Skatteansatte kalder kommission belastende: Vil hellere se frem

Der er flertal i Folketinget for en kommissionsundersøgelse af skandalerne i Skat, men forbundet vil se frem.
16. maj 2017 kl. 07:47Opdateret 16. maj 2017 kl. 08:09

Medarbejderne i Skat, som har været ramt af en række skandalesager de senere år, havde hellere set frem.

Det siger Jørn Rise, der er formand for Dansk Told og Skatteforbund, som er forbund for en stor del af de ansatte i Skat.

Han reagerer på, at der mandag opstod et bredt flertal i Folketinget for at nedsætte en kommission for at undersøge, hvorfor pengene har fosset ud af Skat.

- Det er noget belastende at være i fokus med en kommissionsundersøgelse, det dræner altid en organisation.

- Vi havde hellere set frem, men vi forstår godt behovet for at vide, hvor ansvaret ligger, for det samme behov har medarbejderne i Skat, siger Jørn Rise.

Mandag aften krævede Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i en sjælden fælles pressemeddelelse, at sagerne i Skat bliver undersøgt af en kommission.

Det har opbakning fra et flertal i Folketinget, og regeringen vil indkalde partierne til en drøftelse.

- Jeg håber, Skat, Skatteministeriet og så sandelig også Finansministeriet undersøges for det har været den bevilgende myndighed.

- Finansministeriet har presset på for at få effektiviseringer, rationaliseringer og afskedigelser. Så den del skal i hvert fald også med, siger Jørn Rise.

Lektor Sten Bønsing, der forsker i forvaltningsret på Aalborg Universitet, påpeger, at man ikke kommer til at placere et juridisk ansvar.

Professor emeritus ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Jørgen Grønnegård Christensen tilføjer, at de ansatte i Skat skal bruge en masse tid på at forberede materiale til kommissionen.

Dermed bliver tiden brugt på at se tilbage i stedet for at se frem. Den udlægning er Jørn Rise enig i.

- Jeg frygter belastningen i organisationen, fordi man nu både skal køre en ny organisation i gang, og man skal forberede sig til en undersøgelseskommission.

- Der skal findes en masse papirer frem. Det bliver langt mere omfattende, end man regner med. Spørgsmålet er, hvor lang tid man kommer hen, inden man har resultater, siger Jørn Rise.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Rasmussen

SKAT er en sump af inkompetance. Fra den politiske styring til en uduelig ledelse, og det gælder desværre også andre forvaltninger. Det er ufattelige summer vi betaler uden at få noget for det.

Jens Winther, Ruth Gjesing og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

Skandalen med udbetaling af 12 mia kr i aktieudbytte afslørede, at Skat de senere år har arbejdet på at forbedre servicen på bekostning af kontrollen.

F.eks. blev proceduren til ansøgning om netop udbytteskat stærkt forenklet, således at man i sin lænestol kunne udfylde en elektronisk blanket, hvorefter der sekundet efter tryk på "send", ja så var der indsat det ønskede million-beløb på ens konto. Ingen kontrol overhovedet, ikke engang om man ejede de pågældende aktier.

Et absurd teater, man kunne grine af, hvis det ikke var så dybt tragisk.

Ebbe Overbye, Jens Winther, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi har i mange år haft elektronisk sagsbehandling og kommunikation i den offentlige sektor, så mon ikke det er langt lettere at finde alt muligt frem i dag end på noget tidspunkt i fortiden?

Aksel Gasbjerg

Steffen Gliese
Ja netop de elektroniske oplysninger bør gøre det lettere både at administrere og kontrollere.
Mht skandalen med udbetaling af aktieudbytte på 12 mia, så viste det sig, at Skat rent faktisk havde ejeroplysninger mht aktier, og derved let kunne kryds-tjekke, om ansøgeren rent faktisk ejede de pågældende aktier.
Men af uransagelige grunde anvendte man ikke denne helt åbenlyse kontrolmulighed.

Christian Lucas

Vi kan ikke undersøge denne sag uden at undersøge Finansministeriet, så vidt jeg kan se. Og det aller vigtigste er transperens. Ellers slår politkere på begge sider plat på kommissionen.

Søren Jacobsen

Ole Rasmussen, det er hverken SKAT eller andre offentlige der er noget galt med. Det er, særligt Venstres, politiske styring og ideologiske målsætning den er gal med. Særligt Venstre har med vold og magt reformeret og effektiviseret det offentlige i smadder hele vejen igennem. Men det er gjort helt bevist og målrettet efter Anders Fogh Rasmussen drejebog om at omdanne det danske velfærdssamfund til en minimalstat efter amerikansk forebillede. De ansatte er helt uforskyldt. De er underlagt den lovgivning og den økonomi politikerne dikterer. Iøvrigt har Danmark haft et fremragende offentlig system før Venstre gik i gang med brækjernet.

Viggo Okholm

helt ærligt er alle de regerende partier gennem de seneste 8 -10 år ikke medansvarlige bortset fra Enhedslisten og Alternativet? Skats mangler og vi danskeres forsøg på at undgå at betale og snyde er jo essensen af det her. Ideen om at staten er vores fjende som vi bare skal snyde bortset fra når de skylder os eller ikke kan gøre os raske m.v.,så skal vi nok være der. Hænger det hele ikke sammen? bortset fra hver enkelt af os tænker det er ikke mig der vil snyde kun de andre!

Kim Houmøller

Når man ikke vil lære af fortiden, hvordan skal vi så have tillid til fremtiden? Vi taler om konsekvenser, der for samfundet er værre en mord. Økonomisk kriminalitet bagatelliseres åbenbart stadigvæk!

Jens Winther

Jeg synes, at det i sig selv er problematisk, at medarbejderne i SKAT nu taler mod en undersøgelse.

Det er helt tydeligt, at der i problemsagerne er tale om, at selv helt banale (og ikke tidskrævende) kontroller ikke blev gennemført, og at SKAT ved flere lejligheder afviste, at der var problemer/manglende kontrol og endda forsøgte at skjule problemerne. Det er alt for letkøbt at skyde skylden for denne uduelighed og uvederhæftighed på "manglende ressourcer". Der findes i læssevis af eksempler på, at SKAT har været istand til at finde rigelige ressourcer til at bruge tid på grundløs chikane af borgere og virksomheder. Argumentet om "manglende ressourcer" er kun endnu en gang bortforklaring og forsøg på ansvarsforflygtigelse!

Alle i vores samfund bliver rimeligvis stillet overfor et krav om effektiviseringer - alt andet ville være at sløse med ressourcerne. Selvfølgelig skal SKAT da rationalisere og effektivisere, og stadig levere et ordentligt arbejde. Det kan man finde ud af andre steder i samfundet, og naturligvis er det også muligt i SKAT. Der er jo ikke nogen politikere endsige skatteministre - uanset fra hvilket parti - der har bedt SKATs ledere og medarbejdere om at koble hjernen fra og bare lade tingene sejle!