Diktatur sendte milliarder gennem Danske Bank

Et omfattende læk af data til Berlingske viser, at regimet i Aserbajdsjan har sendt milliarder gennem Danske Bank.
4. september 2017 kl. 19:24

Danmarks største bank, Danske Bank, lod i flere år regimet i Aserbajdsjan uhindret sende milliarder gennem fire konti i storbankens estiske afdeling.

Pengene er blandt andet gået til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og indflydelsesrige mediefolk verden over, der samtidig offentligt har forsvaret regimet. Det skriver Berlingske.

Det fremgår af omfattende materiale, som avisen er kommet i besiddelse af.

Materialet omfatter blandt andet detaljerede kontooplysninger og kontoudtog. De viser tusindvis af transaktioner fra 2012 til 2014 gennem Danske Bank fra fire selskaber med tætte forbindelser til regimet i Aserbajdsjan.

Berlingske har delt materialet med den internationale journalistorganisation OCCRP.

De 16.000 transaktioner er blevet gennemgået sammen med blandt andet britiske Guardian, tyske Süddeutsche Zeitung samt en lang række andre medier i Europa og USA.

Eksperter vurderer, at Danske Bank ved at undlade at gribe ind over for de højst mistænkelige transaktioner groft har brudt de såkaldte hvidvaskregler. Det skal ellers modvirke international kriminalitet og korruption.

- Danske Bank bryder alle grundlæggende regler i hvidvaskloven med denne sag, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i Revisorjura.dk.

L. Burke Files, der er partner i det amerikanske Financial Examinations and Evaluations og ekspert i finansiel efterforskning, har analyseret det omfattende datamateriale.

Ifølge ham burde transaktionerne "absolut have medført røde advarselsflag" i Danske Bank.

- Hvis jeg skal vurdere, hvor alvorlig den her sag er på en skala fra ét til ti, så er det et tital, siger han.

Det er blot anden gang inden for et halvt år, at Danske Bank bliver hvirvlet ind i en omfattende sag om hvidvask.

I foråret var Danske Bank centrum i en anden sag om hvidvask af milliarder gennem det østeuropæiske land Moldova.

Ifølge Danske Banks chefjurist, Flemming Pristed, er den nye sag om milliarderne fra Aserbajdsjan "desværre endnu et eksempel på, at vi i den her periode ikke har været gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask og andre ulovlige aktiviteter i vores estiske filial".

/ritzau/

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

God forretning - hvis det bliver afsløret så tager vi den derfra med en undskyldning.
Pengene er jo hjemme.

Karsten Lundsby, Carsten Munk, Torben Lindegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek og Ulla Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvem stopper Dansk Bank, i hvert fald ikke regeringen. :-(

Karsten Lundsby, Arne Lund, Alvin Jensen, Jens Jakobsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvordan kan vi i Danmark leve med at vores største bank tilsidesætter al anstændig bankvirksomhed. ?
Jo, det kan vi, fordi Danske Banks kunder er total ligeglade. :-(

Alvin Jensen, Hans Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Danske Bank skal naturligvis tildeles nogle milliarder skatte kr. som kompensation for deres tabte forretningsområde. Det mangler da bare. Danske Bank laver jo bare bank forretning. Pengene kan finansieres ved at skære i børnepenge eller sygehus udgifter til gamle over 80 som jo alligevel bare er en belastning med alle de pensionsudbetalinger.

Karsten Lundsby, Arne Lund og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Danske Bank må have regeringens accept,- ellers kan den ikke overleve med disse hvidvaskningen .!

og hvad med de store bankers malkning af kreditforeningerne.Iflg venstreborgmesteren Valentin var kreditforeninger en slags meget tidlig andelsforening fra omkring 1750.Altså en slags folkelig forening.Fulgte regeringen ikke EUs antidemokratiske krav altfor hurtig?
med fredelig hilsen Peter Henning Helsingør fredsvagt siden 2001 ved Chr-borg

Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller, Trond Meiring og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Brian Nocis Jensen

Og hver gang dette sker, slipper bankens chefjurist af sted med formuleringer som: 'Vi har ikke været gode nok til at ...' - men jo, det har I. Endnu engang særdeles gode til udnytte de rammer for korruption, bestikkelse og hvidvaskning, systemet til fulde stiller til rådighed. Jeg husker, da Lene Espersen stillede lukrative bankpakker til rådighed (og hvor ville Danske Bank være uden bankpakke II?) og blev foreslået, at der måske fremover skulle være en offentlig repræsentant, der kunne holde øje med bankernes aktiviteter, hvortil hun svarede, at hun bestemt ikke ville have nordkoreanske tilstande (typisk borgerlig overdrivelse). Nuvel, nu har vi så banker, der er sådanne regimer mere end behjælpelige.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Trond Meiring og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Var det ikke samme afdeling af Danske Bank som også var involveret i en stor skandale for et eller to år siden? Danske Bank må jo tage sig sammen og få bragt orden i tingene - måske ledaget af en bøde, men pengene er placeret steder nu hvor de sikkert står uden at man kan røre dem.

Torben Lindegaard

@Jørgen Lejf Hansen

Herligt at Bodil Udsen igen - og så i sine velmagtsdage.

Jeg så hende i sin tid i one-woman-show på Folketeatret som Gertrude Stein -
en aldeles imponerende præstation.

"Pengene er blandt andet gået til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og indflydelsesrige mediefolk verden over, der samtidig offentligt har forsvaret regimet."

Tja..det er jo på den måde pengene har styret international politik siden ww2. CIA har brugt de samme metoder for at dæmonisere regimer, støtte diktatorer, infiltrere valg osv osv.