DF om betaling til rygere: Uetisk børnehavementalitet

Rygere behandles som forsøgsdyr, når de betales for at kvitte røgen. Uetisk, siger DF. S støtter forsøget.
13. august 2017 kl. 12:23

1200 kroner lige ned i lommen. Sådan lyder belønningen, som kommunerne Helsingør, Halsnæs og Frederiksberg i samarbejde med Trygfonden vil give storrygere, hvis de kvitter smøgerne.

Det forarger formanden for sundhedsudvalget, Liselott Blixt (DF), der mener, at det ikke vil have en effekt. Hun mener, at rygerne vil finde cigaretterne frem igen i fremtiden.

- Det projekt kan jeg ikke give min støtte til. Hvis det var så nemt at holde op med at ryge, så var der nok flere, der gjorde det. Det er ikke et par hundrede kroner, der gør, at folk holder op med at ryge, siger hun.

Rygerne, der melder sig til forsøget, vil få pengene udbetalt i mindre portioner på 100-200 kroner ad gangen. Når de møder op, skal deres kulilteniveau i kroppen først måles, så man sikrer, at de er røgfri.

Liselott Blixt bryder sig ikke om tilgangen, som hun kalder for "en børnehavementalitet".

- Jeg synes, at det er uetisk. Man bruger mennesker som forsøgsdyr for at se, hvordan man løser et problem, som nok bunder i nogle helt andre ting, siger hun.

Formanden for sundhedsudvalget mener, at rygning skyldes sociale faktorer. Derfor afviser hun, at staten skal gå ind i forsøget, ligegyldigt hvad resultaterne viser, når forsøget i kommunerne afsluttes om et år.

- Staten skal på ingen måde betale penge til at stoppe et brug, fordi man mener, at det er farligt. Vi skal i stedet vejlede de mennesker, der vil ud af det, om det så er cigaretter, alkohol eller noget andet, siger hun.

I 2015 var et lignende forslag dog med statsfinansiering oppe at vende. Dengang afviste både Liselott Blixt og sundhedsordfører for Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen at finde pengene.

På trods af den tidligere kritik ser Flemming Møller Mortensen mere positivt på tiltaget i dag. Holdningsændringer skyldes, at forsøget ikke er statsfinansieret, hvilket var foreslået i 2015.

- Jeg er helt åben over for at drøfte betalingen, når resultaterne foreligger. Tobaksrygning er den værste enkeltstående faktor for sygdom og dødsfald blandt danskere, så vi skal gøre alt, hvad vi kan, siger han.

De tre kommuner vil sammenligne resultaterne af forsøget med et andet forsøg i Odense, Gladsaxe og Rødovre Kommune. Her vil man kvitte cigaretterne med kurser i stedet for den kontante belønning.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anders Sørensen

Det der med erkendelsen af, at noget bunder i helt andre ting, plejer ellers ikke at være DF's styrke.

Trond Meiring, Vibeke Hansen, Elisabeth Andersen, Erik Karlsen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Nielsen

Jeg synes faktisk det er en glimrende ide. Et hurtigt opslag på internettet fortæller mig, at kulilteindholdet i blodet stabiliserer sig allerede otte timer efter indtagelsen af den sidste smøg, så at lide et kortvarigt afsavn i ny og næ mod at få udbetalt flere hundrede kroner, kan jeg som fattigrøv på kontanthjælp godt leve med. Men DF vil os det ikke godt, så selvfølgelig går de imod dette ellers så glimrende forslag.

;-)

Og jeg syntes, man bør kunne give sig selv en kold tyrker i stedet for at få penge for det.

Jeg har røget langt mere end de fleste - og på alt muligt samtidig. Og hver gang jeg er stoppet, er det sket med minutters overvejelser, og med tobak i skrivebordsskuffen. Sidste gang var i 1998, og det holder endnu.

Niels Nielsen

Gert Romme: "Hver gang jeg er stoppet..." - ja det kender jeg godt, jeg holder også en pause, hver gang jeg sover. Jeg er ret sikker på, at hvis jeg virkelig ønskede at holde op med at ryge, ville jeg da også holde op. Men jeg kan virkelig godt lide at ryge, så hvorfor dog tage en kold tyrker?

Det er fuldstændig latterligt, at puritanerne nu vil betale os for at holde op med at ryge, som om økonomiske incitamenter skulle gøre en forskel. Smøgerne koster både det fir- og femdobbelte af, hvad de gjorde for år tilbage, så hvis pengene virkelig betød så meget, var vi da for længst blevet røgfrie allesammen. Men det er vi ikke, så det gør de ikke, pengene altså, betyder så meget.

Og hvis de sætter prisen endnu mere op begynder vi bare at ryge smuglersmøger; så længe tobak ikke er forbudt i hele verden vil det altid være muligt at skaffe sig sin daglige mængde nikotin. Se bare hvordan det er gået med hash, det er totalt forbudt, men jeg kan alligevel altid finde mig en rygeklump, når jeg får de lyster.

Trond Meiring

Skal de så overvåge en, og se til at man ikke ryger, foruden ikke at gå i seng med sin løsagtige forlovede, eller simple horebuk/so/ynglebælg?

Trond Meiring

I Norge koster nu 50 gram tobak med (50 stk.) cigaretpapir nærmere 250 kroner. (Måske koster det 120 -130 kr. for 20 cigaretter. Det køber jeg så at sige aldrig.)
Et gram hash koster gerne 150-200 kroner. Nogen gange/steder vistnok mere.
Man kan spare lidt på at købe ind i Sverige. Men der er det også blevet dyrt.
Så, det er altid en fattig trøst, at det er værre andre steder...