Telegram

Patientforeninger frygter ikke snagen i patienters sygeliv

Nyt Nationalt Patientindeks skal give ansatte i sundhedsvæsenet mulighed for at se patienters sygeaftaler.
Patientforeninger frygter ikke snagen i patienters sygeliv

RITZAU SCANPIX

Telegram
20. juli 2017 kl. 08:42

Et nyt indeks over danskernes aftaler om behandlinger og undersøgelser i sundhedsvæsenet har skabt uro blandt flere danske læger.

De frygter, at patienterne mister retten til selv at råde over informationerne om deres sygeliv.

Men bekymringen bliver ikke delt af Kræftens Bekæmpelse, fortæller afdelingschef Jes Søgaard.

- Vi har faktisk i Danmark en stolt tradition for, at der er stor datasikkerhed. Dels er systemerne meget sikrede, og dels omgår patienter og især sundhedspersoner de her data med yderste forsigtighed, siger han.

- Så vi har faktisk meget få eksempler på, at det er gået galt.

Det er Sundheds- og Ældreministeriet, der ifølge en ny bekendtgørelse har planer om at indføre et Nationalt Patientindeks (NPI).

Her skal det være muligt for sundhedspersonalet at få indblik i patienters forløb i andre dele af sundhedsvæsenet.

Indekset er især rettet mod danskere, der lider af flere forskellige sygdomme og dermed kan være tilknyttet behandlinger flere steder.

På den måde vil ministeriet blandt andet undgå, at patienter bliver indkaldt til undersøgelser den samme dag.

Heller ikke hos Danske Patienter frygter direktør Morten Freil for danskernes datasikkerhed.

Han understreger, at der i første omgang er tale om et pilotprojekt, som skal afprøve indekset.

- Noget af det, vi vil arbejde for nu, er, at hvis man mener, der er dele af ens data, der ikke skal deles, så skal man have mulighed for at sige nej til, at det anvendes, siger han.

Begge foreninger mener grundlæggende, at indekset er en god idé.

- For os er det helt afgørende, at data i sundhedsvæsenet kan indsamles og gøres tilgængelige for relevante sundhedspersoner, patienter og pårørende, siger Danske Patienters Morten Freil.

- Vi ved, at der hvert år sker dødsfald i sundhedsvæsenet på grund af dårlig koordination og dårlig kommunikation. Og det er selvfølgelig vigtigt, at vi får lavet nogle systemer, hvor man undgår, at det bliver fatalt i sidste ende.

/ritzau/

Opdateret 20. juli 2017 kl. 09:27

Jesper Frimann Ljungberg

Det tragiske er at dem, der råber vagt i gevær er de IT-faglige folk. IMHO er man ved at være totalt ude af kontrol mht. data om borgerne i det offentlige. Man er langt over stregen for, hvad der er fagligt tilrådeligt.

// Jesper

Anne Eriksen, Michael Kongstad Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"Vi har faktisk i Danmark en stolt tradition for, at der er stor datasikkerhed."

Jaså? Det er nyt for mig, tværtimod synes jeg man ser alt for mange historier om fortrolige oplysninger om borgerne, der flyder rundt omkring, frit tilgængeligt for uvedkommende.

Anne Eriksen, Michael Kongstad Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Hans Larsen

Jup, man ved dårligt nok hvor man skal begynde. Hacket af Schengen systemerne og kørekort registret hos CSC. Offentliggørelse af Robinson listen. Afleveringen af Ukrypterede sundhedsdata til det firma, som håndterer visa ansøgninger til Kina. .. ..
Dette kombineret med, at vi lever i et samfund der med ekspres fart bevæger sig mod Total overvågningssamfundet, hvor data samkøres på kryds og tværs og alt logges.
Desuden så har man i fra politisk siden den holdning at ingen i det offentlige skal stilles til ansvar for læk af data og dårlig implementeret sikkerhed.
Det er en farlig og .. ja eksplosiv cocktail, som er et seriøst demokratisk og sikkerhedspolitisk spørgsmål.

// Jesper

Maj-Britt Kent Hansen

Hvis der er et behov for dette, burde det så ikke være en del af Sundhedsplatformen snarere end et nyt selvstændigt register?

Lise Lotte Rahbek

Jo flere mennesker der får adgang til et system,
som har fortrolighed som basis,
jo større risiko for at nogen videreformidler disse data til udenforstående. Intenderet eller ej.

Det behøver man ikke være leder af en forening for at forstå.

Anne Eriksen

Der er mange ting, der ikke lige er til at gå til...

"Når man har fået erfaringerne fra pilotprojektet, så må man tage de erfaringer med videre, og man må også tænke på den kommende EU forordning om data. Det skal selvfølgelig tages med ind fremadrettet, så det er sikret, at der ikke bare er fuld og åben adgang til alle patientdata. Det er ikke tanken”, siger Lise Møller. bestyrelsesmedlem i Lægeforeningen.

"http://ugeskriftet.dk/nyhed/laegeforeningen-ok-til-forsoeg-med-nyt-patie...

EMA er ikke for amatører! - Danmark er ansøger - og naturligvis skal det være København, hvor Lars Løkke afslørede stedet, kontor- og hotelkomplekset Copenhagen Towers i Ørestaden, som regeringen vil leje til formålet.
"Desuden vil det gøre Danmark til et epicentrum for regulatoriske aktiviteter. Og det vil helt sikkert også tiltrække flere kliniske forsøg og mere forskning. Mere privat forskning trækker også mere forskning til hospitalerne osv. Der kommer flere kvalificerede medarbejdere, og det er alle disse afledte effekter, der gør det her så interessant«, siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen"
http://ugeskriftet.dk/nyhed/ema-er-ikke-amatoerer