Erdogan lover hård kurs over for Danmark og europæere

Op til folkeafstemning i Tyrkiet lover landets præsident at stå fast over for indflydelse fra lande i Europa.
19. marts 2017 kl. 09:41Opdateret 19. marts 2017 kl. 10:51

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, kritiserer igen Danmark og en række andre europæiske lande for at have forhindret tyrkiske ministre i at føre valgkamp op til en folkeafstemning i Tyrkiet i april.

- Lad dem forsøge at forhindre ministrene. Uanset om det er tyskere, hollændere, østrigere, schweizere, belgiere eller danskere, så skal I vide, at jeres præsident står fast og vil blive ved med at stå fast.

Det sagde præsidenten ifølge mediet Al Jazeera lørdag i en tale i forbindelse med en mindehøjtidelighed for Første Verdenskrig.

Søndag supplerer Erdogans talsmand i et interview med tv-stationen CNN Türk med at sige, at tyrkiske ministre muligvis vil forsøge at holde flere vælgermøder i Tyskland forud for folkeafstemning 16. april.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Tyrkiet har de seneste uger ligget i diplomatisk strid med blandt andet Tyskland og Holland, der har aflyst vælgermøder med tyrkiske ministre.

I Danmark har statsminister Lars Løkke Rasmussen bedt Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, om at udskyde et planlagt besøg. Besøget skulle have fundet sted søndag og mandag.

Erdogan fastholdt i sin tale lørdag, at et af målene med den forfatningsændring, der er til folkeafstemning, er at afskaffe premierministerposten, så præsidenten vil få mere magt.

For det vil være de rette rammer, hvor Tyrkiet kan udvikle sig økonomisk, mener Erdogan.

Præsidenten skærper også sine tidligere udtalelser om, at han vil genindføre dødsstraf efter det fejlslagne kupforsøg 15. juli sidste år.

- Parlamentet vil gøre det nødvendige i forhold til jeres krav om dødsstraf efter folkeafstemningen, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP til forsamlingen, der svarede med højlydt jubel.

Idéen om at genindføre dødsstraf er blevet mødt med protester og advarsler fra flere europæiske lande. Det går imod betingelserne for Tyrkiets nuværende medlemskab af Europarådet og ønske om at komme med i EU.

Ifølge Erdogan vil dødsstraffen bringe retfærdighed til familierne til dem, der blev dræbt i forbindelse med kupforsøget.

Præsidenten siger, at han vil underskrive en lov om dødsstraf uden tøven, når parlamentet har vedtaget den efter folkeafstemningen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Bækgaard

Så må man håbe at hele EU for en gang skyld vil stå fast overfor Erdogan. Erdogan er indbegrebet af hvorfor Tyrkiet aldrig skal være en del af EU, ej heller hvis landet oplever 1000 år med blomstrende demokrati skal de have lov til at være en del af EU. De kan handle frit med os men ikke andet.

Peter Bækgaard

Vi smider da penge nok ud af vinduet på håbløse projekter i naboregionerne. Indtil videre har det ikke hjulpet.
Med hvilke argumenter skal bistanden fortsætte? Demokratierne blomstrer ikke i mellemøsten eller afrika, og det bundløse økonomiske hul syd for middelhavet, har ikke udviklet sig til noget som helst. I de få tilfælde hvor der trods alt har været fremgang, så har en frisk opstand, et kækt kup eller en solid stammekonflikt spoleret det hele endnu en gang.
Det er trist men desværre bare sådan som tingene er lige nu. Vi behøver ikke en gang at blande os i afrika - de klarer alt rodet selv.

Poul Solrart Sørensen

Jeg håber politikerne fatter, at der er en alliance omkring Putin, Erdogan, Iran, Kina og Nordkorea. Et Nordkorea som Putin har forøget sin støtte til de senere år. - Og så er der en helt uberegnlig galning i det hvide hus, der har søgt at støtte splid imellem Vesteuropærene......
EU (Vesteuropa) og Japan, Sydkorea og Vietnam og Kinas andre naboer er under press fra en alliance imellem Putin, Northkorea og Kina.
Med de hadefulde udfald imod VestEuropa, så viser Erdogan at Tyrkiet har valgt side til fordel for Putin og Kina i deres oprør imod Vestlige værdier.
Det næste der sker er at Putin vil forsøge at få russisk venlige politikere til magten i Østeuropa....

Henrik Leffers

Poul Solrart Sørensen: Hvordan adskiller det sig fra den politik vi og USA har ført i mange mange år? Prøv at nævn de lande hvor vores politik har ført til demokrati og velstand for befolkningerne? -Det er lidt svært, ikke!

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Erik Mikkelsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

Jeg har altid været af den overbevisning at Tyrkiet gik i den "rigtige" retning, demokrati, ytringsfrihed, frihedsrettigheder. Jeg troede virkelig at Tyrkiet ønskede at vise de kunne ændre systemet til det bedre, så EU ville starte reelle optagelsesforhandlinger om medlemsskab... Suk. Nu er situationen vendt totalt på hovedet. Journalister er arresteret, militærfolk ligeså, almindelige tyrkere der måske ønsker sig et sekulært samfund er kastet for had, fordi de nok er Gülen tilhængere?? So what! I et demokrati må man godt have forskellige holdninger. Nu vil præsidenten så føre valgkamp i diverse europæiske lande. Og bliver meget sur når hans ministre får Nej tak. Måske EU som samlet enhed kan tale præsidenten til fornuft. Dette indebærer også at bruge Nazi kortet mod Merkel er bestemt ikke ok. Nok må være nok.

Robert Ørsted-Jensen

Henning - Jep nogen af jer var naive. Vi andre bemærkede at tyrkerne stadig ikke vedkender sig forbrydelsen mod armenierne, samt en masse andet skidt fra det 19 århumndrede i bla Balkan samt også behandlingen af deres græske mindretal. Saglig og ærlig behandling og plads for offentlig debat om samme bør være en litmus prøve ethvert land burde have som adgangskriterie for EU. Vi har kvajet os allerede med visse centraleuropæoiske lande vi har ikke råd til at gøre det samme med et overvejende muslimsk land og tilmed et der nærmest er opslugt af nationaistiske feberfantasier.

Mihail Larsen

Erdogan truer - og lover hård kurs. Hvad bilder han sig ind?

Nu er klippene væk fra skærmen, hvor tyrkiske ministre gjorde sig anstrengelser for ved tyrkiske massemøder at forsikre de forsamlede om, at Tyrkiet selv havde udsat møderne i Danmark, før Lykke Rasmussen annoncerede det. De tyrkiske ministre gentog deres udsagn igen og igen for at slå fast, at det skam ikke var efter dansk anmodning - hvilket kunne tolkes som en 'ydmygelse' af den tyrkiske regering.

Hele dette mummespil viser, at den tyrkiske regering handler irrationelt - eller i al fald ikke tilskriver sine kernevælgere nogen fornuft. Det handler mere om 'ære' og angst for at 'tabe ansigt', end om en civiliseret politisk diskurs. Al dens bralren op om 'diplomati' og 'konventioner' er et sørgeligt eksempel på den klassiske situation, hvor lommetyven bliver indigneret over at blive pågrebet som en overtrædelse af hans frihedsrettigheder. Det er meget sørgerligt, at et stort land som Tyrkiet nu er i hænderne på Erdogan; og endnu mere begrædeligt, at han har formået at udslette eller i det mindste marginalisere den politiske opposition og retsstaten.

Erdogan repræsenterer i dag en autokratisk modoplysning. En refundamentalisering af politisk islamisme.

Michael Kongstad Nielsen

Og så var der vist et kup mod Tyrkiet for et lille års tid siden. Det glemmes væk lige så ihærdigt som kuppet mod Ukraines præsident i 2015.

Henrik Plaschke

Michael Kongstad Nielsen - Mihail Larsen:

Kuppet var vist først og fremmest rettet mod præsidenten og hans støtter, som Mihail Larsen påpeger det.

Men ellers er det vist meget, vi fortsat ikke ved om kuppet og dets baggrund. Der Spiegel har for nylig bragt et længere interview med Bruno Kahl, lederen af BND (den tyske efterretningstjeneste). Han siger bl.a.:

SPIEGEL: Erdogan has claimed that the cleric Fetullah Gülen was behind the coup attempt last July. More than 100,000 civil servants lost their jobs in the aftermath and thousands have been imprisoned. Was Gülen really behind the coup?
Kahl: Turkey has tried to convince us on a number of different levels. But they haven't yet been successful.
SPIEGEL: What is your explanation for the coup attempt against Erdogan? Was it staged by the government?
Kahl: The coup attempt wasn't staged by the state. Even before July 15, the government had launched a large wave of purges. That is why elements within the military thought they should quickly launch a coup before they too were purged. But it was too late and they were purged as well.
SPIEGEL: That doesn't sound like the kind of vast conspiracy of the kind that President Erdogan always claims.
Kahl: The consequences of the putsch that we have seen would have happened anyway, if perhaps not as deep and radical. The coup was likely just a welcome pretext.
SPIEGEL: Is the Gülen movement an extremist-Islamist movement? Is it perhaps even a terrorist group?
Kahl: The Gülen movement is a civilian association for religious and secular education. For years, it was a collection of tutoring centers and training facilities that worked together with Erdogan.
SPIEGEL: Would you call the movement a sect?
Kahl: I wouldn't say that. That's an explanation that is more prevalent in Western societies. One can, though, say that the Gülen movement wasn't a meaningless minority.
SPIEGEL: Loosely translated, Erdogan said that he wanted to shake up the world.
Kahl: Yes, that was a rhetorically interesting formulation. I wouldn't attach too much importance to his words, which were intended more for a domestic audience.
SPIEGEL: One could also interpret them as saying that Turkey has an interest in influencing German parliamentary elections in September.
Kahl: No. Turkey merely wants to influence the Turkish citizens who live in Germany with an eye toward the upcoming referendum on the constitutional amendment. Thus far, we have no indications that Turkey is seeking to interfere in the German elections. Others are doing so.

Hele interviewet kan læses på: http://www.spiegel.de/international/germany/german-intelligence-chief-br...

Robert Ørsted-Jensen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Det korte og det lange er at Edogan behændigt har udnyttet situationen som en rigsdagsbrand der kan sætte ham bedre istand til at gennemfører sit eget kup imod demokratiet og verdslighed og rettet mod indførelsen af en form for "demokratur" som i sidste ende vil kunne ende i et renlivet diktatur.

Michael Kongstad Nielsen

Henrik Plaschke og Robert Ørsted-Jensen - hvis jeg må sætte jer i samme svar kommentar.
Det er rigtigt at der er tvivl om kuppets ophav, men den i USA boende Gülen og bevægelsen omkring ham er nævnt og lyder ikke utænkelig. At Tysklands efterretningstjeneste ikke tror på, at der er Gülen, ved jeg ikke hvad vi skal bruge til. Er de sandhedsvidner? De var ikke så skrappe til at se kuppet i Ukraine. 2014 skal nok passe Robert. Men EU ville ikke se et kup i Kiev, tysk efterretningstjeneste eller ej, hvorfor skulle vi så faste mere lid til dem nu vedrørende kuppet i Ankara?

Henrik Plaschke

Michael Kongstad Nielsen:

Jeg er jo ikke glad for at blive slået i hartkorn med Robert Ørsted-Jensen. Vi er vist ikke enige om ret meget – udover (tror jeg nok) en vis tro på at en verden uden EU nok ville være en dårligere verden end en verden med EU samt en generelt kritisk holdning til det nuværende tyrkiske styre. Men jeg tilgiver dig alligevel MKN.

Som jeg også fremhævede det i min tidligere kommentar, er der meget, vi fortsat ikke ved om kuppet og dets baggrund. Interviewet med lederen af den tyske sikkerhedstjeneste er ikke nødvendigvis den endelige sandhed. Men det er vel i alle tilfælde bemærkelsesværdigt, at den tyrkiske regering så vidt vides fortsat ikke offentligt har dokumenteret oplysningerne om Gülenbevægelsens rolle i kuppet. Og åbenbart heller ikke overfor regeringerne i eksempelvis Tyskland og USA.

Jeg kan naturligvis ikke udelukke, at den tyske sikkerhedschef lyver, og i den tyrkiske presse har eksempelvis Barçin Yinanç udlagt hans udtalelser som en del af et sindrigt og ganske fantasifuldt komplot (http://www.hurriyetdailynews.com/german-state-has-decided-a-yes-result-i...), som jeg nu ikke finder videre overbevisende. Faktisk finder jeg den tyske sikkerhedschefs overvejelser mere ædruelige.

Robert Ørsted-Jensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Michael folkelige bevægelser er udgangspunkt for revolutioner og ikke kup. Kup er udløst af en hemmelig elitær gruppering militær eller lignende og ikke af brede folkelige nationalistiske sociale eller lignende bevægelser. Du bør lige slå begrebet kup op ved lejlighed - det andet det er noget rod - ikke mindst fra en der i andre sammenhæng har givet udtryk for støtte til leninisme. https://en.wikipedia.org/wiki/Coup_d'%C3%A9tat?wprov=sfsi1

Robert Ørsted-Jensen

men lad mig lige understrege - at skulle det være tilfældet at vi har været voldsomt uenige - er det naturligvis fordi du tog fejl ;-)