Partifæller kritiserer Trump for udtalelse om påkørsel

- Der er ikke andre "sider" af had og snæversynethed, siger republikansk kongresmedlem efter Trump-udtalelse
13. august 2017 kl. 11:29Opdateret 13. august 2017 kl. 13:54

USA's præsident, Donald Trump, der ellers er kendt for sine kontante udtalelser, får nu kritik fra sine egne partifæller for ikke at udtrykke sig direkte nok.

Det er lørdagens angreb i byen Charlottesville, hvor en mand i høj fart kørte ind i en gruppe, der demonstrerede mod højrenationalister, nynazister og medlemmer af Ku Klux Klan, som har fået kritikerne på banen.

En 32-årig kvinde mistede livet, og mindst 30 personer blev såret i angrebet, som en 20-årig mand mistænkes for at stå bag.

Det kommenterede præsidenten med ordene:

- Vi fordømmer på det kraftigste denne frygtelige fremvisning af had, snæversynethed og vold fra mange sider, sagde han og gentog:

- Fra mange sider.

Den formulering har fået flere medlemmer af Donald Trumps eget parti til tasterne på Twitter.

- Tilhængere af hvidt overherredømme, nynazister og antisemitter er modsætningen af vores amerikanske værdier. Der er ikke andre "sider" af had og snæversynethed, skriver Ileana Ros-Lehtinen, der er valgt ind i Repræsentanternes Hus for delstaten Florida.

Og den republikanske senator Marco Rubio, der også er valgt ind for Florida, skriver:

- Meget vigtigt for nationen at høre Potus (USA's præsident, red.) beskrive hændelserne i Charlottesville, som hvad de er: et terrorangreb udført af tilhængere af hvidt overherredømme.

Orrin Hatch, der er republikansk senatsmedlem fra Utah, skrev en personlig kommentar:

- Min bror gav ikke sit liv i kampen mod Hitler, så nazistiske idéer kan få lov at stå uimodsagt herhjemme.

Fra en - formentlig uønsket side - var der dog fuld opbakning til præsident Trumps måde at formulere sig på.

- Trumps kommentarer var gode, skrev den højrenationalistiske hjemmeside Daily Stormer, der havde promoveret lørdagens demonstration i Charlottesville.

- Han angreb os ikke. Han sagde bare, at nationen bør holde sammen. Intet specifikt imod os ... Ingen fordømmelse overhovedet.

- Gud velsigne ham, sluttede indlægget ifølge nyhedsbureauet AP.

Donald Trump sagde i november i et interview med avisen The New York Times, at han ikke ønskede at styrke den højrenationale bevægelse i USA.

Alligevel tegnede David Duke, der er blandt de mere kendte tilhængere af hvidt overherredømme, lørdag en direkte linje fra demonstrationen i Charlottesville og præsidenten:

- Vi er fast besluttede på at tage dette land tilbage. Vi vil opfylde Donald Trumps løfter, sagde han ifølge CNN i et interview med The Indianapolis Star.

- Det er derfor, vi stemte på Donald Trump, fordi han sagde, at han vil tage vores land tilbage.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er da trods alt lidt opløftende, at ikke alle Potus' partifæller accepterer, at han omtaler heilende sydstatsracister og moddemonstranter som værende et og det samme.

Neo-nazisterne og KKK-folkene føler sig inspirerede af Trump. Her et citat fra artikel i The New York Times:

- Many of these groups have felt emboldened since the election of Donald J. Trump as president. Mr. Duke, a former imperial wizard of the Ku Klux Klan, told reporters on Saturday that the protesters were “going to fulfill the promises of Donald Trump” to “take our country back.”

https://www.nytimes.com/2017/08/12/us/charlottesville-protest-white-nati...

Hvis man kigger sig omkring i det udenlandske medielandskab, er der nu tegn på, at man forsøger at skille sig af med Donald John Trump - både inde i det Hvide Hus og i hans eget parti.

Problemet er blot, at ligesom forfatningen beskytter borgerne mod en psykotisk præsiden, beskytter den altså også præsidenten mod borgerne "luner". Det kan altså lade sig gøre, at styrte en præsident i USA, men det er svært.