Flere børn og unge udsættes for tvang i psykiatrien

Sundhedsministeriet har et mål om at halvere brugen af tvang i psykiatrien, alligevel er tendensen stigende.
8. maj 2017 kl. 05:01Opdateret 8. maj 2017 kl. 11:34

Tvangsmedicinering, fastholdelse og fiksering med rem eller bælte.

Flere børn og unge, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling, udsættes for tvang. Andelen er steget fra 16,6 procent i 2011 til 22,5 procent i 2016. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Flere end hver femte af de indlagte børn blev udsat for tvang sidste år. Og den udvikling er bekymrende, mener Birgit Elgaard, der er landsformand i Bedre Psykiatri.

- Der er et kæmpe behov for at få ændret på det her.

- Hver gang et barn bliver udsat for tvang, opstår der en form for traumatisering. Det skal barnet og forældrene leve med, siger hun.

Stigningen sker på trods af, at Sundhedsministeriet og Danske Regioner i 2014 satte en målsætning om at halvere anvendelse af tvang i psykiatrien inden 2020.

Det mål er umuligt at nå, hvis ikke politikerne tager ansvar og laver en national handleplan, mener Birgit Elgaard.

Region Sjælland er den region, hvor forholdsvist flest indlagte børn og unge udsættes for tvang.

Det gjaldt for knap hver tredje eller 31,6 procent i 2016. Og det er en markant stigning i forhold til 2011, hvor det gjaldt for 14,6 procent.

Jesper Pedersen, der er ledende overlæge for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Sjælland, erkender, at udviklingen strider mod målsætningen.

- Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at brugen af tvang stiger. Vi ønsker så lav en grad som overhovedet muligt, siger han.

Den triste udvikling forklarer han med, at der i dag er flere akutte indlæggelser af unge fra pædagogiske opholdssteder. De er ofte stærkt præget af selvmordstanker eller selvskadende adfærd.

- Vi har et stort ansvar for at beskytte patienter mod pludselige impulser, derfor kan det blive nødvendigt at bruge en grad af tvangsindlæggelse.

- Det ville være forfærdeligt, hvis en af vores patienter forlod afdelingen og kom galt af sted ved at udøve vold mod sig selv eller andre, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mogens Fosgerau

"Den triste udvikling forklarer han med, at der i dag er flere akutte indlæggelser af unge fra pædagogiske opholdssteder."

Det er jo der, kommunerne råder og skærer ned. Måske journalisten skulle forfølge historien lidt længere.

Christoffer Pedersen

Hvis Birgitte Elgaard og diverse politikere og fanatikere vidste hvad de taler om ville de lukke munden. Tvang kan IKKE altid erstattes af terapi. Hvordan forestiller de sig at en patient der er voldelig, psykotisk eller selvskadende skal behandles uden brug af tvang ? Selv når den type sorteres fra er der stadig en stor gruppe psykisk syge der er raske nok til at sige nej til behandling, men for syge til at klare sig nødtørftigt uden den behandling, som de ikke modtager fordi mange meningsdannere befinder sig i en drømmeverden. De stakkels ledelser i psykiatrien tør ikke andet end forsøge, at få statistikerne for tvang til at se pæne ud ved at efterlade en masse behandlingskrævende mennesker uden at kunne hjælpe dem. Sørgeligt uvidenheden på den måde går ud over de mest svage og hjælpeløse vi har i samfundet

Mette Poulsen

Jeg synes, loven om tvang i psykiatrien er rimelig. Så længe den overholdes mener jeg ikke, at det det psykiatriske system i sig selv, der har et problem.
Der er et hav af ting, som kan bidrage negativt til denne udvikling: ophør af tvangssterilisation af sindsyge og åndsvage (arvelig komponent), ændrede familiemønstre hvor voksne ønsker mere en rolle som ven fremfor forælder (manglende tillæring af problemløsende adfærd), lovgivning/praksis omkring støtte og hjælpemidler som fordrer at man har en diagnose for at komme i betragtning (øget pres på psykiatrien for at blive diagnosticeret = mindre tid til de mest skøbelige), osv osv.

Poul Sørensen

Den tiltagende mobning i skolerne og på de sociale medier vil selvfølgelig radikalisere de unge.... problemet er, at dem der sidder og skriver pædogik og børne psykologi bøger ikke selv har været ude af kontrol som barn. De har haft forældre der forstod og støttede dem. I dag som voksen har jeg stadig ikke rigtigt nogen ord for den tid i min barndom, hvor jeg stjal og havde travlt med at bringe mig i modsætning til alle andre..... Hvad skete der var det nissen på loftet der troede på mig eller min mor der ikke var ræd for st stikke mig en ørefingene fordi hun "vidste" hvad jeg havde gang i eller var det min far der aldrig var hjemme, var det fordi jeg var rødhåret og folk forventede at jeg var oprørsk.... eller var det bare et tilfældigt sammenrand af revolutionærere gener....
- En ting er sikker og det er, at være anderledes er ikke det samme, som at være ligesom de andre .
- Vrede børn er svære at elske, men vi må finde en måde, for der bliver flere og flere vrede børn...