Sverige dropper anklage mod WikiLeaks-stifter

Britisk politi siger ifølge Reuters, at Julian Assange vil blive anholdt, hvis han forlader Ecuadors ambassade
19. maj 2017 kl. 11:14Opdateret 19. maj 2017 kl. 13:49

Den svenske anklagemyndighed dropper anklagen mod WikiLeaks-stifter Julian Assange for seksuelt overgreb på to kvinder.

Dermed bortfalder ordren om at anholde ham.

Det oplyser den ledende anklager på et pressemøde i Stockholm.

Men britisk politi siger, at Assange vil blive anholdt, hvis han forlader Ecuadors ambassade. Her har han holdt sig skjult i flere år.

Chefanklager Marianne Ny har meddelt Stockholms byret, at sagen mod den 45-årige Assange droppes.

»Jeg har i dag besluttet at ophæve Stockholms byrets beslutning fra den 18. oktober 2010 om fængsling af Julian Assange in absentia og at tilbagekalde den europæiske anholdelsesordre,« skrev hun til byretten.

Det forklarer hun på pressemødet.

Den første reaktion fra Assange var at poste et billede af sig selv bredt smilende på de sociale medier.

»Det er en total sejr for os,« siger hans forsvarsadvokat ifølge Reuters.

Assange var anklaget i Stockholm i en sag om seksuelle overgreb på to svenske kvinder i august 2010.

Assange har siden 2012 opholdt sig i Ecuadors ambassade i London. Han frygter at blive udleveret til USA og anklaget for, at WikiLeaks har lækket hundredtusinder af dokumenter om USA’s krigsførelse i Afghanistan og Irak.

Britisk politi oplyser, at WikiLeaks-stifteren – uanset den droppede sag i Sverige – vil blive anholdt, hvis han træder ud af Ecuadors ambassade.

»Westministers magistratdomstol udsendte en kendelse på Julian Assange, efter han undlod at melde sig ved domstolen den 29. juni 2012,« lyder en erklæring fra politiet, som tilføjer:

»Politiet er forpligtet til at håndhæve den kendelse (på at anholde ham red.), hvis han skulle forlade ambassaden.«

Ifølge anklagemyndigheden i Stockholm har sagen trukket i langdrag, fordi Assange ikke personligt har villet møde op i den svenske hovedstad.

For et halvt år siden afhørte de svenske myndigheder ham på Ecuadors ambassade i London.

Den første reaktion fra Assange var at poste et billede af sig selv bredt smilende på de sociale medier.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Frost

Det bliver spændende at høre hvilken begrundelse anklagemyndigheden giver.
Mon de bare giver op, eller er beviserne så tynde at der aldrig har været en reel grund til at sigte ham? Normalt plejer sigtelser at bygge på særdeles stærke beviser, og alle ved at en sigtelse jo ikke er lig med at man også er skyldig.
Det er min formodning at Sverige, trods alt, kan betegnes som en retsstat hvor alle får en fair rettergang.

Janus Agerbo, kjeld jensen og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Ja jeg ved det ikke Peter, men timingen og de pudsige sammenfald kombineret med vidnernes baggrund og udsagn, aktiverede ihvertfald mit BS manometer.

Janus Agerbo, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Niels Nielsen og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Peter Frost

Assange - kendt for at afsløre usandheder og velsagtens en sandhedens korsfarer, regner ikke med at få en retfærdig rettergang i Sverige, og frygter at blive udleveret til USA af et officielt neutralt land.
Assange virker som om han ikke har helt rent mel i posen i forhold til sagerne anmeldt af de to kvinder.
Men mon ikke vi en dag kan se wikileaks afsløre alle sagens facetter på sin egen side. Se det ville jo være interessant, også selvom Assange muligvis vil fremstå som skyldig.
Og så til den verserende sladder.... Wikileaks er nu ved at udvikle sig til en lukket elitær gruppe/ forening som selv praktiserer samme principper som de med al magt forsøger at bekæmpe og nedbryde.
Stakkels Assange - Stakkels voldtægtsofre.

Poul Solrart Sørensen

Jeg har hele tiden troet at i hvert fald den ene af de svenske kvinder indgav en falsk anmeldelse og nu trækker svensk politi så deres anholdelses order tilbage.... hele denne sag virket politisk fra begyndelsen.

Vibeke Rasmussen

I en pressemeddelelse forklarer den svenske 'Åklagarmyndighet' bl.a., at:

"Enligt lagen ska en brottsutredning ske skyndsamt. Vid den tidpunkt när en åklagare inte har möjlighet att vidta fler utredningsåtgärder är åklagaren skyldig att lägga ned förundersökningen.

– Alla möjligheter att för närvarande driva utredningen framåt är uttömda. För att kunna gå vidare skulle det krävas att Julian Assange formellt skulle delges misstanke om brottet. Det kan inte förväntas att vi skulle få bistånd av Ecuador med detta. Utredningen läggs därför ned.

– Om han vid en senare tidpunkt skulle göra sig tillgänglig kan jag besluta att omedelbart återuppta förundersökningen. Mitt beslut innebär att det för tillfället inte är meningsfullt att driva utredningen vidare, säger Marianne Ny."

Niels Møller-Larsson

For det første er selve anklagen om voldtægt for længst frafaldet. Ville klæde medierne, at sætte sig ind i den særlige svenske voldtægtslovgivning, som gør det muligt for en statsanklager selv at føre en sag om mistanke om voldtægt uden nogen anklage fra ofre.

Men det er ikke en total sejr for Assange, som han ellers selv udtaler det.

"»Westministers magistratdomstol udsendte en kendelse på Julian Assange, efter han undlod at melde sig ved domstolen den 29. juni 2012,« lyder en erklæring fra politiet, som tilføjer:

»Politiet er forpligtet til at håndhæve den kendelse (på at anholde ham red.), hvis han skulle forlade ambassaden.«"

Ovenstående citat viser, at Assange har haft ret i sin frygt om at det selvfølgelig aldrig har handlet om den falske voldtægtsanklage. Assange har hele tiden sagt, at han mener det handler om, at både Sverige såvel som England har en aftale med USA om at udlevere ham. Derfor har England selvfølgelig stadig ingen garantier til Assange, selvom han officielt nu ikke er anklaget for noget. Der kan meget sandsynligt komme en potentiel (rigs-)retssag) mod ham i USA, men officielt er han nu ikke længere anklaget for noget.

Niels Nielsen, Thomas Petersen, Sup Aya Laya, Ole Frank, Janus Agerbo, Tom Clark og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det var da fremragende.
Nu mangler vi bare, at England også slipper ham fri

Peter Frost, det ville være at fortrække, om du satte dig ind i sagerne i stedet for at drysse flere unøjagtigheder oveni alle dem, som de såkaldt "seriøse" medier systematisk har udgydt i denne sag. Både politirapport, afhørings-protokoller og det farceagtige forløb der ledte op til mistanken, har hele tiden ligget frit tilgængeligt, bla. via The Guardian’s hjemmeside, samt den nærværende. Derudover har især danske Peter Kofod behandlet sagen systemtisk i adskillige artikler (her et link til en af dem: https://www.denfri.dk/2016/02/fns-assange-afgoerelse/). Hverken Wikileaks eller Assange selv har således ved inaktivitet hindret sagens belysning, som du synes at antyde, dokumenterne ER offentliggjort. Hvis du derigennem havde informeret dig inden du udtalte dig, ville du således vide, at de rene bagateller han har været under mistanke for, ikke ifølge normal dansk sprogbrug og moral overhovedet kommer i nærheden af voldtægt" - og slet ikke af to kvinder, de gik begge yderst frivilligt i seng med ham, med et par dages mellemrum, og sagen opstod vist mest fordi de følte sig forsmåede, og så noget med uunderbyggelige spekulationer angående et bristet kondom, og bevidst misfortolkning af et måske lidt klodset forsøg på at genoptage samlejet, efter få timers søvn (sammen, i samme seng, på frivillig basis) som om det skulle dreje sig om en form for forsøg på frygteligt overgreb. Enhver som, efter at have gennemlæst alt foreliggende, stadig vil fastholde brugen af ord som "voldtægt" kan ikke have meget rent mel i posen. At også Information fortsat deltager i denne tilsvining, ved ikke at få luget ud i denne faktuelt fordrejende retorik, siger desværre alt rigeligt om det generelt uhørt lave informations- og bevidsthedssniveau.

Benjamin Bach

Ej, nu blev min kommentar slettet igen. Nu justerer jeg den lige helt ind til benet.

--

BBC: Sweden drops Assange rape investigation
CNN: Sweden drops Assange rape investigation
NY Times: Sweden Drops Rape Investigation of Julian Assange
Spiegel: Schweden stellt Ermittlungen gegen Assange ein

Danske medier: Sverige dropper anklage mod WikiLeaks-stifter

Danske medier (DR/Inf/Berl/JP, dog eksl Politiken) har alle denne overskrift. Men det er (som det fremgår af samtlige udenlandske medier) en efterforskning eller undersøgelse. Ikke en anklage.

Dertil kommer:

»Her har han holdt sig skjult i flere år.«

Definitionen af et "skjul" må være et sted, hvor man ikke kan findes. Men nu har det været offentligt kendt, at han har siddet der i 5 år. Han har fra start af været til rådighed for interviews, den svenske anklagemyndighed besøgte ham så oktober sidste år.

--

Dermed er ovenstående telegram direkte usandt om både "anklagen" og at Assange skjuler sig - IMO ikke blot en lille uskyldig manipulation.