Færre på kontanthjælp: Flere trækkes i ydelsen

På ét år er antallet af danskere på kontanthjælp faldet markant. Flere rammes af regeringens 225-timers regel.
14. september 2017 kl. 14:26Opdateret 14. september 2017 kl. 15:42

På ét år har 12.400 fuldtidspersoner forladt kontanthjælpssystemet. Samtidig er der markant flere, der rammes af regeringens såkaldte 225-timers regel.

Det viser nye tal, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag har sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

- Det er først og fremmest en god historie for de mange mennesker, der nu bliver løftet ud af kontanthjælpssystemet og ind på arbejdsmarkedet, siger Troels Lund Poulsen.

Han fastslår, at udviklingen samtidig er positiv for dansk økonomi, fordi flere bidrager til fælleskassen, mens færre er på passiv forsørgelse.

For de personer, som hænger fast i kontanthjælpssystemet, er udviklingen dog mindre positiv.

Samlet set er det nu 25 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der bliver trukket i ydelse som følge af kontanthjælpsloftet eller 225-timers reglen.

225-timers reglen betyder typisk, at man som enlig risikerer at miste 500 til 1000 kroner af kontanthjælpen. For ægtepar på kontanthjælp er det den enes kontanthjælp, der risikerer at blive stoppet.

Det sker, hvis man ikke har ordinært arbejde i 225 timer i løbet af et år, men er vurderet egnet til at kunne leve op til reglerne.

Stadig flere af de egnede formår ikke at leve op til kravet om 225 timers arbejde, viser de nye tal.

I oktober 2016 fik 11.800 personer nedsat deres ydelse som følge af 225-timers reglen. I maj 2017 var tallet steget til 17.900 personer. Det er mere, end regeringen forventede i sit lovforslag.

Dermed er konsekvensen ligesom med dagpengereformen hårdere for borgerne, end politikerne og deres embedsmænd forventede, da de lavede lovgivningen.

Troels Lund Poulsen lægger dog ikke op til større ændringer af 225-timers reglen:

- Jeg mener ikke, at der er behov for nogen justering af 225-timers reglen eller kontanthjælpsloftet.

- Men det er klart, at der er en stor variation kommunerne imellem i forhold til, hvor mange man vurderer, der kan opfylde 225-timers reglen. Det er selvfølgelig noget, vi kommer til at lave en evaluering på, siger Troels Lund Poulsen.

Han forventer, at evalueringen vil være klar i begyndelsen af 2018.

Dansk Folkeparti står bag 225-timers reglen sammen med regeringen, men regeringens støtteparti er kritiske over for, at den også rammer svage ledige, som kun kan arbejde få timer om ugen.

- Det var ikke hensigten, dengang vi lavede aftalen, at 225-timers reglen skal tolkes så strengt, at kontanthjælpsmodtagere med en arbejdsevne på fem timer om ugen skal være omfattet af 225-timers reglen, har DF's arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, tidligere sagt til Fagbladet 3F.

Spørgsmål: Du ser ikke behov for, at man lemper på nogle de ting, som blandt andre DF har talt for?

- Vi har en aftale med DF om, at vi skal se på 225-timers reglen og kontanthjælpsloftet. Blandt andet i forhold til de barslendes situation. Det står jeg selvfølgelig ved.

- Men det er ikke sådan, at jeg lægger op til, at vi skal afskaffe 225-timers reglen på nogen som helst måde, siger Troels Lund Poulsen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Har de så fået arbejde, eller er de døde?

kjeld jensen, Søren Andersen, Thorsten Lind, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Forladt kontanthjælpssystemet javel, men fået arbejde? Desværre føres der ikke statistik over selvforsørgende uden indtægt herhjemme, så vi ved det ikke, om end eksperter for få år tilbage mente at tallet lå i titusindevis og var stærkt stigende. Virkelig beskæmmende at dette anses for noget at juble over, en succes...

kjeld jensen, Søren Andersen, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Heidi Larsen, Ebbe Overbye og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Dennis Tomsen
Jeg ved ikke om der føres statistikker over personer som ikke har en oplyst indtægt. Fx hjemmegående hvor ægtefælle/kæreste arbejder, folk der bare har penge andre steder fra osv. Men er det egentlig ikke ret ligegyldig viden? Hvis de som har forladt kontanthjælpssystemet klarer sig på anden vis (ikke kriminalitet) er det da i mine øjne fint nok. Hvad problem ser du i det?

@Christoffer Pedersen
Problemet er hvis folk ikke har forladt kontanthjælpssystemet "frivilligt", men mistet retten til kontanthælp pga. stramninger i lovgivningen.
Ligesom når folk mister retten til dagpenge uden de nødvendigvis har fået arbejde, ledighedstallet ser så bedre ud på papiret, men er det så det?

Søren Andersen, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Dennis Tomsen
Der skal jo ufatteligt meget til at miste retten til kontanthjælp. Der er jo ikke sket stramninger som fratager selve retten til kontanthjælp. Så forklaringen kan ikke være de ufrivilligt er blevet "smidt ud" af systemet.

@Christoffer Pedersen
"Hvis de som har forladt kontanthjælpssystemet klarer sig på anden vis (ikke kriminalitet) er det da i mine øjne fint nok" Også hvis de er tvunget til at forlade familie, skralde for at få noget at spise eller leve på gaden uden tag over hovedet som nødvendigvis følger i kølvandet på den foramelse som det er at stå uden indtægt?

Anders Sørensen, Niels Nielsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

@Christoffer Pedersen
Der skal faktisk ufattelig lidt til at miste retten til kontanthjælp i dag, f.eks. være gift med en anden kontanthjælpsmodtager som ikke har kunnet finde 225-timers ustøttet arbejde indenfor seneste år, hvilket faktisk er en af stramingerne som blev indført.
P.S. Faktisk skal et gift kontanthjælpspar arbejde hver 225-timer ustøttet hvert år ellers mister de den enes kontanthjælp, og det ligegyldigt om den ene eller anden kun kan arbejde på nedsat tid, evt. pga. sygdom eller handicap. Og "underligt nok" tæller nyttejob på fuld tid ikke i det regnskab...

Søren Andersen, Anders Sørensen, Steffen Gliese, Niels Nielsen, Ebbe Overbye og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Dennis Tomsen
Det er da så også nærmest den eneste mulighed for at helt miste kontanthjælpen ? Men de det er sket for må være omfattet i de tal som fortæller hvor mange der er ramt af 225 timers reglen.

Lise Lotte Rahbek

Christoffer
Ej, nu må du mande dig op.
Spørgsmålet er ikke hvor lidt, man kan spise borregere af med i Danmark, hvis de ikke kan forsørge sig selv.
Spørgsmålet er, om man skal tage "arbejdsløs" som begreb alvorligt.
Hvis man er arbejdsløs, arbejder man ikke. Hverken 1½ time om ugen, 14 tidemr om ugen eller 225 timer på et år. Det er det ARBEJDSLØS betyder. At personen ikke er i arbejde.

Så kan man nok så flot sende dem i lønløse arbejdsforanstaltninger som nyttejob og praktikker og al muligt andet skrammel. Det er ikke det, det handler om. Det handler om, om alle mennesker i Danmark kan få et arbejde eller ej. Og svaret er åbenlyst NEJ.

Politikere ønsker så art straffe mennesker, fordi de er arbejds-løse.
Om det er en god ide at straffe mennesker fordi en arbejdsgiver ikke vil ansætte dem, det er spørgsmålet.
Regeringen mener JA, de skal straffes. De straffer også tiggere.

Hvad tror du i grunden folk lever af, hvis de ikke kan skaffe fornødenheder via hjælp fra det offentlige ?

Søren Andersen, Thorsten Lind, Anders Sørensen, Steffen Gliese, Heidi Larsen, Hans Larsen, Niels Nielsen, Ebbe Overbye og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar

@Christoffer Pedersen
Næh, "formue" på 10.000/20.000, evt. i usælgelige mursten eller nødvendig transport, sanktioner for manglende fremmøde, sanktioner for manglende overholdelse af ens jobplan og jobsøgning, sanktioner for nej til nyttejob eller enhver anden "jobfremmende indsats, herunder medicinering eller operation såfremt der er tale om sygsom, manglende folkeregister-adresse, social bedrageri osv. osv.
Der er mange penge at sparer ved at gøre det umuligt for kontanthjælpsmodtagerne at overholde reglerne eller bare være uenig...

Søren Andersen, Steffen Gliese, Heidi Larsen, Hans Larsen, Niels Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Jeg har netop været på Lærkevej hvor jeg drillede min sagsbehandler med al balladen for nylig. Det syntes hun jo var dybt pinligt, men vi grinede lidt sammen over, hvor tåbeligt systemet er - uden for referat selvfølgelig. Hvorefter hun skrev det i referatet, som hun forventes at skrive i sagen, så jeg kunne gå hjem igen og hun kunne gentage seancen med den næste nummer i rækken. Otte timer hver dag, fem dage om ugen, året rundt.

Vi har fundet en samværsform, hvor jeg lader som om jeg står til rådighed for arbejdsmarkedet, selv om jeg ikke gør det reelt på grund af alder og diverse skader, og hun lader som om hun tror mig, og sender mig så på pipfuglekursus en gang om året, for det står der i loven at hun skal.

Jeg er for syg til at arbejde, men ikke syg nok til en førtidspension. Derfor er jeg parkeret på kontanthjælp, og der bliver jeg nok, til jeg går på folkepension. Heldigvis er jeg fritaget for de 225 timers tvangsarbejde.

Heldigvis har jeg stadig min humor i behold, for det er da ustyrligt komisk, at en dygtig og veluddannet sagsbehandler får løn for at spilde sin og min tid med at kontrollere at syge mennesker, som ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, faktisk står til rådighed for arbejdsmarkedet, selv om de ikke gør.

Det er, hvad I betaler jeres skat til, alle jer, der klager over "dovne samfundsnassere": Formålsløs aktivering af sagsbehandlere og andre papirskubbere, som heller ikke kan se meningen med, hvad de foretager sig, men kun gør det, fordi de får løn for det. En løn, som vel at mærke langt overstiger de par håndører, jeg får udbetalt i fattighjælp.

Søren Andersen, Hans Larsen, Thorsten Lind, Anders Sørensen, Ebbe Overbye, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Jeg hæfter mig ved, at der er 17.900, der er dårligere stillet end før. Det kan da umuligt kaldes en succes!

Søren Andersen, Lise Lotte Rahbek og Anders Sørensen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Dennis Tomsen
Der har vist altid været en grænse for hvad man selv måtte eje for at få kontanthjælp. Det er vel også rimeligt nok man skal bruge sine egne penge først? Mht mursten mener jeg det er sådan, at man skal optage lån hvis der er friværdi/lånemulighed i ejerboligen. Det er vel også rimeligt nok? Og at man skal søge job, komme til møder, ikke begå socialt bedrageri synes jeg også er OK. Men sådan er vi så forskellige. Jeg går ikke ud fra man bliver modregnet elelr får frataget kontanthjælpen bare fordi man er uenig, hvis man ellers opfylder betingelserne?
Niels Nielsen
Hyggeligt forhold du har til sagsbehandleren. Men når du har fået dispensation fra 225 timers reglen er det vel fordi man IKKE forventer du kan arbejde pt?
Bare nysgerrig; hvor tit skal man møde op på jobcenteret ?
Ebbe Overbye
Det kommer an på hvordan man ser på det. Hvis de 17.900 fx får 1000 kr mindre om måneden, men at de 12.000 der er "forsvundet" har fået job eller er kommet i uddannelse synes jeg det var prisen værd for de 12.000.

Hvad jeg virkelig bare ikke begriber, i lyset af de seneste årtiers omdannelse af Danmark til et nyt Guatemala eller Bangladesh, er, at ca. halvdelen af danskerne, iflg. meningsmålingerne, stemmer for en sådan nedbrydning af, ikke blot velfærdsstaten, men af menneskers liv. Forstår så mange danskere ikke, hvor værdifuldt et menneske og dets liv er? Det ser unægteligt ud til, at vi nu skal til og igennem mange af de samme smertefulde kampe for genopbygningen af landet, som vi var igennem i de første 120-30 år efter kongens fald. Trist, at det er nødvendigt.

Christoffer Pedersen: Jeg har selv en enkelt gang prøvet kontankhjælpsystemet ad. Ikke mindst for at tjekke det. På trods af at jeg klokkeklart havde retskrav på kontanthjælp, nægtede sagsbehandleren at tildele mig den. Jeg bad om en begrundelse, som ikke blev givet mig ved min ansøgning og samtale med sagsbehandleren, men tilsendt mig nogle dage efter, hvor sagsbehandleren havde været dybt inde i systemerne og tjekke, hvor meget jeg, 7 måneder tidligere, havde haft stående på min bankkonto, hvilket sagsbehandleren mente var for meget til, at de - nu syv måneder senere, hvor jeg ikke ejede en krone eller havde noget sted at bo - ville tildele mig ydelsen. Klokkeklart lovbrud. At blot 4-5% af borgerne her i landet er på kontanthjælp, under sådan en alvorlig krise som nu, siger noget om hvor mange problemer der er med at få tildelt den og beholde den.

Christoffer Pedersen

Peter Nielsen
Hvis det er klokkeklart ulovligt er det vel bare at anke den. Dem jeg kender der er på kontanthjælp har ingen større problemer med systemet og føler sig ikke behandlet som torturofre eller krigsfanger.
Den alvorlige finanskrise er vist ved at være fortid.....
Nu handlede artiklen jo hovedsagligt om det, at ca 12.000 har forladt kontanthjælpssystemet. Desværre fremgår det ikke hvor de 12.000 så nu "er havnet" Men jeg tvivler personligt på dr er blevet smidt 12.000 ud af systemet til ingenting. HVIS der er et stort antal som decideret nægtes hjælp tror jeg ikke det sker uset, og der ville være så god historie i det at vakse journalister nok skulle få det frem. Om det så sker ved jeg ikke.

Christoffer Pedersen: "...når du har fået dispensation fra 225 timers reglen er det vel fordi man IKKE forventer du kan arbejde pt..."

Netop. Før Venstre gik i gang med at afvikle velfærdsstaten ville jeg have fået tilkendt en revalidering, da jeg endnu ikke var fyldt halvtreds på det tidspunkt, hvor jeg gik ned med flaget og blev arbejdsløs. Men nu skulle der spares, så jeg blev sendt på motivationskursus, selv om det ikke var motivationen så meget som helbredet, det kneb med. Jeg forestillede mig, at jeg med mine erfaringer kunne tage en uddannelse som meritlærer, den tog den gang kort tid, og så havde jeg stadig femten år på arbejdsmarkedet, men det kunne der ikke være tale om, hvorfor fandt jeg aldrig rigtig ud af. Måske fordi jeg var overkvalificeret med min BA og min rappe kæft, hvad ved jeg.

Så nu, tretten år og en diagnose senere, ville jeg - igen hvis det havde været før Venstre gik i gang med deres hærværk - få tilkendt en førtidspension, fordi det i dag er helt oplagt for enhver, også min sagsbehandler, at jeg ikke har en fremtid på arbejdsmarkedet.

Men hun kan intet gøre andet end at følge reglerne, og ifølge reglerne er jeg ikke syg nok til en FP, men heller ikke rask nok til at kunne bestride 225 timers arbejde.

Altså står jeg officielt til rådighed, selv om jeg officielt ikke står til rådighed. Det er logik for Venstrefolk.

Danmarks Statsreligion er ikke Kristendom & Næstekærlighed....Næh nej,
Danmarks Statsreligion er Autoritetstro, blind Autoritetstro.

Et flertal af danskerne er pisseligeglade med at Regimet torturerer de syge,
de arbejdsløse, de utilpassede og de fattige.
Tiggerne, de hjemløse, romaerne, flygtningene, udlændingene og muslimerne.
En daglig dosis psykisk tortur; hån-spot-og-latterliggørelse-og-fattiggørelse.
Så kan de lære det, ....Amen!
Th