Minister varsler stor forureningsregning til landbruget

Danmark får svært ved at udlede så lidt ammoniak som lovet i EU, mener miljøminister Esben Lunde Larsen (V).
20. marts 2017 kl. 08:01Opdateret 20. marts 2017 kl. 11:41

Danmark kan ikke på tre år sænke udslippet af ammoniak med 24 procent, sådan som vi egentlig har forpligtet os til internationalt. Det viser regeringens fremskrivning af udledningen af ammoniak i marts.

Det siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til netmediet Altinget.

S-R-SF-regeringen lovede i EU at sænke udslippet med 24 procent i 2020 i en FN-protokol. Nu indgår målet i EU's NEC-direktiv, som skal begrænse luftforurening.

De Radikales tidligere klima- og udenrigsminister, Martin Lidegaard, erkender, at målet for ammoniak er ambitiøst.

- Det er et ambitiøst mål, vi har for Danmark. Men det er, fordi vi er et af de lande, der slipper allermest ammoniak ud på grund af vores meget store dyre- og kødproduktion, siger Martin Lidegaard.

- Men jo længere, man venter, jo sværere bliver det at nå det.

Trekløverregeringen har forgæves forsøgt at få sænket målet. Det har EU afvist, selv om EU-landene i gennemsnit kun skal sænke udledningen af ammoniak med seks procent.

Derfor kan dansk landbrug stå med en stor regning, mener ministeren.

- Fremskrivningen viser jo, at den tidligere regning har været urealistisk og over-ambitiøs i forhold til reduktionsmålene, som nu kan blive en møllesten om halsen på os, siger Esben Lunde Larsen (V) til Altinget.

- Det kan føre til et tab af eksportindtægter og arbejdspladser i et erhverv, der i forvejen er presset. Jeg er meget bekymret for, om der nu ender en regning hos landbruget.

Martin Lidegaard giver ikke meget for miljøministerens bekymring.

- Det kommer ikke bag på mig, at vor såkaldte miljøminister som sædvanlig ikke mener, at Danmark skal foretage sig noget på miljøområdet. Men handlingsplanen for ammoniak skal skåne miljøet, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Eigil Thomassen
Eigil Thomassen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ministeren er "meget bekymret for, om der nu ender en regning hos landbruget."

Det behøver ministeren nok ikke være, den regning vil, ganske som vi plejer, lande alle mulige andre steder end netop hos landbruget. Forureneren betaler? Glem det.

Vibeke Hansen, Flemming Berger, Per Meinertsen, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Helene Kristensen, Ole Brauer, Ole Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Torben Skov, Hanne Koplev, Kristen Carsten Munk, Tue Romanow, Søren Bro, Knud Chr. Pedersen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar

så mangler vi bare en regning for MRSA-skandalen.

Vibeke Hansen, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Helene Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Torben Skov og Hanne Koplev anbefalede denne kommentar

Det er jo både normalt og naturligt, at man i forureningssager, lader forureneren betale for oprensning.

Men i dette tilfælde, hvor man nu kun har 2 3/4 år til at sænke udslippet af ammoniak med 24%, kunne man jo blot have startet, da Danmark skrev under på dette. For i mellemtiden er Danmarks udslip steget endnu mere.

I steder har man brugt tiden til at forsøge at ændre vedtagelsen, hvilket andre lande selvsagt modsætter sig. For det er jo logisk, at når landmænd i andre lande skal reducere deres udslip, skal danske landmænd selvklart også.

Vibeke Hansen, Niels Nielsen, Jesper Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Anders Graae, Tue Romanow, Henrik Leffers, Brian Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Torben Skov, Hanne Koplev og Kristen Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Landbrugets udslip af ammoniak koster også andre i samfundet i form af lav holdbarhed af hustage på grund af algevækst og hyppig afvaskning / algebehandling / kalkning / maling af husmure.

Vibeke Hansen, Ole Brauer, Gert Romme og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er et problem, hvis vi ikke får reduceret vores overgødskning af vandmiljøet, da det faktisk er en alvorlig dræber. Det går både ud over både naturen og folkesundheden.
Mekanismen er lidt kringlet, men den øgede forurening (overgødskning) vil betyde mere omdannelse (methylering) af kviksølv til den lettere optagelige og mere giftige kviksølvforbindelse methyl-kviksølv.
Methyl-kviksølv får i os ved f.eks. spisning af fisk.
Kviksølv på hjerne og i de indre organer giver ophav til en lang række symptomer / sygdomme såsom nedsat intelligens (IQ), mentale lidelser, ekstrem træthed, reproduktions-problemer, allergi, astma, neurologiske sygdomme med videre.
Link:
http://advances.sciencemag.org/content/3/1/e1601239

Vibeke Hansen, Morten Blicharz Nielsen, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ministeren har nu selv afvist det påståede forurenings råderum, som skulle berettige flere havdambrug.

Vibeke Hansen, Niels Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Jens Falkenberg, Ole Brauer, Brian Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

"Den tidligere regering"?? - Må være V regering, der forsøgte at føre alle bag lyset - sådan er der så meget.
Arbejdspladser og eksport - samme gamle sang - "som man reder. så ligger man" - er bedre. Det må være slut med de evindelige undskyldninger. Andre erhverv har det svært også og nedskæringer hos f.eks SKAT koster milliarder og næste post bliver "sundhedsvæsenet" det uvæsen, der hvor MRSA også skal bekæmpes sammen med al effektiviteten, nemlí...

Vibeke Hansen, Torben Skov og Brian Jensen anbefalede denne kommentar

Ministeren og andre kan google ordene "gyllegate" og "randzoner" hvis man har glemt hvorfor man får problemer.

Venstre indtog ministerkontorene for et "godt" stykke tid siden nu, så man har ikke kun haft 3 år til at nå målene!

Vibeke Hansen, Flemming Berger, Niels Nielsen, Ole Brauer, Torben Skov, Torben Bruhn Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Danske svinebønder 'producerer' i omegnen af 30 millioner slagtesvin om året. Heraf bliver cirka en tredjedel eksporteret som levende smågrise, mens resten - altså cirka 20 millioner grise - bliver opdrættet og sidenhen slagtet i DK. Det gør Danmark til det femte største svineproducerende land i EU - en gigantisk produktion og ikke mindst set i forhold til DK's forholdsvis begrænsede geografiske størrelse. En gris producerer cirka 0,5 kubikmeter gylle på et år. Det betyder altså, at danske svinebønder spreder cirka 10 millioner kubikmeter gylle ud over markerne hver eneste år. Det svarer til 12 millioner tons stærk ammoniakholdig pis og lort hver evig eneste år. Hvem sagde problem?

Vibeke Hansen, Anders Graae, Hanne Koplev, Morten Blicharz Nielsen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Jens Falkenberg og Jesper Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Blicharz Nielsen

Det er simpelthen så synd for de stakkels landmænd. De kan aldrig få det til at køre rundt. Måske skulle de bare lukke biksen. Så kan vi andre få vores natur tilbage.

Vibeke Hansen, Ole Christiansen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Ja, Morten..............
De burde jo lave en støtte-forening (eller to), der kunne fortælle ministeren, hvad der er rigtigt og forkert. Så skal de bare finde på et godt navn, der giver folk positive associationer......... Måske noget med fødevare eller bæredygtigt..............-det kan alle jo lide :-)