Telegram

Udlandsdanskere frygter nej til at få ægtefællen med hjem

Nye regler gør det sværere at få en udenlandsk ægtefælle med til Danmark. Den første har netop fået afslag.
Udlandsdanskere frygter nej til at få ægtefællen med hjem

RITZAU SCANPIX

Telegram
24. april 2017 kl. 00:55

Usikkerheden breder sig blandt danskere, der arbejder i udlandet og har planer om at vende hjem med en udenlandsk ægtefælle.

Sådan lyder meldingen fra flere organisationer, skriver Jyllands-Posten mandag.

Sidste sommer tvang en dom ved Menneskerettighedsdomstolen regeringen til at fjerne den såkaldte 26-års-regel, der gjorde det muligt for udlandsdanskere at vende retur, selv om de har stiftet familie i udlandet.

Nu skal alle opfylde tilknytningskravet, hvor myndighederne giver afslag på ægtefællesammenføring, hvis parret samlet set vurderes at have større tilknytning til et andet land.

Udlændingestyrelsen har netop givet det første afslag på den konto til astrofysikeren Uffe Hellsten.

Han vendte i fjor hjem til Vodskov nord for Aalborg med sin højtuddannede amerikanske hustru Quynh Doan og parrets to børn, der er danske statsborgere. Hustruen skal forlade landet senest 10. juni.

Lars Kyhnau Hansen, talsmand for foreningen Ægteskab uden Grænser, beretter om mange henvendelser fra bekymrede udlandsdanskere med ægtefæller, som ikke er EU-borgere:

- Usikkerhed og tvivl er det største problem. En del af dem kan vi berolige og sige, at de formentlig opfylder tilknytningskravet, men det er ikke alle, siger Lars Kyhnau Hansen til Jyllands-Posten.

Regeringen forsøger at begrænse skaderne med et lovforslag, der ventes at blive vedtaget i begyndelsen af maj. Det vil lade højtlønnede danskere slippe for at opfylde tilknytningskravet.

Det hjælper dog ikke selvstændige, pensionister og faglærte med lavere lønninger, lyder det fra foreningen Danes Worldwide.

Generalsekretær Anne Marie Dalgaard påpeger, at der er cirka 200.000 danskere i udlandet. Op mod 10.000 af dem risikerer fortsat at komme i klemme, vurderer hun.

/ritzau/

henrik hansen

"Regeringen forsøger at begrænse skaderne med et lovforslag, der ventes at blive vedtaget i begyndelsen af maj. Det vil lade højtlønnede danskere slippe for at opfylde tilknytningskravet."

Det er jo så rigtig godt for Astrofysikeren Uffe Hellsten og hans højtuddannede kone, men hvad mon Menneskerettihedsdomstolen siger til, at Menneskerettighederne kun skal gælde for højtuddannede? Gælder Menneskerettighederne kun for højtuddannede?

Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Gert Romme, Einar Carstensen, Dorte Sørensen og Benny Larsen anbefalede denne kommentar

Det hjælper dog ikke selvstændige, pensionister og faglærte med lavere lønninger, lyder det fra foreningen Danes Worldwide.

Nej men passer regeringen fint, en ny måde at sparke nedad på, rammer præcis dem Løkke regimet er hamrende ligeglade med, mon Mette er så gemen at S stemmer for.

Niels Duus Nielsen, uffe hellum og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar

syge regler.

Niels Duus Nielsen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar