Næsten én ud af ti børn og unge vil dø af tobak

Sundhedsstyrelsen har regnet på, hvor mange børn og unge mellem 11 og 17 år, der vil dø af cigaretter.
19. maj 2017 kl. 22:14

Tobak, cigaretter og røg vil tage livet af knap ti procent af de børn og unge, der i dag er mellem 11 og 17 år gamle.

Det fremgår af en skriftlig orientering, som Sundhedsstyrelsen har afleveret til Folketingets Sundhedsudvalg, skriver Politiken lørdag.

Helt præcis skal 9,3 procent af piger og drenge i aldersgruppen forvente at dø af tobak, lyder det. Tallet kaldes "frygteligt" af professor Morten Grønbæk, der er formand for det uafhængige Vidensråd for Forebyggelse.

- Så længe vi har rygere i Danmark, behøver vi ikke at tale om andet i forhold til danskernes sundhed. Vi mangler visionære politikere, der tør tale om det, der er væsentligt – en hurtig begrænsning af tobak, siger han til Politiken.

Sundhedsstyrelsens estimat dækker over, at de syv ungdomsårgange ender med at få et varigt rygemønster, som det hos de nuværende 17-årige.

Kræftens Bekæmpelse dokumenterede tidligere på året, at andelen af unge rygere vokser.

Tidligere sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønskede en røgfri generation i 2030.

Derfor var røgfri skoletid, forbud mod røg på erhvervsskolers matrikler og dialog med detailhandlen blandt initiativerne i kræftplan 4. Men hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti vil begrænse eller genere rygerne.

- Den information, I nu kommer med, er vigtig at få ud til børn og unge, så de tager det ansvar på sig. Men jeg tror ikke på, at det hjælper, hvis vi forbyder rygning. Så bliver det mere interessant, siger Liselott Blixt (DF).

- Jeg håber, at børn og unge lader være med at starte, men vi skal ikke straffe alle andre rygere, siger Blixt, der er formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, til Politiken.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ser Sundhedsstyrelsens melding som bevis for, at der er grund til at holde fast i ambitionen om en røgfri generation.

- Og så viser svaret også, at hvis børn og unge holder op med at ryge, inden de bliver 18, så er risikoen for at dø af tidligere rygning praktisk taget væk, skriver hun til Politiken.

- Vi skal altså have de unge til enten at stoppe med at ryge eller aldrig gå i gang, lyder det.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Bo Jensen

"Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ser Sundhedsstyrelsens melding som bevis for, at der er grund til at holde fast i ambitionen om en røgfri generation."
Men det er så ikke muligt, så længe hun er i regering med LA. Kan du og LA blive enige om nogen som helst tiltag, der kan begrænse den omsætning unges rygning giver for jeres fælles sponsorer?

Lars Bo Jensen

Her går jeg ud fra at tobaksindustrien understøtter Venstre og LA, men det kan jeg jo ikke vide, for det er jo hemmeligt hvem der støtter dem.

Martin Rytzel

Man bør nok bekymre sig en smule over den hast og udbredte villighed, hvormed også det danske samfund, lader sig forblænde og forføre af den alternativt faktuelle fascisme og dens skamløse tal-jonglører - Humbug i den gode sags tjeneste, er stadig humbug.

Rygning er usundt og vil naturligvis påvirke rygeres helbred; måske endda med betydning for længden af deres liv, hvis de ryger meget. Men udover brændulykker, hvor glemte cigaretter har været årsag, er ingen mennesker endnu døde af tobaksrygning.

Niels Nielsen

10 ud af 10 børn og unge vil dø af et eller andet, så lad os straks forbyde alting for en sikkerheds skyld.

Ole Christiansen, Tue Romanow, Martin Rytzel, Carsten Mortensen, Charlotte Svensgaard og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

Jeg syntes at tallet for inddirekte forurenings relaterede dødsfald ville være mere interessant.

Fks. tallet for hvor mange som dør af fks smog

Slettet Bruger

Det er et 'frit land', men at det gælder om at leve og arbejde længst muligt og for enhver pris er mere eller mindre nedfældet i megen lovgivning. I konkurrencestats soldaternes paradis dyrkes fitnesscentre, konkurrencer, botox og rene facader i skarp kontrast til de uvaskedes forfald med rygning, alkohol og overvægt. At man fra politisk hold besluttede at gøre tobak, alkohol, fedt og sukker billigere, kan dog virke paradoksalt.

Ole Christiansen

Kan I huske verden fra før Medicinalgiganterne opfandt nikotin-tyggegummiet?
Dengang finansierede Medico-drengene ikke tusindvis af undersøgelser for at skræmme befolkningen og rygning forblev derfor en privat sag.
Hvis medicnial-giganterne kunne patentere et middel mod forurening eller tilsætningsstoffer i fødevarerne, ville vi blive tæppebombet med undersøgelser af sammenhængen med kræft, KOL, astma, ligtorne, dårlig ånde osv -og politikerne ville følge efter med forbud.
Money rules !