Danmark vil have nye EU-regler for grænsekontrol

Vi skal have en realistisk form for grænsekontrol, siger Inger Støjberg (V) inden møde om migration og terror.
14. september 2017 kl. 10:06Opdateret 14. september 2017 kl. 11:32

Sammen med fire andre Schengen-lande lægger Danmark op til at ændre lovgivning for, hvornår og hvor længe der kan indføres grænsekontrol.

Forslaget lægger op til at give mulighed for at forlænge kontrollen i op til fire år i helt særlige tilfælde.

Reglerne skal afspejle den virkelighed, vi står overfor, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Det vil være en meget, meget stor fordel, hvis vi fik mere fleksible muligheder for at indføre grænsekontrol og også mulighed for at bevare kontrollen længere tid, når der er behov for det, siger hun.

Det er Danmark, Østrig, Frankrig, Tyskland og Norge, der er afsendere på forslaget til EU-Kommissionen.

Det er blevet sendt, inden EU-landenes ministre for retlige- og indre anliggender mødes torsdag i Bruxelles for at tale om migration og terror.

I forslaget lyder det, at medlemmer af Schengen kan indføre grænsekontrol i to år, men at den periode i helt særlige tilfælde kan blive forlænget i to år mere.

Den nuværende lovgivning tillader kontrol i op til seks måneder i tilfælde af terrortrussel eller op til to år i særlige tilfælde.

- Der er behov for at lade medlemslande genindføre kontrol ved internationale grænser for en længere periode end seks måneder, skriver landene.

Formen for grænsekontrol skal være mere realistisk, og landene skal kunne indføre det, når der er behov for det og bevare det lige så længe, mener Støjberg.

- Det er jo ikke sådan, at terrortruslen bare stopper inden for tre måneder. Vi lever i en virkelig verden, og det er det, vi forsøger at få grænsekontrollen til at afspejle også, siger hun inden mødet i Bruxelles.

Der har været kontrol ved grænsen til Tyskland siden 4. januar sidste år. Siden da er den blevet forlænget flere gange.

Men 6. september fastslog migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, på et pressemøde i Bruxelles, at tiden med grænsekontrol nærmer sig sin afslutning.

Ifølge Støjberg er der, siden kontrollen blev indført, afvist godt 4300 personer på grænsen mellem Danmark og Tyskland.

- I forhold til Danmark er der ingen tvivl om, at grænsekontrollen har haft en meget stor effekt på nedbringelsen af antallet af asylansøgere, siger hun.

I 2015 søgte 21.316 asyl i Danmark. I 2016 var 6266, der søgte. Men i løbet af de første syv måneder af 2017 ligger det tal på 1918, viser en opgørelse fra Udlændingestyrelsen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Andersen

Danmark kan råbe og skrige, med vores retsforbehold har vi ingen formel indflydelse på udformningen af Schengen reglerne. Eller Europol reglerne. Vores såkaldte fulde suverænitet giver os alene valget mellem at godtage det de andre bliver enige om eller at forlade samarbejdet!

Christoffer Pedersen

Det er ikke kun Danmark der ser grund til grænsekontrol. Ud over det som satte det igang - asyltilstrømningen, så har kontrollen også afsløret mange kriminelle.
Det er svært at se problemet i at opretholde kontrollen. Den fri bevægelighed har vi jo stadig, vi skal nogen gange bruge 10 minutter når vi krydser en grænse. Skulle det nu være er problem?
Og så skaber det jo også lidt arbejde med flere grænsebetjente...

Thomas Andersen

@Christoffer

Politiet har til dags dato brugt godt 500 årsværk på grænsekontrollen. Det er 6.000 mandemåneder! I alt er godt 4.000 personer nægtet indrejse, laaaangt de fleste folk som blot har glemt pas eller legitimation. Selv med 4.000 afviste personer betyder dette at hver politibetjent i gennemsnit afviser en person hver 6 uge. Og i bedste fald afviser en uønsket<\i> person hvert halve år!

Det er ca. den mest tåbelige og ineffetive udnyttelse af vores politi. Suk.

Vibeke Hansen, Thomas Holm og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Thomas
Du glemmer der også er taget en del kriminelle ved grænserne. Og så ved ingen af os hvor stor forebyggende virkning det har haft. Hvis du med "uønsket" mener en asylansøger, så kan den kyniske spørge sig selv hvad det gennemsnitligt vil koste pr asylansøger, ikke bare her og nu, men hele perioden.

Det helt grundlæggende problem i EU er den manglende kritik indad til og i forbindelse med tilstrømningen af "migranter" tilbage i både 2015-16, hvor det var FRONTEX der skulle beskytte de ydre grænser, men som vi så skete det slet ikke.

En organisation der ikke udfører sit arbejde er en papirorganisation der ingen berettigelse har, men som det er nu betales den med EU penge i dyre domme, uden borgerne/vælgerne får noget for pengene - deres surt skattekroner.

Det nytter ikke FRONTEX folkene i de fine kontorer i Bruxelles sidder på fortovs cafeerne og drikker cafe latte i både forårs- og helt til efterårssæsonen uden at lave deres arbejde.

Det helt samme kan man sige om EUROPOL ´, at det også er en papirorganisation med fine lønninger og pension dertil, - men arbejde der batter noget, syntes langt væk!

Det nytter ikke med organisationer der alene har det formål at politikerne børn, og familiemedlemmer skal have arbejdspladser uden at lave noget reelt arbejde, og til en fin løn med pension oveni, - men andre må stå i ledighedskøen og de arbejdende borgere og vælgere samtidig skal se på deres egne ikke kan få arbejde, - og så samtidig skal betale til disse døgenigte, der intet laver.

Hvad er det dog for noget? Grænsekontrollen blev ophævet først og fremmest for at gøre livet nemmere for erhvervslivet, om man fremviser et pas eller andet gyldigt ID er som hip som hap for os almindelige dødelige sjæle. Hvorfor at gøre et så stort nummer ud af det? Tag heller at gå i sømmene efter jeres skumle efterretningstjenester som måske måtte have en skjult agenda om at skabe hysteri og en kontrolleret form for kaos for at ....