Telegram

Død tysk jagerpilot fra styrt ved Birkelse var 19 år

19-årige jagerpilot Hans Wunderlich styrtede med sit kampfly ved Birkelse, oplyser tysk soldaterorganisation.
Telegram
24. marts 2017 kl. 07:56

Det var den 19-årige jagerpilot Hans Wunderlich, hvis lig for nylig blev fundet sammen med sit nedstyrtede kampfly ved Birkelse i Nordjylland.

Det fastslår oberstløjtnant Hans Hermann Söchtig fra den tyske organisation, Deutsche Dienststelle, i Berlin, overfor Ritzau.

Organisationen har fastslået pilotens identitet fra en soldaterbog, der blev fundet, og hans håndskrevne navn på et omslag med spisekuponer.

Derimod er der hverken fundet flyets stelnummer eller det metalmærke, alle soldater bærer om halsen.

Den 19-årige pilot Hans Wunderlich blev født 22. juli 1925 i Neusorg , en by med godt 17.000 indbyggere øst for Bayreuth i delstaten Bayern, skriver Nordjyske.

Ifølge de tyske militærarkiver styrtede han 10. oktober 1944 ned med sit fly. Det var et "dødeligt styrt i sumpet jord". Militæret opgav at bjærge flyet, da det var forgæves, hedder det.

Først 5. marts 1945 blev hans dødsfald fastslået officielt. Det skete på rådhuset i Holenbrunn, hvor pilotens far, Hans Wunderlich, dengang borde.

Pilotens har ingen efterladte slægtninge. Hans forældre er døde, og ifølge de tyske arkiver var Hans Wunderlich ugift og barnløs. Hans søster døde i 2006 uden at efterlade sig børn.

Derfor har myndighederne ikke kunnet kontakte nogen efterladte om fundet af piloten, oplyser oberstløjtnant Hans Hermann Söchtig.

Soldatens jordiske rester befinder sig på Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.

Volksbundes Deutsche Krigsgräberfürsorge i Kassel, som begraver tyske soldater fra Anden Verdenskrig, afgør, hvad der skal ske med piloten.

De offentliggør, hvor og hvornår han begraves. Det sker ifølge Hans Hermann Söchtig "formentlig på krigskirkegård i Danmark".

/ritzau/

Stakkels unge fyr - I oktober 1944 var krigen jo på sit sidste - måske kan man føre en lille parallel til "krige" i dag. Unge mennesker som en forlængelse af gamle med anløben moral og ringe indsigt...