skulle der jo stå, at det skulle hjælpe mig til et job som affaldstømmer eller chauffør. Men det ændrer jo sådan set ikke noget ved, at det er et job uden overenskomst, akkurat som dengang i 20érne, hvor man satte arbejdsløse til at tømme vand ud af kældre, som så løb ned i den anden ende igen. Det er jo meningsløst. Men måske er det bare mig, men der er jo mange jobåbninger, som man kan lade stå ledige og så kalde dem for "nyttejobs," det er jo ikke idioter, der bliver indkaldt eller er på bistand, sådan som det ellers fremstilles. Talte faktisk i dag, med en meget pæn og nydelig ældre dame, som var kontorassistent og det var 3 gang hun skulle ud i meningsløs aktivering.

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Michael Kongstad Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Og så er det jo det, at det er uden overenskomst når det er nyttejob, og dem er der mange, der i efterhånden. Fordi nu har kommunerne jo opdaget, at de kan få arbejdskraften helt og holdent gratis, og såmænd også det private arbejdsmarked.

Ole Christiansen

Mest bekymrende er vel at 3F synes at være "faldet til patten" og danser efter arbejdsgivernes pibe.
Hvor er harmen?, Hvor er solidariteten med de svageste medlemmer?,
Kan man virkelig ikke mande sig op til mere end et spagfærdigt be-be om KL fremover vil prøve at dæmpe de fastansattes bekymring............
Citatet fra Ellen Lykkegaard skaber begrundet tvivl om, hvorvidt de kommunalt ansatte får andet end tom snak for deres kontingent.............

Flemming S. Andersen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar

Der er ingen ansættelseskontrakt når man er ansat i nyttejob eller praktik. Deraf følger jo, at der heller ikke er nogen løn. Løntilskudsjob er kun marginalt bedre. Her får man dog løn, men ifølge systemets egen bog er man stadig arbejdsløs i forhold til optjening af dagpengeret. Det er altså heller ikke et rigtigt job.
Da jeg gik ude i Valbyparker i nyttejob for snart et par år siden, fik jeg en pakke fra HK. Det viste sig at være en flaske vin og lidt chokolade, fordi jeg havde 25 års jubilæum som HK medlem. Det var langt fra den bedste flaske rødvin, jeg har drukket, men det var den dyreste uden sammenligning nogensinde.
Det fik mig til at indse, at jeg ligesågodt kunne melde mig ud.
Det er jo for helvede facisme version 8,25 praktiseret for fuld skrue. Fagforeninger, regering, arbejdsgiverne og ikke mindst Socialdemokratiet støtter fuldt og helt op om det svineri. Jeg har meldt mig ud helt og totalt.

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen, Flemming Berger, Ole Christiansen, Mads Kjærgård og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det har jeg også, Ebber Overbye. Meldt mig ud.
Ikke kun pga nyttesløsheden af at være medlem af en forening som dybest set ikke er interesseret i medlemskab af andet end kernekunderne,
men også fordi de fleste af os udfaldne når et økonomisk lavpunkt,
hvor aftensmad og husleje vejer tungere end fagforbund.

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen, Ole Christiansen, Ebbe Overbye og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja jeg er medlem af DJØF og det er også penge lige ud af vinduet. Deres blad, som jeg modtager ryger direkte i affaldstønden. Spild af papir, men bladet handler hovedsageligt om, hvad man kan gøre for at "please" arbejdsgiveren. Ikke et ord om arbejdsløse DJØF'ere i nyttejobs! Og dem er der faktisk et par stykker eller lidt flere af!

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen, Ebbe Overbye og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Det hører lige med til historien, at jeg er blevet DJØF'er pga. en eller anden teknisk ting ved mit studie valg. Jeg har skrevet et humanistisk speciale om befolkningens mulighed for at agere mod stat og marked. Så jeg er sådan lidt atypisk! Bare for at nævne det. DJØF'er har fået sådan en dårlig klag efterhånden!

Lise Lotte Rahbek

MKN - i hvilken forstand er det godt at overbevise de fastansatte om at konkurrence fra ubetalt arbejdskraft er godt for dem?

Flemming S. Andersen, Ole Christiansen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Lise Lotte R., vi taler ikke om ubetalt arbejdskraft. Men om arbejdskraft, der delvist betales af staten, som også er 'os'. Jeg synes det er rigtigt, at de ordinært ansatte i kommunerne deltager i beslutningerne om ansættelser af nye medarbejdere, hvis løn er delvist baseret på tilskud fra staten.

Lise Lotte Rahbek

MKN
Jeg ved ikke, om du har været i f.eks virksomhedspraktik eller løntilskud?
Jeg har. Adskellige gange.
Den ikke særligt skjulte dagsorden er, at praktikjobberen skal gøre sig uundværlig på arbejdspladsen, og derefter fastansættes. Det vil enhver jobcenterkonsulent - af dem jeg har mødt og det er dælme mange - sige om forløbet.

Det, vi ved, er, at der ikke opstår nye jobs, bare fordi der står arbejdskraft, som gerne vil være med på arbejdsmarket. Derfor vil det være en konkurrence om at få de lønnede, ordinære job, der nu findes.
Så jo - når der tilknyttes praktikanter på en arbejdsplads ER det et udtryk for konkurrence overfor de ordinært ansatte.

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen, Flemming Berger, Ebbe Overbye og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Så længe man kan tvinge pøblen til at slås indbyrdes om "krummerne fra de riges bord", -kan "den herskende klasse" sove trygt..
Det eneste nye i dette er reelt, at det nu sker med fagforeningens fulde opbakning.
Hvem havde troet at netop 3F skulle stå skulder ved skulder med KL i kampen mod de svageste ?

Mads Kjærgård

"Den ikke særligt skjulte dagsorden er, at praktikjobberen skal gøre sig uundværlig på arbejdspladsen, og derefter fastansættes. Det vil enhver jobcenterkonsulent - af dem jeg har mødt og det er dælme mange - sige om forløbet."

Ja det er et særligt narrativ, som de ansatte har opbygget qua, at der eller ikke ville være nogen mening i deres job. Kender en fyr, smadder intelligent, vidende, men også jobkonsulent og det er præcis det narrativ han også gentager, når man spørger ind til hans arbejde!

Dorte Sørensen

Når beskæftigelsesminister T. Lund Poulsen bebuder 18.000 kontanthjælpsmodtagere i arbejde og vil dermed sparer flere mia. kr. Mener ministeren at de kommer i ordinert arbejde med feriepenge, pensionsordning osv. eller tænkes der på nyttejob osv.?
Vil ministeren oprette job der vil mindske arbejdspresset for andre ansatte og dermed mindske stress hos de andre ansatte - hvormed samfundet kan skare på sundhedsudgifterne. Eller hvad mener ministeren egentlig?

Flemming S. Andersen, Niels Nielsen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja jeg har regnet ud, at det vil koste ca. 6,3 milliarder, hvis det er blandede uddannelser og ufaglærte.
De penge kunne man jo passe tage fra Jobcentrene. Men hov, så bliver der en masse arbejdsløse konsulenter. Men dem kan vi jo sende ud i rummet! ;-)

Michael Kongstad Nielsen

Lise Lotte - jeg er ikke så meget inde i alle kategorierne og reglerne. Jeg synes dog 3F´s forslag lyder fornuftigt, at de ansatte skal med på råd når ledige får kommunale job med tilskud i fleks- eller seniorjob. Det må tage lidt af konkurrencen af. Tilskudsjobene bliver nok brugt lidt anderledes og udvidende end ordinære jobs, og det skal de vel også? Ellers burde ansættelsen jo være ordinær, hvilket 3F´s forslag kan sikre.

Mads Kjærgård

Nyttejobs mindsker rent faktisk presset på andre ansatte. Socialministeriet har en bred vifte af jobs i værksteder, børnehaver, ja sågar som chaufører for plejepersonale, redaktører af aviser, journalistisk arbejder etc. Har været til et af de møder og som de siger, at det er lysten, der skal drive værket. Men jeg tror nu ikke, at der var nogle af de ca. 20 tilstedeværende, der havde særligt megen lyst, det var for dem mere en øvelse i at undgå noget, der var endnu mere ubehageligt. Som fx en af Københavns Kommunes arbejdslejre!

Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

For øvrigt en misforståelse, at tro at kontanthjælpsmodtagere er sådan nogle øldrikkende, hashrygende vrag med en IQ på 5. Der er som oftest, er min erfaring, tale om meget velfungerende og endog meget veluddannede mennesker, der sagtens kan varetage et arbejde. Men som blot er røget ud af dagpengesystemet. Det andet er en medieskabt illusion, sandsynligvis for at retfærdigøre behandlingen af arbejdsløse og for at presse lønmodtagerene. Jeg mener, hvem pokker har lyst til at ende i en orange fangedragt i en arbejdslejr. Så hellere tage en lønnedgang eller løbe det hurtigere, ikke?

Lise Lotte Rahbek, Ole Christiansen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Når det så er sagt og skrevet, så er det rigtigt nok, at mange bliver psykisk syge af ledighed. Det er et enormt krydspres at leve under! Afslagene vælter ind og samtidig får du at vide, at der er "jobfest." Men åbenbart ikke for dig. På Jobcenteret er der heller ingen "Jobfest," kun "new speech" og dårlige råd om ting, man allerede har gjort år tilbage. Man kan ikke engang nyde, at have fri, fordi man har konstant dårlig samvittigheder og føler, at man måske kunne foretage sig noget, der kunne forbedre ens chancer for et job. Nå ikke flere kommentarer herfra, nu har folk vist lidt nok! :-)

Niels Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Niels Nielsen

Det skuffer mig lidt som gammel 3Fer at forbundet ikke synes at have forstået problemstillingen fra andre end deres ansatte medlemmers synspunkt. For selvfølgelig skal medarbejderne tages med på råd, når man "ansætter" ledige, som ikke ellers ville være blevet ansat, og det er logik for burhøns, at de allerede ansatte bliver bekymrede, hvis reelle arbejdsfunktioner ikke længere skal bestrides af overenskomstansatte kolleger, men af medlemmer af sultens slavehær, som tvinges til at arbejde, men nægtes muligheden for at komme tilbage i dagpengesystemet.

For mig er det i denne sammenhæng ligegyldigt, om ansættelsen sker med statsligt/kommunalt løntilskud eller ej, det afgørende er for det første, at de nyansatte får den samme løn som kollegerne, og for det andet at de er fuldgyldige medarbejdere med pension og dagpengeret og hele pivtøjet.

På min seneste arbejdsplads - hvor der på grund af de skæve arbejdstider var stort gennemtræk - var det aftalt, at alle nyansatte fik en 30 dages prøveperiode, hvor de fik overenskomstens mindsteløn uden særlige tillæg, og hvor de kunne opsiges efter endt prøvetid, uden at fagforeningen blandede sig, hvis ikke deres arbejdsindsats ikke faldt i smag. Efter denne karensperiode fangede bordet, og de nyansatte var nu ansatte for alvor, med alle de privilegier, der følger med en fastansættelse.

At kræve at medarbejderne skal med på råd er at behandle symptomerne på den bagvedliggende sygdom, som er, at de overenskomstdækkede medarbejdere erstattes med medlemmer af sultens slavehær, som i visse tilfælde får så lav en løn (nemlig kontanthjælp) at de ikke har råd til at melde sig ind i fagforeningen - og hvorfor skulle de også det, når fagbevægelsen alligevel ikke betragter dem som rigtige medarbejdere, som fortjener en rigtig løn?

Flemming S. Andersen, Ebbe Overbye, Ole Christiansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Niels Nielsen, fordi et krav er logik for burhøns bliver det vel ikke mindre værdigt at stille af den grund? Det må jo være fordi, kravet ikke er opfyldt endnu, at det stilles.
I øvrigt - ja jeg er nok ikke så indspist i den anvendte jargon her - men vil du ikke nok præcisere for mig, hvem det nærmere bestemt er på det danske arbejdsmarked, der grupperes under betegnelsen "sultens slavehær".

Vi kender jo begrebet fra revolutionssangen: 'Internationale', hvor det dækkede alle og enhver, der ikke ejede jord eller kapital (produktionsmidler). Men hvem er det nu?

Niels Nielsen

MKN: Sultens slavehær er i vore dage den store gruppe mennesker, som enten aldrig har været en del af eller som er faldet ud af dagpengesystemet, og som oppebærer en overførselsindkomst for ikke at dø af sult. Disse mennesker tvinges i aktivering og nyttejobs, hvor de ikke får hverken løn eller optjener pension. Sidst jeg tjekkede udgør vi en gruppe på ca 700.000 mennesker.

Oprindeligt og i "Internationale" refereres til arbejderklassen som sådan, men i mellemtiden har store dele af denne klasse tilkæmpet sig ganske gode lønninger og pensionsforhold.

Og at jeg let hånende taler om "logik for burhøns" er ikke en kritik af fagbevægelsen, men en kritik af de arbejdsgivere og politikere, som tror, at folk frivilligt og uden diskussion lader deres jobs udføre af skruebrækkere og løntrykkere. At fagbevægelsen overhovedet er nødt til at stille et sådant krav er udtryk for, at klassekampen er blevet skærpet, og at det er borgerskabet som klasse, der er i angreb.

Ebbe Overbye, Flemming S. Andersen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar