Rumænske tiggere gør bagmænd rige i Norge

Rumænere tjener mange penge i Norge tilsyneladende som følge af et stort netværk af tiggere og prostituerede.
21. april 2017 kl. 06:02

Rumænske bagmænd tjener millioner af kroner på tiggeri, prostitution og anden organiseret kriminalitet i Norges næststørste by, Bergen.

Det har det norske medie NRK afsløret i en dokumenter, som har fulgt tiggermiljøet i byen gennem de seneste to år.

På den tid har NRK via skjult kamera, andre undercover-metoder og ikke mindst sociale medier kortlagt et netværk bestående af 140 personer med tætte forbindelser til hinanden.

Netværket består af prostituerede og tiggere, mens der er en kerne af mænd og enkelte kvinder, der tilsyneladende organiserer arbejdet og stikker penge i lommen, når deres underordnede gør dagens fortjeneste op.

Ingen af de rumænske mænd har et lønnet arbejde i Norge, beretter NRK.

Ifølge officielle tal er der de seneste fem år blevet overført 100 millioner norske kroner - svarende til 81 millioner danske - fra privatpersoner i Bergen til privatpersoner i Rumænien.

Men politiet har svært ved at efterforske de formodede ulovligheder i tiggermiljøet, da ingen har lyst til at tale med ordensmagten.

Efter at NRK har sendt sin dokumentar, opfordrer politiet befolkningen til ikke at give tiggerne penge.

Afsløringerne har provokeret nogle af borgerne i Bergen i en sådan grad, at de tyr til vold og chikane mod Bergens tiggere.

Der er også meldinger om, at flere tiggere er rejst tilbage til deres hjemland, fordi de føler sig utrygge.

Imens er der både i Stortinget og hos de norske kommuner på ny opstået en debat om, hvorvidt tiggeri skal forbydes.

Statsminister Erna Solberg har tidligere forsøgt at gøre det ulovligt.

- Hvis der er vilje i Stortinget nu, så har regeringen et forslag, som vi hurtigt kan fremlægge, siger hun ifølge nyhedsbureauet NTB.

Et flertal tegner sig dog ikke umiddelbart.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

I Storbritanien har BBC dokumenteret at rumænske tiggere deres små børn på gaden for at tigge. For hvem kan sige nej til et sulten barn på 6-10 år?

Det tror jeg ikke, du vil. Vi har en her, som skifter mellem at stå ved Kvickly i x og
Meny i y. Man må jo ikke tigge, dvs. aktivt henvende sig til folk i Danmark, men hans alibi for at gøre det alligevel er, at han sælger et eller rumænsk hæfte. Men hvor sjovt kan det være at stå hele dagen foran et supermarkede og smile mv.

Ole Christiansen

Tiggere er en vigtigt og nyttig del af samfundet.-for sammenhængskraften.
Så kan vi konstant konfronteres med hvor galt det gå os, hvis vi ikke accepterer elendige løn- og arbejdsforhold. Hvis vi ikke går på arbejde selvom vi er syge og moppes af chefen. Hvis vi ikke tager ja-hatten på og skamroser alle NPM og alle de andre elendigheder man har trukket ned over hovedet på lønmodtagerne.
Synet af tiggere og hjemløse er stærkt motiverende!
Flere af dem.