DF-skepsis om flere tropper i Afghanistan: Krigen er tabt

Der skal ikke danske soldater ud i missioner, som ikke kan vindes, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører.
18. juni 2017 kl. 09:29Opdateret 18. juni 2017 kl. 09:52

Vesten har tabt krigen i Afghanistan, og Taliban står klar til at rykke ind i regeringskontorerne.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, som opfordrer til eftertænksomhed, inden Danmark eventuelt øger antallet af danske tropper i Afghanistan.

- Det handler om at vinde krige og ikke om at tabe. Og det er det, som jeg synes, vi allerede har gjort, siger han.

- Hvis man spørger et overvældende stort flertal af afghanere, så vil de vælge Taliban. Vi har svært ved at forstå det i Vesten, men Taliban er utrolig populære i Afghanistan.

Regeringen er efter en anmodning fra USA klar til at sende flere soldater til Afghanistan, skriver Jyllands-Posten.

Der bliver i disse dage ført fortrolige forhandlinger med de øvrige partier i Folketinget om opbakning til en forøgelse af det danske bidrag.

Selv om Dansk Folkeparti normalt altid er positivt indstillet over for anmodninger fra USA og Nato, er partiet denne gang mere skeptisk.

- Man må spørge sig selv, om man har en realistisk forventning om, at Afghanistan inden for kort tid vil blive renset for Taliban og blive en demokratisk stat. Vi kan ikke have folk ude i missioner, som ikke kan vindes.

Der er i øjeblikket 97 danske soldater i den afghanske hovedstad, Kabul, som en del af en Nato-mission.

De varetager forskellige opgaver og træner blandt andet afghanske sikkerhedsstyrker. Det bidrag ønsker regeringen ifølge avisen at styrke.

Fredag berettede nyhedsbureauet AP, at USA vil sende yderligere 4000 soldater til Afghanistan. I øjeblikket har USA 8500 soldater udstationeret i landet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den er da fint, at DF nu indser det, masser af mennesker har vidst i mange, mange år. Men mon ikke partiet alligevel ender med at stemme for at sende flere danske soldater over i den uvindelige krig, når de har overstået deres 'eftertænksomhed?

Information i uddrag november 2007
Afghanistan er en krig, vi ikke må tabe. Det er budskabet fra fire af valgkampens tungeste kandidater, der torsdag formiddag er mødt op på Flyvevåbnets Officersskole for at diskutere internationale missioner med 200 officersaspiranter fra flyvevåbnet og det danske søværn.
En for alle, alle for en
Det bliver sjovt nok den særdeles veloplagte Morten Helveg Petersen fra de radikale, som løber med de fleste point. Allerede da han kommer ind ad døren, nogle kritisable minutter over mødetid, tilbyder han med et grin at være den "fredsbevarende styrke" mellem forsvarsminister og folketingskandidat Søren Gade (V), Socialdemokraternes Mogens Lykketoft og Dansk Folkepartis Søren Espersen.
Både politikere og publikum kvitterer med velvillige grin. Og da Helveg lægger for med at konstatere, at "det er dejligt at være her i en sal fuld af radikale kernevælgere," er latteren helt på hans side. "Et kanongodt initiativ," fortsætter han glad. "Ja, undskyld ordvalget... men det giver mig jo en chance for at rokke ved fordommen om, at de radikale er et fodslæbende, pacifistisk parti. Det er helt forkert. Vi er faktisk blevet meget forsvarsvenlige, og det er jeres skyld", siger han.
"Det er jo, fordi I gør sådan et godt stykke arbejde derude, at vi kan se det fornuftige i et militært engagement. Jeg er faktisk både kisteglad og stolt over den indsats, I leverer," erklærer den forsvarsglade ordfører.
"Vi er faktisk overbeviste tilhængere af NATO og af vores militære engagement i verdens brændpunkter. Vi er også stærke tilhængere af et militært samarbejde i EU-regi. Det er jo fuldstændig knald i låget at opretholde det danske forsvarsforbehold! Det skal væk hurtigst muligt!"
Og Afghanistan, den operation er de radikale helt med på, understreger Helveg. "Det er en langvarig, farlig og vanskelig opgave. Men det er en rigtig opgave!" understreger han.
At nakke talebanere
Det er de tre andre politikere mere end enige i. Præcis hvordan krigen i Afghanistan skal udkæmpes, har Søren Esperen dog sit helt eget bud på. Han synes, det er noget vrøvl med samtænkning af den civile og militære indsats.
For ham handler det om hurtigst muligt at få nakket nogle talebanere.
"Kan vi ikke bare få nedkæmpet de talebanere, så vi kan komme i gang med genopbygningen? " spørger han. "På D-dag var der sgu ikke nogen, der talte om at vinde hearts and minds blandt de tyske nazister. Tyskland skulle bombes og besejres, og så kunne vi bagefter begynde at bygge landet op igen. Hvorfor gør vi ikke bare det samme nu?"

Søren Espersen er ligesom de tre andre politikere bekymret over, at den danske befolkning tilsyneladende er ved at miste troen på, at det nytter noget at have op mod 700 danske soldater udstationeret i Afghanistan. Tidligere på ugen viste en meningsmåling, at 52 procent af danskerne ønsker den danske styrke hjem - en tendens, der også griber om sig i f.eks. Canada, Holland, Tyskland og Polen.

René Arestrup

Overraskende klarsyn fra Søren Espersen. Den krig ér tabt og det er aldeles hovedløst, at begynde på en ny militær opbygning. Kunne vi ikke - bare for én gang skyld - sige tak, men nej tak til amerikanerne?

Bjarne Bisgaard Jensen, Holger Madsen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar