Overenskomst-protest: 2000 slagteriarbejdere nedlægger arbejdet

Ansatte på Danish Crown har nedlagt arbejdet, fordi de er utilfredse med den nye overenskomst.
21. april 2017 kl. 09:06Opdateret 21. april 2017 kl. 10:19

Omkring 2000 slagteriarbejdere har fredag nedlagt arbejdet. De er utilfredse med den overenskomst for 600.000 på det privat arbejdsmarked, der blev vedtaget torsdag.

Det oplyser Danish Crown.

Desuden har kødkvægsslagtere og stilladsarbejdere også vist deres utilfredshed.

Fredag morgen har slagteriarbejdere på fem af Danish Crowns slagterier nedlagt arbejdet. Der er tale om slagterierne i Sæby, Herning, Horsens, Rønne og Skærbæk.

Også 41 slagtere på dagsholdet på slagteriet Himmerlandskød i Farsø har nedlagt arbejdet. Normalt slagter de en fjerdedel af landets kødkvæg

Den nye overenskomst blev dårligt modtaget af et massivt flertal af de danske slagteriarbejdere. Hele 98 procent valgte at stemme nej.

Alligevel endte den med at blive vedtaget. Det skyldes, at samtlige stemmer fra medlemmer af de forskellige fagforbund under LO bliver lagt sammen. Sammenlagt var der et flertal på 57 procent.

- Vi er ret utilfredse med, at en overvældende del af slagteriarbejderne stemte nej til overenskomsten, og så bliver den trukket ned over hovedet på os alligevel, siger Klaus Olesen, der er tillidsmand på slagteriet i Horsens.

Han oplyser, at hans kolleger har intentionen om at arbejde igen efter weekenden.

- Kollegerne er godt klar over, at de ikke opnår noget lige nu. Men de vil gerne vise deres frustration over det meget magre resultat, siger Klaus Olesen.

Den nye regel betyder, at slagteriarbejdere og andre ansatte på overenskomsten kan komme til at arbejde 42 timer om ugen i perioder.

Det overarbejde skal afspadseres inden for et år.

Ifølge Danish Crown betyder arbejdsnedlæggelserne, at over 100 kunder ikke får leveret de varer, de har bestilt. Over 250 landmænd har fået aflyst afhentning af grise.

Det er ikke kun slagteriarbejderne, der fredag viser utilfredshed med overenskomsten. Vrede stilladsarbejdere har fredag morgen blokeret 3F's hovedkontor i Kampmannsgade i København. Det skriver Avisen.dk.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

ole rasmussen

Det er ufatteligt at høre LO sige, at afstemningen om arbejdsforholdende er demokratisk.

Carsten Wienholtz, Egon Stich, Slettet Bruger, Benjamin Bach, Søren Roepstorff og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Sympati herfra!
Hold fast i jeres værdier.

Carsten Wienholtz, Anker Nielsen, Hans Larsen, Niels Nielsen, Egon Stich, Benjamin Bach, Søren Roepstorff og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Jeg forstår ikke, hvorfor den samme overenskomst skal gælde for alle, uanset arbejdets og arbejdsstedets art.
Resultatet afspejler jo forskellighederne - nogen sagde ja, andre sagde nej.

Benjamin Bach

Sådan, stilladsarbejdere!!

Deprimerende med manglende solidaritet fra alle de medlemmer, der syntes, at en stilladsarbejder skal knokle med stilladser 37 timer på en uge og derefter kunne tvinges til 6 timers overarbejde.

Per Torbensen, Carsten Wienholtz, Kristen Carsten Munk, Søren Roepstorff, Hans Larsen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg fatter ikke, hvorfor det skal gå ud over virksomheden og dens kunder og leverandører, at slagteriarbejderne ikke vil acceptere de spilleregler om urafstemninger, som deres eget forbund har været med til at etablere indenfor LO. Der er tale om en klokkerent overenskomststridig arbejdsnedlæggelse!

Der er ikke noget demokratisk problem. Der er tale om den del af overenskomstsystemet, som aftales centralt, og hvor det er LO, der tegner lønmodtagersiden. Andre aftaleforhold forhandles af det enkelte forbund eller lokalt på virksomheden. Det er jo kun naturligt, at ved afstemning om de forhold, der aftales centralt, har alle medlemmer én stemme og det er totalen, der afgør resultatet.

Deprimerende at både de interviewede og flere af kommentatorerne har et så ringe kendskab til de mest elementære overenskomstforhold - hvilket dog ikke afholde de pågældende fra at have en uforgribelig mening.

Hvis slagteriarbejderne er utilfredse med LO, er det jo der, de skal markere deres utilfredshed.

Og det gør de så på denne måde - fordi de ikke har andre muligheder !
Det kunne jo være, at "de mest elementære overenskomstforhold", Jens Winter, er forkert skruet sammen.

Niels Nielsen

Jens Winther, med dit kendskab tilde mest elementære overenskomstforhold må du da vide, at en vild strejke er et vink med en vognstang til LOs ledelse om, at den har prioriteret forkert. At det så også går ud over arbejdsgiverne, som står bag de overenskomstkrav, som er anledningen til strejkerne, er så i bedste fald kollaterale skader (men nok snarere et vink med en vognstang også til arbejdsgiverne).

Kim Houmøller, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Haj Møller, Bjarne Bisgaard Jensen, Kristen Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og Martin Madsen anbefalede denne kommentar

@Leo & Niels, altså arbejdsgiveren har jo intet andet valg end at forhandle med LO, som slagteriarbejderne selv har valgt som forhandlingsberettiget vedr de pågældende overenskomstforhold.

Det er nok muligt, at slagteriarbejderne er sure, men vilde strejker findes der ingen undskyldninger for. Så enkelt er det. Slagteriarbejdernes forbund må gøre sin indflydelse gældende i LO - eller for den sags skyld melde sig ud af LO. Realiteten i sagen er imidlertid den, at slagteriarbejdernes forbund helt sikkert har støttet LO's forhandlingsresultat, og at resultatet ligger indenfor det mandat, som forbundet har givet LO. Reelt står konflikten dermed mellem slagteriarbejderne og deres eget forbund. Og den konflikt må de løse i eget regi.

I øvrigt er det meget tankevækkende, at stemmeprocenten ved urafstemningerne for så godt som alle forbunds vedkommende kun marginalt overstiger 50% - et meget stort mindretal gider ikke engang stemme!

@Leo, ikke mere vanskelig end man gør det til..

I den konkrete situation ser det ud til, at problemet består i, at der er nogle, som har svært ved at acceptere en demokratisk afgørelse, når de ikke er enige i den. Og så bliver demokrati unægtelig en vanskelig øvelse. Men er der nogen, der kan pege på et bedre alternativ?

Dorte Sørensen

Var det ikke bedre at hvert forbund selv afholdt urafstemning og ikke blev smidt over i en fælleskasse.

@Dorte, det ville i hvert fald være anderledes. Men nu har forbundene (dvs. deres medlemmer!) jo selv valgt, at visse overenskomsttemaer forhandles fælles af LO og ikke de enkelte forbund. Det kan man naturligvis lave om på, men det har så andre ulemper - både for forbundene og deres medlemmer. Og meningen med LO ville jo i stor udstrækning forsvinde.

Desuden er det jo sådan, at der i alle forbund er nogle der har stemt for - og nogle, der har stemt imod den nye overenskomst. Meningen i en fagforening er jo, at man er stærkere sammen - men det at være sammen er ikke nogen garanti for at man altid er enige. Og hvis man ikke kan leve med, at det i en fagforening er flertallet, der bestemmer, så må man jo melde sig ud.

Dorte Sørensen

Jens Winther det er kun en meget lille del som LO forhandler for - langt de fleste aftaler er aftalt mellem fagforbundet og deres arbejdsgiverforening. Derfor er det i mine øjne mere demokratisk at de enkelte forbund selv afholder deres egne urafstemninger.
Det kan da også være at det bliver sådan , da flere forbund taler om at det måske ikke var den hel rigtige måde at gøre tingene på. Ja selv Denis Christensen, hvis forbund havde en ad de højeste ja procenter, mener at der bør ses på måden til næste gang.

Kim Houmøller, Niels Nielsen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

@Dorte, personligt er jeg sgu ret ligeglad hvilken metode fagforeningerne vælger at bruge. Det eneste jeg konstaterer, er, at at det er medlemmerne selv, der demokratisk beslutter, hvilken rolle, man vil give LO. Og at uanset hvilken metode, man bruger er der fordele og ulemper - og en del medlemmer, der brokker sig. Men mest af alt brokker de sig, fordi de ikke har sat sig ind i hvorfor systemet fungerer, som det gør.