Jeppe Kofod: Banker må til afhøring i EU om skattelysag

Bankerne må forklare sig, siger ordfører for EU-Parlamentets skattesnydsudvalg efter ny skattelyskandale.
20. marts 2017 kl. 22:26Opdateret 20. marts 2017 kl. 23:01

Nordea og Danske Bank kan forvente snart at få en indkaldelse til afhøring i EU-Parlamentet.

Det siger Jeppe Kofod, som sidder i EU-Parlamentet for Socialdemokratiet og er ordfører for parlamentets særlige skattesnydsudvalg.

Ifølge Berlingske viser en efterforskning foretaget af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, at milliarder er flydt gennem flere banker til skattely. Blandt bankerne er Danske Bank og Nordea.

- Bankerne har svigtet fundamentalt i at efterleve de regler og love, der gælder for hvidvaskning af sorte penge. Det er en skandale, siger Jeppe Kofod

- De må forklare, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre, og hvorfor de ikke har overholdt de love, der gælder. Det her er meget alvorligt, siger han.

Selv om skattesnydsudvalget ikke kan forlange, at bankerne stiller op og forklarer sig, regner Jeppe Kofod alligevel med, at de vil takke ja til invitationen.

- Banker og advokatkontorer er afgørende for, at skattesnyd kan lade sig gøre. Derfor er det vigtigt, at bankerne tager det meget mere alvorligt, end de gør lige nu, siger han.

På Christiansborg er forargelsen ligeledes stor.

Morten Bødskov (S), som er formand for Folketingets erhvervsudvalg, fortæller, at Socialdemokratiet på baggrund af sagen vil indkalde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), skatteminister Karsten Lauritzen (V) og justitsminister Søren Pape (K) i samråd.

- Efter vi så, hvor meget fikumdik bankerne lavede under finanskrisen, så troede jeg ikke, at man kunne få flere overraskelser. Men det kan man. Det er grotesk, og den danske befolkning må blive ved med at undre sig.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, kalder bankerne "skruppelløse".

- Bankerne lover gang på gang bod og bedring, men svigter for 117. gang befolkningens tillid, siger han.

Rune Lund appellerer til, at der hurtigst muligt bliver indført en særskilt bestemmelse i straffeloven, som selvstændigt kriminaliserer rådgivning om grov skatteunddragelse.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu må dette vandvid stoppe. Man bruger jo skruppelløst samfundets ressourcer, men vil ikke betale for det.

Prøvetiden med disse skruppelløse banker, - der selv snyder, - der hjælper med snyd mod betaling, - der spekulerer grådigt med bankkundernes penge, - og samtidig både tager ågerpriser for sin "service" - samt trækker alle omkostninger ved dette ulovlige og uanstændige lusk fra på egen skattebetaling.

Disse banker, der bevidst eller "ubevidst" snyder eller hjælper andre med snyd bør til lommerne i et omfang, der gør, at de aldrig mere udfører denne samfundsfjendske gerning.

Alternativet er, at nationalbankerne og EU´s centralbank udvikler nogle konkurrencedygtige alternativer til bankernes ydelser. Dette er fuld muligt, og vil også kunne fungere over grænserne. Og så kan de borgere bruge bankerne, som har råd til det.

Det samme burde gøres omkring forsikringer. For det er ikke rimeligt, at kun 40-50% af al indbetalt forsikringspræmie bruges til skadesrisiko (erstatninger). For herved forsvinder jo 50-60% til omkostninger samt især til aktieejernes avancer.