OVERBLIK: Nabolande vender den diplomatiske ryg til Qatar

Beskyldninger om terrorstøtte får fem lande til at droppe diplomatiske forbindelser til golfstaten Qatar.
5. juni 2017 kl. 09:53

Fem lande har valgt at bryde de diplomatiske og konsulære bånd til Qatar, lyder det mandag morgen.

Bliv klogere på situationen her:

* Saudi-Arabien meddeler som det første land, at man lægger de diplomatiske forbindelser til Qatar på is. Siden følger Egypten, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Yemen trop.

* Beslutningen begrundes med, at Qatar ifølge landene støtter terrorgrupper.

* Flyselskaberne Etihad og Emirates meddeler, at man fra tirsdag morgen indstiller alle flyvninger til og fra Qatar. Også Flydubai stopper med at flyve mellem Dubai og Qatars hovedstad, Doha.

* Der vil også blive lukket for transport-samarbejdet til lands, til vands og i luften med Qatar.

* Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain har givet turister og qatarere med bopæl i landene to uger til at rejse ud. Samtidig har landenes egne borgere fået forbud mod at rejse til Qatar.

* Qatar er ligeledes blevet smidt ud af den saudiledede koalition, der kæmper i Yemen.

* I en række artikler fra amerikanske medier er styret i Qatar i de seneste uger blevet beskyldt for at stå bag finansiering af terror.

* En række statsborgere i Qatar er allerede underlagt amerikanske sanktioner på grund af deres finansielle støtte til "terroraktiviteter".

* Fra visse kanter beskyldes Qatar for at støtte oprørsgrupper, der kæmper mod præsident Bashar al-Assad i Syrien.

* Med beslutningen om at vende den diplomatiske ryg til Qatar er den mest alvorlige krise i årevis mellem landene blevet udløst.

* Tiltagene er mere drastiske end i 2014, da Saudi-Arabien, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater kaldte deres ambassadører hjem fra Doha. Dengang lød det, at Qatar støttede militante grupper.

* I løbet af den dengang otte måneder lange konflikt blev der dog ikke lukket for rejser til og fra Qatar, og qatarere blev ikke udvist af landene.

* USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, opfordrer mandag golfstaterne til at finde en løsning på konflikten og i stå sammen i kampen mod islamister.

* Qatar, der skal være vært for verdensmesterskaberne i fodbold i 2022, er med i den amerikanskledede koalition, der kæmper mod den militante bevægelse Islamisk Stat.

Kilder: Reuters, AFP, AP og al-Jazeera.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu