Statens investfonde taber 680 millioner på iværksættere

Det vil næsten give lige så god mening at investere i blinde, mener Venstre-ordfører.
17. juli 2017 kl. 05:38Opdateret 17. juli 2017 kl. 06:55

For hver en krone staten i de seneste fem år har skudt i risikofyldte, tidligere opstartsvirksomheder, har den fået 29 øre igen.

Det svarer til et samlet tab på 680 millioner kroner de seneste fem år.

Det skriver Børsen mandag.

- Normalt er det tabsgivende - man skal se det som en samfundsinvestering. Men 29 øre på en krone er alarmerende lavt, siger Jakob Engel-Schmidt, der er uddannelses- og forskningsordfører for Venstre.

- Faktisk er tilbagebeløbet så lavt, at jeg næsten tror, at man ville kunne få de samme penge ved at investere i blinde, tilføjer ordføreren, der har en fortid som direktør i Dansk Iværksætterforening.

Investeringerne i tidlige opstartsvirksomheder er siden 1998 sket gennem en række kapitalfonde, som forvalter penge på vegne af staten.

Formålet er at skabe successelskaber og arbejdspladser og tiltrække private investorer.

I dag er der fire innovationsmiljøer, som over de seneste fem år har investeret 955 millioner kroner i risikofyldte, tidlige opstartsvirksomheder.

Til gengæld har staten solgt ejerandele for 273 millioner kroner og lander dermed på et tab på 71 procent.

- Hvis man måler præstationerne på, hvor mange nye virksomheder der bliver skabt, og hvor mange nye arbejdspladser der bliver skabt, så får man et trist resultat, siger Torben Bager, der er professor på SDU og forsker i opstartsvirksomheder.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Støtte til iværksætteri er lige så effektivt som at skubbe i enden af en kogt spaghetti.

Jens Winther, Lise Lotte Rahbek og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Søren Roepstorff

Det er helt gak at investere i virksomheder for at skaffe arbejdspladser. I stedet skal efterspørgslen dvs. forbruget stimuleres (og det skal ikke finansieres med lån til private), så kommer både arbejdspladser og virksomheder helt af sig selv.

Lise Lotte Rahbek

Det kunne være interessant om det også var oplyst,
hvilke produkter disse iværksættere satte i værk uden gevinst.

Niels Nielsen

Hvor mange patenter bliver til succeshistorier? Ikke ret mange, så vidt jeg ved. Men af og til er der en Ole Opfinder, som opfinder noget, vi alle har brug for, og som efterfølgende bliver svimlende rig.

Hvis man investerer i lotteriet, må man gøre sig klart, at langt de fleste opfindelser er nitter. Så at klage over, at der er langt mellem gevinsterne er direkte stupidt.

Men at undlade at investere i lotterisedler er at være helt sikker på aldrig at vinde noget som helst.

Venstre, verdens måske mest stupide parti.

Torben - Nielsen

Tjaah, jeg har fået dækket udgifter til en nyhedundersøgelse og en krænkelsesvurdering på et patent.
Og her drejer det sig om en ny type homogenisator, som skulle kunne bruges til mejeri, pharma og kemi.

Jens Winther

Hvis bare staten kunne koncentrere sig om at etablere blot forholdsvis fornuftige rammebetingelser og ikke lægge hindringer i vejen for kommerciel finansiering af iværksættere, ville meget være vundet!

Danmark kunne - hvis politikerne ville det - blive et vækst og iværksætterland. Problemet er, at politikerne holder fine taler og bevilger hjernedød "erhvervsstøtte", hvoraf størstedelen går til at betale lønninger til folk, som aldrig har skabt én eneste ægte arbejdsplads, og så lægger de i øvrigt hindring på hindring i vejen for mennesker, der ville være i stand til at skabe vækst og arbejdspladser.

Henrik Brøndum

Det er ikke noget i vejen med rammebetingelserne i DK eller UK. Reglerne er enkle og myndighederne er large over for små virksomheder. De fleste iværksættere skal gå fallit en gang eller to for at lære det, og lysten til at vågne op i rendesten - glo en stor rotte ind i hovedet, og glæde sig til at det kun kan fremad, er ikke så stor hos danskerne.