Danske soldater skal passe på russiske "honningfælder"

Efterretningstjeneste vurderer, at Rusland vil forsøge at skabe skandaler omkring soldaters mission i Estland.
21. april 2017 kl. 04:37

Når op mod 200 danske soldater ved årsskiftet kommer til den lille estiske by Tapa som en del af Natos mission, så lurer der helt andre farer end dem, der i årevis har omgivet danske styrker på internationale missioner.

Det skriver Politiken.

Nu handler det om ferme russiske internettrolde og prorussiske agenter, der vil forsøge at skabe skandaler omkring de danske soldater og deres kolleger fra andre Nato-lande, der skal bevogte Natos grænse mod øst.

Det fremgår af den risikovurdering, som Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har lavet i forbindelse med det beslutningsforslag om udstationeringen, som regeringen torsdag præsenterede for Folketinget.

I vurderingen fra efterretningstjenesten står der ifølge Politiken blandt andet, at "FE vurderer, at truslen fra chikane og intimideringskampagner mod et dansk styrkebidrag vil være høj".

Derfor skal soldaterne tage sig i agt for såkaldte russiske honningfælder.

Det kan dække over smukke kvinder, der bringer soldater og spioner i kompromitterende situationer, eller provokerende værtshusbøller under opholdet i Estland.

Det er især, når soldaterne får mulighed for lidt fritid i den estiske hovedstad, Tallinn, eller universitetsbyen Tartu i nærheden af den lille forblæste garnisonsby Tapa, at der kan være fare på færde.

Og frygten er ikke taget ud af den blå luft, understreger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) over for Politiken.

- Soldaterne vil blive udsat for provokationer og forsøg på at miskreditere deres tilstedeværelse. Forsvaret arbejder med, hvordan vi kan imødegå den risiko.

Ministeren kalder den russiske evne til at sprede misinformation og bruge de sociale medier for "skræmmende".

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Oreskov

I Estland gælder loven ikke ens for alle individer. Russere behandles anderledes af loven. Børn der ikke taler estisk, men russisk chikaneres af mødighederne. Russere har generelt svært ved at få arbejde.
I Estland er en fascistoid nationalisme på fremfærd, og den står stærkt takket være støtten fra NATO og ikke mindst de skandinaviske lande. Fanatiske nationale grupper truer også andre mindretal end lige russere, og flere udlændinge er blevet truet på livet.
Med penge fra vesten er der en voksende virksomhed med anti- sovjetiske og anti -russiske hjemmesider, artikler, bøger, film og museer i de baltiske lande. Russisk talende har ingne adgang til højere uddannelser, og som russer trues man flere gange om ugen på livet. På arbejdspladser er det forbudt for russerne at tale deres sprog indbyrdes. Undertrykkelserne og chikanerne er mange artes, og systemet bringer minder fra Syd- Afrikas hedengangne segregering system kendt som apartheid.
Politikerne på Christiansborg har besluttet at sende 200 danske soldater til Estland og dermed støtter Danmark nu militært op om den estiske apartheidpolitik og undertrykkelse af store dele af befolkningen.
I denne situation kan de danske soldater blive udsat for prorussiske agenter – jeg ville kalde dem frihedskæmpere, og så ville jeg ellers holde mig langt væk fra denne interne etniske konflikt!
Claus Hjort Frederiksen dækker sig ind med diverse fabrikerede trussel og hade billeder af de andre – russerne.
Rædslen for de andre, emmer ud af Ritzau Telegrammet, som er kalkeret efter Politiken p.t. Danmarks førende russofobiske avis.

Holger Madsen

Gælder det ikke for alle fremmede soldater, der gør tjeneste i et andet land, at de skal passe på med hvad de gør og siger på værtshuse.?
Og er det ikke noget de får at vide inden de tager hjemmefra.?
Hvorfor skal disse almindelige regler for udstationerede soldater slås stort op i danske medier.?