Telegram

Medie: Sag om misinformation fra Forsvarsministeriet vokser

Et brev til Folketinget fra forsvarsministeren rummede ikke hele sandheden om Center for Cybersikkerhed
Medie: Sag om misinformation fra Forsvarsministeriet vokser

RITZAU SCANPIX

Telegram
28. september 2017 kl. 23:57

En sag om forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) forkerte redegørelse om sikkerhedsbrister i Center for Cybersikkerhed (CFCS) vokser.

Det skriver Politiken.

Ifølge avisens kilder havde ministeriet allerede i maj adgang til en årsrapport fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne med oplysninger om centerets problemer med håndtering af personfølsomme oplysninger.

Men det blev Folketingets Forsvarsudvalg ikke gjort bekendt med i første omgang.

I stedet skrev Claus Hjort Frederiksen i en evaluering af loven om CFCS, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, at problemerne, som var konstateret hos centeret, var løst eller i gang med at blive løst.

Den evaluering sendte ministeren til udvalget 30. juni.

Men det var forkert. Faktisk var flere end halvdelen af de fejl, der var blevet konstateret, ikke rettet.

Det stod i Tilsynet med Efterretningstjenesternes årsrapport, som ministeriet altså havde fået, inden evalueringen blev sendt til udvalget.

Da tilsynet opdagede, at oplysningerne var blevet gengivet forkert, henvendte det sig til ministeriet.

Det fik Claus Hjort Frederiksen til i et usædvanligt brev til Forsvarsudvalget at præcisere oplysningerne fra evalueringen med henvisning til årsrapporten.

Men i brevet skriver ministeren ifølge Politiken ikke, at ministeriets departement fra maj havde kendskab til rapporten, da de forkerte oplysninger blev givet.

I stedet fremhæver han, at rapporten først udkom 7. juli - altså flere dage efter at udvalget fik evalueringen 30. juni.

Dermed fremstår det umiddelbart for læserne, skriver Politiken, som om Forsvarsministeriet ikke kunne kende til rapporten.

Politikens nye oplysninger i sagen får Sten Bønsing, der er ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til at fastslå, at forsvarsministeren og hans embedsmænd ikke har orienteret Folketinget "fyldestgørende".

- Ministeriet skal svare i overensstemmelse med sandheden - nemlig med det, de har vidst, og ikke hvornår en rapport er blevet offentliggjort, siger han til avisen.

Spørgsmål: Ministerbrevet efterlader et indtryk hos udvalgsmedlemmerne af, at ministeriet ikke kendte til årsrapporten?

- Det må man ikke, det er i strid med sandhedspligten, svarer han Politiken.

Ministeren selv vil ifølge sin presseafdeling ikke udtale sig til avisen.

- Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har ikke yderligere kommentarer til sagen ud over dem, han har skrevet i brevet til Folketingets Forsvarsudvalg, skriver pressetjenesten.

/ritzau/

Opdateret 29. september 2017 kl. 07:48

Henrik holm hansen

sjovt nok forsøger denne person igen sig med lemfældig omgang med sandheden og vi har en svag statsminister der ikke ønsker at gribe ind kunne avisen ikke spørge Birthe Rønn Hornbæk hvad hun mener om at blive fyret for at tale usandt endsige ikke svare fyldestgørende!

Bjarne Bisgaard Jensen

Dette er blot endnu et eksempel på hvordan Hjorten forvalter sit ministeransvar. Det slap han afsted med under Fogh og nu igen under Løkke. Denne mand har en uantastet magt i V og udviser atter foragt for demokratiets spilleregler

Lis djørup, Anne Eriksen og Egon Stich anbefalede denne kommentar