Telegram

Sportspsykolog: Graviditet er kæmpe dilemma i håndbold

I Dansk Idrætsforbund anerkender man, at der er en dyb problematik omkring spilleres graviditet.
Telegram
16. marts 2017 kl. 20:11

I den danske håndboldliga er adskillige spillere i øjeblikket sendt på spillerpause, fordi de venter barn.

Det blev angiveligt for meget for træner Jan Pytlick, der skulle have udtalt sin frustration over for spillerne.

Men spillerne er fuldt ud vidende om, at en graviditet er en kæmpe beslutning for dem og deres omgivelser, fortæller Janne R. Mortensen, der er sportspsykologisk konsulent og ejer af Mental Motion.

- Vi taler om kvinder, der i 20 år har haft sport som førsteprioritet og deres krop som arbejdsredskab.

- Pludselig skal de vælge det fra og gå på kompromis, fordi de skal producere et barn. Det er en kæmpe stor beslutning, og det er ikke kun en beslutning, der har indflydelse på deres eget liv, men på klubbens liv også. siger hun.

Ifølge hende havner håndboldkvinderne i et identitetsdilemma.

- Pludselig når man som kvinde en alder, hvor der er et andet ur der tikker. Der kommer lige pludselig noget, som for nogle kvinder i den her målgruppe er lige så vigtigt som sporten.

Vælger kvinderne familien skal de reelt set være villige til at sætte sporten på pause, med risiko for ikke at kunne komme tilbage på samme niveau, eller helt at stoppe.

- Man går ind og siger ok for usikkerheden om, "kan jeg nogensinde komme tilbage?". Men at nå dertil er en mental proces, der skal arbejdes på, siger hun.

I Danmarks Idræts-Forbund (DIF) er man opmærksom på, at håndboldkvinderne har en særlig problemstilling, fordi de har forpligtelser over for en klub.

- Det stiller nogle særlig udfordringer med hensyn til, hvordan sådan nogle sager her skal tackles.

- Jeg har ikke nogle bud på, hvordan det skal gøres, men udgangspunktet er, at man som arbejdsgiver hverken kan true eller være sure over, hvis der er nogle, der vælger at blive gravide, siger formand Niels Nygaard.

Ifølge ham er der dog ikke problemer for de øvrige kvinder i eliteidrætten, fordi det i høj grad gælder for dem, at de er deres egen chef, og dermed selv kan planlægge deres graviditet.

- Der har vi nogle rigtige gode eksempler på nogle kvinder, hvor det har fungeret rigtig godt, Sara Slott er et eksempel, siger Niels Nygaard med reference til den danske hækkeløber.

/ritzau/

Opdateret 16. marts 2017 kl. 22:06