Trump sender svigersønnen på fredstur til Mellemøsten

Jared Kushner rejser i denne uge til Mellemøsten for at forsøge at tage nye skridt hen mod en fredsaftale.
19. juni 2017 kl. 16:07

USA's præsident, Donald Trump, sender sin svigersøn Jared Kushner til Jerusalem og Ramallah i denne uge.

Kushner skal sammen med en af Trumps internationale udsendinge, Jason Greenblatt, drøfte de næste skridt i forsøget på at genoptage fredsforhandlingerne mellem israelere og palæstinensere.

Greenblatt er taget i forvejen og lander i Israel mandag, mens Kushner efter planen ankommer onsdag.

De to toprådgivere skal holde møder i Jerusalem og Ramallah for at høre de to siders synspunkter.

En unavngiven embedsmand i Det Hvide Hus siger, at det vil tage tid at få en aftale på plads. Han tilføjer, at Kushner og Greenblatt formentlig vil besøge regionen mange gange som led i forsøget på at nå frem til en fredsløsning.

I maj mødte Donald Trump både den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i henholdsvis Jerusalem og Bethlehem.

Den amerikanske præsident lovede på det tidspunkt at "gøre alt" for at få en fredsaftale på plads.

Dengang opfordrede Trump parterne til at lægge "fortidens smerte og uenighed" til side. Men han afslørede ikke nogen detaljer om, hvordan han har tænkt sig at få fredsprocessen tilbage på sporet.

Noget af det, der udgør en hindring for en løsning, er vanskelige spørgsmål om Jerusalems status, nyt byggeri af jødiske bosættelser og palæstinensernes krav om at få deres egen stat.

/ritzau/AP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

randi christiansen

Ja, hvem ville ikke gerne være den præsident, som skaber fred i mellemøsten. Eller måske lader de ansvarlige bare som om de ønsker fred, men i virkeligheden passer konflikt fint ind i magtspillets og våbenindustriens interesser? Sindssygt? Ja, i den grad, men en forklaring på vanviddet mangler. Massepsykose? Verdenssamfundet må på terapibriksen, hvis dets ledere ikke kan komme med en ordentlig løsning på det høje konfliktniveau. Fraværet af en gangbar vision måske? Nu fx diskussionen om frihed - alle taler om den, men ingen præciserer, hvad den betyder i praksis. Hvis jeg fx er tvunget til et slavearbejde med dårlige løn-og arbejdsforhold, hvor er min frihed så lige blevet af?

Når en funktionel løsning på konflikterne ikke er i sigte, skyldes det måske, at den underliggende analyse af fx frihedsbegrebet er forkert. Hvis der ganske enkelt er tale om, at den stærkeste overlever på de til enhver tid givne betingelser, er det således relevant at underkaste disse 'givne betingelser' en nøje undersøgelse, også kaldet selvransagelse.

Som en biolog for nylig hos lone frank i 24/7 redegjorde for, er selve det at ofre sig for fællesskabet direkte forbundet med individets overlevelse.

Tilbage står, at det er kollektivets opgave at beslutte, hvilket samfund det ønsker.