Telegram

Danskerne: Psykisk sygdom er største sundhedsproblem

Når danskerne ser psykisk sygdom som største sundhedsproblem, giver det håb for mange unge, siger eksperter.
Danskerne: Psykisk sygdom er største sundhedsproblem

RITZAU SCANPIX

Telegram
28. juli 2017 kl. 05:02

Psykiske lidelser topper for første gang nogensinde danskernes liste over de største sundhedsmæssige udfordringer de kommende år og overgår selv kræft.

Det viser en meningsmåling lavet for pårørendeforeningen Bedre Psykiatri.

- Det skriger til himlen i forhold til den måde, politikerne prioriterer på. Psykiatrien står altid sidst i køen, når der skal uddeles politisk opmærksomhed og især penge, siger foreningens generalsekretær, Thorstein Theilgaard.

Han glæder sig over, at danskerne nu i hvert fald erkender, at psykisk sygdom er landets største folkesygdom, og som kan ramme både dem selv eller deres nærmeste.

Også formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen, ser muligheder i, at befolkningen for første gang erkender psykiske lidelser som en enorm udfordring, ligesom kræft var for 15 år siden.

- Vi har længe valgt at prioritere psykiatrien så lavt herhjemme, at det er blevet det absolut dyreste sundhedsområde både for den enkelte og pårørende, men også samfundsøkonomisk, siger han.

Han peger på, at psykiske sygdom især rammer unge hårdt.

- 75 procent af alle psykiske lidelser opstår i 15-25 års alderen. Dermed er det jo helt anderledes sygdomsforløb sammenlignet med kræft, hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge, som oftest giver sig udslag senere i livet, men som alligevel i højere grad har haft politikernes bevågenhed.

Han efterlyser derfor som Thorstein Theilgaard en effektiv indsats i rette tid, der kan rette op på utroligt mange unges liv og samtidig spare samfundet for milliarder på længere sigt.

- Psykiske sygdomme rammer jo typisk, netop når man er i gang med at forme sit liv og starte på en uddannelse. Prisen er virkelig høj, når mange så ikke får taget den uddannelse og aldrig kommer i gang med deres liv for alvor. Politikerne må reagere på, at der i befolkningen nu er støtte til en seriøs indsats, siger Torsten Bjørn Jacobsen.

/ritzau/

Konkurrencesamfundets bagside? Liberalismens pris!

Hvad skal det hjælpe hvis dem der henvender sig i psykiatrien bare bliver proppet med piller?

Psykiatrien skal revolutioneres hvis det skal bive et sikkert sted at henvende sig.

Jeg sagde forleden til en læge, som er ved at uddanne sig til psykiater på et psykiatrisk hospital, at jeg har hørt at der er alt for lidt psykoterapi i psykiatrien. Han svarede at der er så få hænder, at medicin er mere 'effektivt'.

I går aftes skrev jeg så et bekymret brev til psykiatriordførerne for samtlige partier og bad dem om at hjælpe. Jeg må desværre tilstå, at jeg er langt fra optimistisk.

Det er i mine øjne et af de mest presserende samfundsproblemer, at vi ikke kan levere den bedste hjælp til de mennesker der oplever kriser i deres liv og dybt tragisk for den enkelt som ikke kan modtage den bedste behandling. Det har uoverskuelige konsekvenser for de mennesker det går ud over.

Det er så forfærdeligt trist at læse om de forhold nogle patienter i psykiatrien beskriver.

Der er forøvrigt nogle rigtigt spændende videoer, med foredrag af erfarne fagfolk, om nedtrapning af psykofarmaka på en Youtube kanal: 'PoetDox'

Her er den seneste: https://www.youtube.com/watch?v=DuvM0r-Zx3s

Kanalen har også videoer med Antidepressiv nedtrapning, Benzodiazepin nedtrapning og ADHD medicin nedtrapning.

Venlig hilsen

Der er kommet en ny video. Foredraget handler en del om Tardiv dyskinesi (medicininduceret hjerneskade, ofte irreversibel)

https://www.youtube.com/watch?v=yyJ7eh81_iY