Telegram

Tænketank afblæser frygt for mangel på arbejdskraft

Det er falsk alarm, når arbejdsgivere advarer om en overophedning af arbejdsmarkedet, siger AE-Rådet.
Telegram
9. april 2017 kl. 22:36

Det er falsk alarm, når blandt andre arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv advarer om en snarlig overophedning af arbejdsmarkedet lig den, man så op til finanskrisen.

Det konkluderer tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet) i ny rapport, skriver Information.

Siden årsskiftet har Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening og flere banker ellers advaret om, at arbejdsmarkedet er ved at koge over.

Hvis beskæftigelsen fortsætter med at stige, vil virksomhederne snart mangle arbejdskraft. Vi risikerer så flaskehalse lig dem, der opstod op til finanskrisen i 00'erne, lyder det.

Men bekymringen for en overophedning er stærkt overdreven, konkluderer rapporten.

Cheføkonom i AE-Rådet Erik Bjørsted ser ingen grund til at frygte, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i løbet af de kommende år.

- Arbejdsstyrken forventes at vokse med 160.000 personer frem mod 2025. Vi skal tilbage til 1980'erne for at se en lignende vækst i arbejdsudbuddet, vurderer Erik Bjørsted.

Ifølge cheføkonomen er der ikke behov for yderligere reformer, som øger arbejdsudbuddet. Man bør i stedet investere i uddannelse og opkvalificering.

- Vi mangler ikke hænder. Men vi mangler måske de rigtige hænder. Og hvis der er problemer med at skaffe faglært arbejdskraft, bør man i stedet fokusere på at forbedre erhvervsuddannelserne og skabe flere praktikpladser, siger han.

Dansk Erhverv fastholder, at der er en væsentlig risiko for, at vi snart kommer til at mangle arbejdskraft.

Cheføkonom Steen Bocian henviser til, at der allerede nu er virksomheder, som melder om problemer med at rekruttere.

- Med det tempo, beskæftigelsen er steget de seneste år, er der en betydelig risiko for, at der opstår en uoverensstemmelse mellem virksomhedernes efterspørgsel og den tilgængelige arbejdskraft, vurderer Steen Bocian.

/ritzau/

Steffen Gliese

Det står jo ikke skrevet i stjernerne, at virksomhederne ikke kan sige nej til en ordre, hvis de allerede har fuld kapacitet.

"- Vi mangler ikke hænder. Men vi mangler måske de rigtige hænder."

Vi mangler ikke ideer til at skaffe de ledige i job. Men vi mangler helt sikkert de rigtige ideer.
Vi mangler ikke efterspørgsel på arbejdskraft. Nej men vi mangler reel efterspørgsel efter arbejdskraft i reelle jobs på ordentlige løn og arbejdsvilkår vilkår!

Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Einar Carstensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

man kunne også tænke det om og tage udgangspunkt i det, som folk kan eller ønsker at komme til at kunne. Det er jo egentlig en lidt pervers og udemokratisk idé, at folk, blot fordi de har eller har adgang til penge, og så skal bestemme, hvad aktiviteterne i samfundet skal dreje sig om.

ulrik mortensen, Einar Carstensen, Flemming S. Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Der er sjældent egentlig mangel på arbejdskraft. Der kan dog til tider være mangel på mobilitet og i tider med en restriktiv arbejdsmarkedspolitik og måske også en forfejlet uddannelsespolitik og hvem ved måske også indvandrerpolitik (det er jo oppe i tiden at give dem skylden for det meste), som den vi har haft de seneste tredive år, vil det problem selvfølgelig forstærkes. Det er ligesom prisen for at indhegne den arbejdende befolkning, mens alt hvad der er værd at vinde foregår på den boglige halvdel, med adresse nord for København.

Flemming S. Andersen

Det eneste der er virkelig mangel på, er vilje til at betale for ordenlig arbejdskraft.

Gratis er løsnet.