Danske banker brugt til hvidvaskning af milliarder

Ifølge Berlingske er danske banker blevet brugt til at hvidvaske milliarder af kroner uden at gøre nok.
20. marts 2017 kl. 19:41Opdateret 20. marts 2017 kl. 23:21

Flere store banker er del af en større sag om international, økonomisk kriminalitet. Det skriver Berlingske.

Ifølge avisen viser en efterforskning af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, at milliarder er flydt gennem danske banker til skattely. Blandt bankerne er Danske Bank og Nordea.

- Der er tale om transaktioner af en så mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne, siger seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull til Berlingske.

Ifølge avisen skal der være overført mere end syv milliarder kroner fordelt på 1700 overførsler i perioden 2011 til 2014.

Pengene er hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker og er endt i selskaber på Seychellerne og i Panama. Det antages, at dele af pengene stammer fra kriminalitet.

- Der er ganske enkelt ingen saglige årsager til, at et selskab i Storbritannien overfører ret store summer via en bank i Moldova til en konto i en dansk bank, der tilhører et selskab i et skattely som Panama. Det er helt galt, siger Lars Krull til Berlingske.

Danske Bank erkender, at kontrollen ikke har været god nok.

- Vi har ikke haft styr nok på den her type af kunder og ikke været gode nok til at overvåge mistænkelige transaktioner i den estiske filial. Det har vi siden rettet op på, men der er gået for lang tid, før vi har fået lukket det her ned, siger Flemming Pristed, chefjurist i Danske Bank, til avisen.

I sidste uge kritiserede Finanstilsynet i stærke vendinger danske bankers indsats mod hvidvaskning, da tilsynets Panama-rapport blev offentliggjort.

Ifølge Finanstilsynet har bankernes ledelser ikke haft tilstrækkeligt fokus på hvidvaskreglerne.

- Enhver ny henvendelse med oplysninger om, at en eller flere danske banker er blevet brugt til hvidvask, understreger jo desværre dette, udtaler Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, i en pressemeddelelse.

Finanstilsynets særlige tavshedspligt betyder, at direktøren ikke kan kommentere på den konkrete sag om overførsler fra Moldova.

- Jeg kan dog sige, at da der kan være tale om en større ny hvidvask-sag, som rækker ud over Danmarks grænser, er Finanstilsynet i dialog med relevante tilsynsmyndigheder i andre lande om sagens udvikling, siger Jesper Berg.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det kostede en tur i utide til sparekassen på en velkendt sandbanke ude i Vesterhavet – til almindelig oplysning for bilkøbere.

Skal man nemlig f.eks. købe en ny bil kontant, vil – og må - forhandleren kun modtage 50.000 kr. i kontanter – resten skal finansieres med bankens/sparekassens blå stempel via Dankortet, at man er retmæssig og beskattede ejer af hele indeståendet, som regel sparet op eller arvet - og adspurgt hvorfor, lyder svaret – man er bange for såkaldte hvidvaskede sorte penge …

Kunden kunne bare som afslutningsbemærkning hoste op med sin sædvanlige sarkasme – hvis han nogensinde havde tænkt sig at vaske noget om helst pekuniært, ville den gamle sparekasse, et henved 30-årigt personligt pengeinstitut, være de første til at blive orienteret … ;-)

Jens Erik Starup, Carsten Svendsen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Konsekvenser og konsekvenser. Tilsynet vil vel beklage, at man nødsages til at påpege uregelmæssigheder hos de store banker.