Telegram

Alternativet vil genoplive ministerium i provinsen

Landdistrikter skal have ministerium i provinsen, mener Alternativet. Dansk Folkeparti er forsigtigt positiv.
Alternativet vil genoplive ministerium i provinsen

RITZAU SCANPIX

Telegram
21. juli 2017 kl. 12:25

Alternativet vil placere et ministerium for landdistrikter i provinsen.

Det fremgår af planen "Et sammenhængende Danmark" og gentages af Roger Matthisen, som er ordfører for Alternativet, til avisen Danmark.

- Det er glimrende, at regeringen udflytter arbejdspladser, men det er jo småting i forhold til, hvordan vi har centraliseret ind mod de store byer, siger Roger Matthiesen.

- Dette ministerium skal være stærkt og væsentligt og samle alle de dagsordner, som i dag er placeret på tværs af ministerier og udvalg.

Alternativet foreslår også, at borgere med to bopæle eller et sommerhus betaler "fleksborger-skat" i begge kommuner. Erhvervsuddannelser skal også have flere penge og placeres uden for store byer.

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter blev nedlagt efter regeringsskiftet i juni 2015.

Dansk Folkeparti støtter, at landdistrikter får et ministerium. Men der kom ikke ét eneste forslag fra ministeriet i Thorning-regeringen, siger Mette Hjermind Dencker, som er DF's ordfører for landdistrikter.

- Vi vil allerhelst have, at der laves god politik for landdistrikter i stedet for et tomt ministerium. Men vi tror, at vi kan have begge dele. Vi kan sagtens få et ministerium med fokus på landdistrikterne, siger Mette Hjermind Dencker.

- Der er udfordringer, hvis man vil kalde ministeren i samråd og spørgetid. Ministerens opgave er primært at servicere Folketinget. Men det er ikke udelukket, at ministeriet kunne have en afdeling i landdistrikter.

Spørgsmål: Hvad mener DF om en tvedelt "fleksborger-skat" til to kommuner?

- Man kan spørge, om det er fair, at hjemkommunen scorer skattekroner for et sommerhus, man har. Vi skal ikke brandskatte dem, der har mere end én ejendom, mener Mette Hjermind Dencker.

- Men det kan være noget bøvl at betale skat i to kommuner. Hvordan administrerer man det?

/ritzau/

Poul Sørensen

Det er hjælper ikke at flytte et ministerium til provinsen, det vi behøver er aftenskole, uddannelses tilbud, kulturhuse, tilbud til de unge i sommerferien, så de ikke syntes at deres barndom var et røvkedeligt sted som det bare gjalt om at slippe væk fra...
- Det er så freaking enkelt, at lave en politik der kan trække folk tilbage til provinsen, men at lægge et ministerum ud til provinsen er, at gøre grin med os....i hvert fald os der tænker selvstændigt.... kom med noget ordentligt....

Christoffer Pedersen

Alternativet burde da snarere gå ind for løsninger som koncentrer befolkningen mest muligt i byerne. Det er på alle måder meget mere miljøbelastende at bo spredt.
Og glem alt om at give kunstig åndedræt til dødsdømte landsbyer. Det er kun spild af penge.

@ Poul Solrart Sørensen,

Jeg kender ikke Alternativets plan for dette. Men måske er der en god idé, der kan få tingene til at rulle.

Sidst jeg var bosat i Danmark, var jeg beskæftiget med regional erhvervsudvikling i en fremsynet virksomhedsejet organisation, der også ydede virksomhedsrådgivning til medlemsvirksomhederne.

Og jeg ser utroligt mange problemer for at udvikle landdistrikterne. Herunder manglende evne til at tiltrække højtuddannede, for de er absolut nødvendige. Men også simpel politisk forståelse for at give landdistrikterne mulighed for at udvikle sig, er en mangelvare.

For tilsyneladende er det nødvendigt for landdistrikterne at gøre alt selv, og her kunne et lokalt ministerium være en starthjælp.

Jeg syntes bl.a. at erhvervsskoler og gymnasier i landdistrikterne bør/skal formidle videregående uddannelser i ganske små og individuelle hold. Det kan sagtens ske som fjernstudier fra de bedste universiteter, hvor der forelæses via storskærme. Og skolerne kan udpege lærere, der kan vejlede omkring specifikke faglige områder.

Og dette bør samtidig føre til en kultur, hvor man forstår, at uddannelse efter (virksomhedens) behov, er livslang og individuel uddannelse i ofte ganske snævre og specialiserede området.

Poul Sørensen

Gert Romme
Jeg går ind for fjern undervisning, men ikke efter virksomhedenes snæversynede behov, men i forhold til samfundets og miljøets behov.
- Jeg mener endvidere ikke at vi behøver et et provins ministerium, der skal ligge i en og anden vandkant et sted i provinsen.... det er en oversprings bevælgese og dem er der mere end nok af i dansk politik.