OVERBLIK: Hvad er en kvoteflygtning?

Kvoteflygtninge er særligt udsatte FN-flygtninge, som bliver udvalgt af danske myndigheder.
17. september 2017 kl. 12:35

Siden 1989 har Danmark i gennemsnit modtaget 500 kvoteflygtninge om året.

For nylig besluttede regeringen - med opbakning fra blandt andre Socialdemokratiet - at Danmark i en periode ikke vil tage imod dem.

Kvoteflygtninge er særligt udsatte, som udvælges blandt FN-flygtninge.

Her får du et overblik:

* Kvoteflygtninge er flygtninge, der befinder sig uden for Danmark. De bliver genbosat i Danmark efter aftale med FN-systemet eller lignende international organisation.

* Siden 1978 har regeringen og Folketinget hvert år afsat et beløb på finansloven til en flygtningekvote. Fra 1989 til 2005 var den kvote 500 flygtninge om året.

* I 2005 blev ordningen gjort mere fleksibel, så danske myndigheder inden for en treårig periode skulle fordele 1500 pladser.

* Derfor står Danmark til i 2018 at skulle tage imod 1500 flygtninge, hvis ikke lovgivningen bliver ændret, som regeringen har lagt op til.

* Kvoteflygtninge fordeles ud fra, at de oprindeligt kommer fra udvalgte geografiske områder, at de har særligt krævende sygdomme, at de risikerer at blive sendt tilbage til hjemlandet eller blive udsat for overgreb i opholdslandet.

* Størstedelen af kvoteflygtninge bliver tilbudt genbosætning ud fra såkaldte kvoterejser. Her interviewer danske myndigheder flygtninge der, hvor de midlertidigt opholder sig.

* Enkelte flygtninge med behandlingskrævende sygdomme, eller hvor sagen haster, bliver udvalgt ud fra et skriftligt grundlag. Det videreformidles af UNHCR, FN's Flygtningehøjkommissariat.

Kilde: Nyidanmark.dk (Udlændingestyrelsen).

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu