OVERBLIK: Her protesterer de over ny overenskomst

Selv om nye aftaler for det private arbejdsmarked faldt på plads torsdag, er der ikke lutter glade miner.
21. april 2017 kl. 10:49Opdateret 21. april 2017 kl. 11:10

Fredag har flere faggrupper vist deres utilfredshed med den overenskomst, der torsdag blev vedtaget. Her får du et overblik over, hvem der demonstrerer deres utilfredshed og lidt af baggrunden for hvorfor:

* Slagterierne Sæby, Herning, Horsens, Skærbæk og Rønne har nedlagt arbejdet. Medarbejderne protesterer over overenskomsten, som de ikke føler tilgodeser dem. Der er tale om omkring 2000 medarbejdere.

* Også kødkvægsslagterne på slagteriet Himmerlandskød i Farsø har nedlagt arbejdet. Slagteriet står for en fjerdedel af landets kødkvæg.

* Foran fagforeningens 3F's hovedkontor i København demonstrerer vrede stilladsarbejdere. De utilfredse stilladsarbejdere har medbragt et banner med ordene: "I er ude af trit med medlemmerne".

* Utilfredsheden stammer fra mindre fagforbund, hvor overenskomstresultat ikke fik en varm modtagelse. Blandt de danske slagteriarbejdere stemte 98 procent nej.

- Kollegerne er godt klar over, at de ikke opnår noget lige nu. Men de vil gerne vise deres frustration over det meget magre resultat, siger Klaus Olesen, der er tillidsmand på slagteriet i Horsens.

* Også i 3F's byggegruppe var der et flertal for et nej til den indgåede aftale. Her stemte 77 procent nej. I den største gruppe - industrigruppen - stemte 51 procent nej.

* Samlet set stemte 59,1 procent af 3F's medlemmer nej til overenskomsten.

* Store andele af HK og Dansk Metal stemte ja, og dermed var der samlet set et flertal blandt LO-medlemmerne for at indgå en samlet aftale.

Kilde: Danish Crown, DR Nordjylland, Avisen.dk.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

Så længe en velbjærget middelklasse har sit på det rene kan resten i princippet gøres til underdanige billige løn "slaver" som det f.eks. ses i Tyskland, hvor fagforeninger og SPD (det tyske socialdemokrati) udelukkende tilgodeser middelklassen. Bunden af overflødige ufaglærte og lavtuddannede er der ingen som gider røre en finger for. Det er der vi er på vej hen i Danmark. Godt hjulpet på vej af EU's arbejdskraftens frie bevægelighed, samt strategisk udnyttelse af den såkaldte "flygtninge krise"

Martin Madsen, Hans Larsen, Niels Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Niels Nielsen

Der er håb forude, Søren Jakobsen. Jeg har en teori om, at når elendigheden omfatter mere end 30% af befolkningen, vil vi nå "the tipping point" og krudttønden vil eksplodere. Slagteriarbejderne tager allerede forskud på festlighederne, selv om det indtil videre kun er ca. 20% (40% af 50%) af lønarbejderne, der stemte nej.

Okay, det er ren elendighedsteori, men bemærk: Jeg agiterer ikke for øget elendighed, blot imødeser jeg, at den fortsatte nedskæringspolitik og den omvendte Robin Hood, som regeringen praktiserer, snart vil bringe tallet af stærkt utilfredse op til en størrelse, hvor folk nægter at finde sig i mere.

Søren Jacobsen

Niels Nielsen. Se en gang på et samfund som USA. Her har du referencen for, hvor langt ude "the tipping point" ligger. Her er overliggeren for ulighed og fattigdom for milioner af mennesker skubbet langt langt til højre godt hjulpet på vej af hårde straffe og et ekstremt politi. Mere politi og hårde straffe er en del af den højreorienterede ideologi til at holde befolkningen under kontrol. Selv om disse mennesker kalder det ro og orden. Tros enorm ulighed, tros enorm let adgang til skydevåben (som jo nærmest er til for at beskytte sig mod fattige) I USA. Befolkningen er her underkontrol af højreorienterede værdier, religion og et kommando politi, forbud mod fagforennger (i visse stater), samt risikoen for at miste alt og ende på gaden.

Herhjemme arbejder højreorienterede politikere på at ændre vores værdier, nødvendigheden af mere politi, nødvendigheden af hårde straffe, social nedskæringer, styrkelse af kristendommen, undergravelse af fagforeninger. Typisk højreorienterede mærkesager til at styrke startens kontrol over særligt bunden af samfundet.

Ikke en gang finanskrisen i 2008 udløst i USA af en grådig 1% og som fik millioner af middelklasse familier til at gå fra hus og hjem kunne udløse bare en smule opstand. Så en elendighed på 30% skal langt højere op, når først betingelserne er til stede. I Hitlers Tyskland gjorde ingen modstand af frygt for konsekvenserne.