Telegram

Observatører: Tyrkisk afstemning var ikke demokratisk

Der blev spillet på på en ulige bane, da tyrkerne stemte ved folkeafstemning, siger to internationale aktører.
Telegram
17. april 2017 kl. 14:31

To internationale observatørgrupper retter en svidende kritik mod folkeafstemningen i Tyrkiet, der vil give præsidenten meget stor magt. Den lever ikke op til en demokratisk afstemning, konstaterer de.

Der blev ifølge observatørerne fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og Europarådets Parlamentariske Forsamling "spillet på en ulige bane" ved afstemningen søndag.

- Generelt levede folkeafstemningen ikke op til Europarådets standarder. De legale rammer var utilstrækkelige til at gennemføre en ægte demokratisk proces, konkluderer observatørerne.

- Vælgerne blev ikke informeret om vigtige aspekter af reformen, der vil give præsidenten meget stor magt, hedder det.

- Folkeafstemningen fandt sted i et politisk klima, hvor fundamentale friheder, som er afgørende for en ægte demokratisk proces, blev forhindret som led i undtagelsestilstanden. Og de to sider havde ikke lige muligheder for at fremlægge deres sag for vælgerne, hedder det.

Undtagelsestilstanden blev indført efter det fejlslagne militærkup i juli sidste år.

På et fælles pressemøde siger de to observatørgrupper, at folkeafstemningen blev skæmmet af en procedureændring i sidste øjeblik.

Den handlede om, at stemmesedler, som valgmyndighederne ikke havde stemplet på bagsiden, alligevel kunne tælles med.

- De sene ændringer i optællingsproceduren fjernede en vigtig beskyttelse, siger Cesar Florin Preda på vegne af observatørerne.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen var en af valgobservatørerne, og han siger:

- Straks efter at valgstederne lukkede i går aftens, besluttede den tyrkiske valgkommission at bryde valgloven og tillade, at uofficielle stemmer blev talt med på valgstederne. Det er helt uacceptabelt og ulovligt.

Det største oppositionsparti i Tyrkiet kræver på det grundlag, at afstemningen skal annulleres.

De tyrkiske vælgere stemte med snævert flertal ja til, at Tyrkiet omdannes til et præsidentstyre.

/ritzau/

Opdateret 17. april 2017 kl. 15:34

Søren Jacobsen

At der ikke informeres om vigtige aspekter i politik er vi jo efterhånden vant til herhjemme med den nuværende regering, som med en skjult dagsorden prøver på at afskaffe velfærdssamfundet og undergrave det offentlige gennem en bevist langsigtet strategi. Her er SKAT, sygehusvæsenet, ældreplejen gode eksempler. Danmark skal ikke være socialliberal længere, men borgerlig.

Steffen Gliese

Hvad er der blevet af de tyrkiske socialdemokrater, der engang var et stærkt parti?

Henrik L Nielsen

Steffen Gliese

Hvis du tænker på SHP, løst oversat til Social Demokratisk Folkeparti, så blev det sidste af to således benævnte partier opløst i 2010 da det fusionerede med EDP. EDP blev efterfølgende opløst i 2012 da det fusionerede med De Grønne og nogle løsgængere i et parti, der løst oversat kan kaldes De Grønne og Det Venstreorienterede Parti for Fremtiden.

Touhami Bennour

Det "Tyrkiske socialdemokrater." Det var det parti hvis lederen hed "Etcevit"" tror jeg, og har invaderet Kyperen øen; der er stadig tyrkisk soldater i Kypern øen. Jeg tror at der har været et "ramaskri" dengang imod det, Det er forudsigelit at alt der styrker et muslimsk land er forkastelig. Det er en "demokratisk regel".

Touhami Bennour

det skal rigtig stå Cypern Ø

Når man nu ved, at uautoriserede stemmesedler blev medregnet - og som ja-stemmer i sidste øjeblik, da det viste sig, at der ikke var ja-stemmer nok, kan man jo spørge sig: Hvordan valget ville have set ud, hvis ikke oppositionens ledere havde siddet fængslet?

Og nu i går hvor den nye "sultan" sagde, at de 25 mio. borgere, der stemte ja, har sejret, og var dem, der havde rettigheder, kan man tilsvarende spørge sig, hvilke rettigheder har de 24 mio. borgere, der stemte nej?

Mona Blenstrup, Anne Eriksen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Der er tale om et fuldstændigt korrupt og irregulært valg: i følge de tyrkiske socialdemokrater er der tale om 2,5 millioner suspekte, uofficielle, uafstemplede "ballots", alle i favør af JA. Det svarer til 5%af de afgivne stemmer, og hvis denne irregularitet ikke fandt sted ville NEJ siden have vundet som det var forudsagt af de mange seriøse opinionsmålinger: 55 - 45 i favør af Demokratiet.

Det tyrkiske socialdemokrati findes ikke længere efter Erdal Inönü's farvel og tak. At komme med en sådan udmelding og ikke følge det seriøst herefter - i ethvert demokratisk land med respekt for sig selv ville der blive organiseret kæmpe mod-demonstrationer - viser tydeligt at den tyrkiske befolkning ikke skal regne med og forvente noget af det korrupte, inkonsistente og feje CHP, men tage sagen i egen hånd a la GEZI og genoprette den sekulære, demokratiske, sociale og retslige republik om end ikke fra ruinerne men før det er for sent...

Det er vel kun Trump, Putin og lign., der synes, at afstemningen er gået korrekt til, og som finder at Erdogans manipulationer er tilladelige.
Men når Anders Samuelsen har vredet hænder længe nok, så ender det jo med, at også han nikker ja til det.
Nu bliver det jo spændende at se hvordan det vil gå næste gang NATO holder ministermøde. Om Claus Hjorth og andre såkaldte demokratisk indstillede politikere vil sige fra overfor Tyrkiet, eller om det her bare er noget der tages til efterretning.

Robert Ørsted-Jensen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar