Studerende: For meget fokus på mål i stedet for læring

Der bliver målstyret for hårdt, siger de studerende om fremdriftsreform, som partier er klar til at afskaffe.
24. juli 2017 kl. 05:31

Det vækker glæde hos Sana Mahin Doost, forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, DSF, at flere partier melder sig klar til at skrotte den omstridte fremdriftsreform fra 2013.

Formålet med reformen var at få de studerende på landets universiteter hurtigere igennem deres uddannelser.

- Det glæder os, at man begynder at få øjnene op for de problemer, som vi som studerende har påpeget i årevis.

- Det vidner om en politisk model, der simpelthen ikke har været i orden, siger Sana Mahin Doost.

Hun mener blandt andet, at der bliver målstyret alt for hårdt med fremdriftsreformen, og målet bliver "at bestå eksamen frem for læring".

Det er Venstre, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, der er klar til at afskaffe reformen, skriver Politiken.

Radikale Venstres Martin Lidegaard siger til avisen, at "tiden er løbet fra fremdriftsreformen".

Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Jakob Engel-Schmidt mener, at en ny bevillingsreform, som regeringen i maj er kommet med et udspil til, vil kunne gøre fremdriftsreformen overflødig.

- Det vil forhåbentlig give incitamenter, der bliver så effektive og fleksible for det enkelte uddannelsessted, at det kan reducere fremdriftsreformens økonomiske betydning.

- Hvis vi får vores bevillingsreform igennem, så ser jeg den gerne lagt i graven, siger han til Politiken.

Fra DSF's side frygter man, at principperne fra fremdriftsreformen vil få en "ny indpakning" i en bevillingsmodel. Der skal gøres op med princippet om den hårde målstyring, mener Sana Mahin Doost blandt andet.

- Vi forholder os meget kritisk til det, hvis ikke man grundlæggende gør op med principperne bag fremdriftsreformen, om at de studerende skal presses igennem systemerne kun med øje for hastighed og ikke med øje for kvalitet, siger hun.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Frimann Ljungberg

Omdannelsen af Universiteterne til 'Pølsefabrikker' startede for mange år siden. Jeg husker tydeligt da jeg startede, og at der så pludselig blev indført mål for, at man skulle bestå visse eksamener til tiden. Problemet var bare at studierne ikke var indrettet til dette. Og det passede ikke særlig godt sammen. Så nogle år havde du 1.5 års belastning, som du skulle bestå.
Og nogle eksamener på nogle fag var simpelt hen så omfattende, og blev rettet på en så pedantisk måde, at 80-90% dumpede. Ikke fordi man ikke kunne stoffet, men fordi man ikke kunne nå at blive færdig, og var der mange lærere, på nogle fag der kun kiggede på facit. Rigtigt fuld point, men hvid du havde lavet en regnefejl 2+3=4 pga. det rasende tempo, men alt andet var perfekt, så var det 0%.
Så dem der ikke havde forældre der havde penge eller de rigtig godt studiejobs f.eks. på studiet, vi måtte ud og arbejde ved siden af f.eks. om natten eller mens man burde være på studiet.
Ikke at der er noget galt med at arbejde ved siden af studierne. Men generelt var/er mange af dem ikke indrettet til, at man har arbejde ved siden af. Når man har opgaver hvor man bare skal lægge 60 timer om ugen i 4 uger, og få det til at passe med sin gruppe på 2-3 andre. Så ja.. gik det ofte galt.

// Jesper