Pape varsler håndfast udspil mod unge kriminelle

Målet er at få unge ud af kriminalitet - ikke at sætte børn i fængsel, siger Pape før snarligt udspil.
14. september 2017 kl. 14:03Opdateret 14. september 2017 kl. 15:07

De fire borgerlige partier vil gennemføre en reform mod ungdomskriminalitet. Sådan lød det fra de fire borgerlige partiledere før valget. Men siden da er der ikke sket meget.

Det mener i hvert fald regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti. Derfor havde retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) torsdag kaldt justitsministeren i samråd.

Her efterlyste DF-ordføreren svar på, om regeringen snart kommer med udspillet. Og om det vil indeholde sænkelse af den kriminelle lavalder fra de nuværende 15 år.

Det vil Søren Pape Poulsen (K) ikke afsløre på samrådet. Men det ligger mellem linjerne, at den kriminelle lavalder ikke bliver sænket:

- Målet er at få unge ud af kriminalitet, ikke at sætte børn i fængsel, siger Søren Pape Poulsen.

Han fastslår dog samtidig, at udspillet vil være "håndfast", og det skal sikre, at unge mærker en konsekvens, så snart de bevæger sig ud i kriminalitet.

- Vi arbejder mod at lave et helt nyt system for unge kriminelle. Og det skal også gælde for unge under 15 år.

- De 12-17-årige skal ansvarliggøres, så de forstår, at kriminalitet har konsekvenser. Der skal sættes tidligt og håndfast ind, fordi vi ofte ser, at det, der begynder i det små, senere kan føre til omfattende kriminalitet, siger Søren Pape Poulsen.

Peter Kofod Poulsen kvitterer for, at der skal være konsekvenser for personer ned til 12 år. Men Papes formuleringer vækker ikke begejstring hos Dansk Folkeparti.

Han henviser til, at de fire borgerlige partier før valget samlet gik ud med en melding om at sænke den kriminelle lavalder til 12 år. Og at oprette særlige ungdomsdomstole.

Det skete i en fælles kronik skrevet af partiernes formænd Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K).

I den forbindelse sagde Lars Løkke Rasmussen til Berlingske:

- Vi har et problem med en gruppe unge, som begår ret alvorlig kriminalitet, og som vi ikke håndterer godt nok. Tanken med det her forslag er at angribe problemet på en ny måde, lød det fra den senere statsminister.

Men den tanke har de tre regeringspartier, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative ikke fulgt op på, selv om der er gået mere end to år siden valget i juni 2015.

- Vedkender regeringen, at den har indgået en aftale med Dansk Folkeparti om at indføre ungdomsdomstole og sænke den kriminelle lavalder, ville Peter Kofod Poulsen vide.

Til det siger Søren Pape Poulsen:

- Jeg vedkender mig 100 procent, at vi er fire partiledere, der har skrevet en kronik før valget. Derfor glæder jeg mig til at kunne præsentere det, vi er i gang med.

- Men jeg vil ikke åbne for enkelte elementer i dag. Vi kommer med et samlet udspil, siger Søren Pape Poulsen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Unge mennesker færdigudvikler deres personlighed først i tyverne - ikke som teen-agere.
Der er dog nogle, der bliver ved med at udvikle sig uden rigtig at forstå hvorfor. Så skal de have hjælp, før de skader andre og eventuelt bliver politikere...

Per Jongberg, Nike Forsander Lorentsen, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Anne Eriksen
Det har du ret i. Men en del af udviklingen består også i at lære af sine erfaringer. Og hvis man erfarer, at kunne fx begå kriminalitet uden det koster, så er det sådan verden ser ud.
Hvis man erfarer det får nogle konsekvenser er det sådan verden ser ud.
Vi opdrager vores børn gennem hele opvæksten, på forskellig vis lærer vi dem at begå sig, at være ordentlige mod andre, osv osv.
Initiativet er vel bare en fortsættelse af det, rettet mod unge som endnu ikke har lært det hjemmefra.
Som jeg ser det har vi i årevis snakket, snakket, været bagkloge, snakket mere og endda også forsøgt med ting der ikke har virket.
Det er sådan set en hjælp, som du efterspørger, at vise de unge når de er forkert på den.

Christoffer Pedersen
De unge ved godt, at det er forkert - noget af tilpasningen foregår som modstand - mod forældre - mod myndigheder.
I "gamle dage" kunne et venlig vink og en sympatisk politimand ect. - eller måske en SSP medarbejder tale fornuft uden at det virker ydmygende for den unge. Der skal mere til i dag - snak gør det ikke, heller ikke "fængselslignende forhold".
Så sandelig heller ikke "opdragelsesrejser" til et evt. hjemland, der jo udelukkende går ud på at straffe/ true. Altså den gammeldags og er jeg bange for, nutidige opfattelse af "hårdhed" som Søren Pape så gerne demonstrerer.
De højreorienterede har haft det med at overse tillid og erstattet det med kontrol og mistænksomhed, i hvert fald mod nogle samfundsgrupper som ledige og syge. Vi ser p.t. nogle helt grelle eksempler på at pine folk i stedet for førtidspension.
Alle eksempler på at øge ulighed og støtte egne interesser, enten det er erhvervs- eller indtjeningsfordele.
Oppositionen er heller ikke fri, den er for lille og uopfindsom. Dog kan det vist kun blive bedre alligevel, sammenlignet!

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Anne Eriksen
Jeg synes mest af alt du kommer med almindeligt brok over regeringen som ikke har noget med ungdomskriminalitet at gøre.
Og du starter lidt med noget der ligner en undskyldning for ungdomskriminelle.
Lige når det gælder kriminalitet, her tænker jeg ikke på butikstyveri, men ting som vold, voldtægt, røveri, afpresning og så videre, så har jeg lidt svært ved at se der skal udvises "tillid".
Jeg synes ikke du peger på en anden ny måde at bekæmpe ungdomskriminaliteten på. For jeg regner ikke med du synes vi bare skal lade stå til?

Christoffer Pedersen
Jeg var også forbavset over, at du gav mig ret i noget. Det drejer sig om menneskesyn og den måde man "behandler" ungdomskriminalitet på og jeg undskylder ikke nogen.
Jeg har heller ikke en "ny måde", den er gammel. - Er det ikke det, man gør - lader stå til? For så at straffe - bekæmpe resultaterne?
I dag er verden, krigene - pengene - vigtigere end mennesker. Man værdisætter mennesker og forvrænger sådan noget som etik og moral - jo, jeg kan komme højt op :)
Forøvrigt kunne jeg vældig godt se konsekvens ført ud i livet, når man skader og ikke lever op til at forvalte sine pligter - tager sig dyrt betalt - men glemmer at se sammenhæng og konsekvenser.

Vi må se, hvad de finder på...

Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Anne Eriksen
Ja du har ret i det er en grum verden vi lever i. Og når man ser det hele i et større perspektiv lidt udefra er verden bare dybt underlig og dybt uretfærdig.
Men når vi zoomer ind og havner på problemet med ungdomskriminalitet, som jeg oplever som grovere end tidligere, så synes jeg bare også noget tyder på der skal noget andet til end det vi tidligere har prøvet.

Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men jeg får sgu altid kvalme af at høre på Søren Pape Poulsen.

Påstand (som jeg mener at have belæg for): minimum 25% af danskerne deler de ægte, basale konservative værdier. Afstanden mellem de 25% af stemmerne og de konservatives faktiske tilslutning ved Folketingsvalgene er udtryk for de egentlig konservative vælgeres lede ved partiets skiftende ledere.

Carsten Wienholtz, Per Jongberg, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Christian Lucas og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Ja lad os få dem godt trampet ned tidligt, så de hader al autoritet inden de er 25. Skide god ide, Pape. Og få så købt dig et større ur!

Christian Lucas

Jens: Jeg var engang konservativ. Det har jeg ikke været siden alliancen med Fogh og alt hvad der kom efter, udenrigspolitisk som indenrigspolitisk. Desuden har de i snart 10 år placeret sig på den gale side af historien i alt for mange sager for at konkurrere med mere højre drejede og rabiate typer i V og DF.

@Christian Lucas, enig! Og de samfundsmæssige og kulturelle værdier, som man tidligere fandt hos de konservative - og som er en værdifuld del af det konservative tankegods og livssyn, er totalt elimineret i dagens konservative parti.

Hvor mange tilfælde af grov kriminalitet begået af folk under 15 år findes der årligt?

Og derefter, hvor mange forskellige unge under 15 år drejer det sig om?

Og derefter, er der nogle ligheder mellem disse unges situationer?

I så fald, kan vi målrette en indsats for at modarbejde disse eventuelle ligheder, der ser ud til at trække i kriminel retning?

Og hvad angår de eksisterende kriminelle, hvordan sikrer vi, at de ikke fanges i en livslang kriminel løbebane, men "tvinges" videre i en produktiv retning.

Vores fængselsvæsen bør ikke være en hævngerrig størrelse, der straffer for at tilfredsstille en eller anden retfærdighedsfølelse. Det bør sikre samfundet mod folk, der begår kriminalitet og arbejde for at ændre disse menneskers kriminelle tendenser i produktiv retning - for både samfundets og deres egen skyld.

Straffen er fratagelse af frihed og tvungen medvirken i rehabiliterende indsatser. Og nej, det er muligt det ikke virker på alle, men det er næppe værre end et system lavet til at straffe. Dette vil blot skaber større modvilje og had overfor "systemet".

Christoffer Pedersen

Troels Larsen
Man kender med garanti svarene på dine spørgsmål. Og et af dem er helt sikkert at en stor del af de ungdomskriminelle kommer fra socialt udsatte miljøer.
Og i årevis har skiftende magthavere forsøgt at gøre noget. Uden stor succes.
Det har også altid været sådan at konsekvenserne har været ret små for ungdomsforbrydere.
Det sidste er så noget der nemt kan laves om på, så det ikke kun er en løftet pegefinger, men fx en dom som flytter lovovertræderen fra miljøet.
Tror alle er enige om det optimale ville være at tage hver eneste forbryderspire og give ham/hende massiv hjælp, uddannelse, psykologisk, økonomisk osv. Og selv de mest naive er nok også enige om det ikke er en realistisk mulighed.
Målet skal ikke glemmes: At få nedbragt ungdomskriminalitet, navnlig de hårde forbrydelser. Hvis det lykkedes kan både ungdomsforbryderne og ofrene være lidt gladere.

Christoffer Pedersen: "Og i årevis har skiftende magthavere forsøgt at gøre noget. Uden stor succes."

Så må de jo prøve igen. At benytte sig af midler, som vi ved ikke virker, vil i hvert fald ikke løse problemerne.

I Norge er fængselsvæsenet bygget op omkring mottoet: "Når du bliver løsladt, bliver du måske min nabo", så derfor går hele systemet ud på at kvalificere folk til at kunne leve et nogenlunde normalt liv, så de kan blive gode naboer. Og det virker. Ikke perfekt, recidiviteten er på 20%, men det er den laveste i verden - her i Danmark er den på 29%, hvilket er pænt, og i USA, hvor man kan komme i fængsel for at slå en prut, er recidivitetsraten for dem med de længste straffe 55%.

Så længere straffe gør faktisk problemet værre.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4472929/

Christoffer Pedersen

Niels
Der står ingen steder det handler om hårdere straffe. Så vi VED ikke så meget endnu. Jeg synes ikke det der er oplyst siger "længere fængselsstraffe". Men det bliver jo spændende når vi ser mere konkret hvad udspillet bliver.

Christoffer Pedersen, jeg vil medgive dig, at sociale tiltag ikke er et columbusæg, der løser alle problemer vedrørende kriminalitet. Blot vil jeg hævde, at hvis vi fjerner de sociale årsager til, at folk begår kriminalitet, får vi problemet reduceret til den individuelle komponent.

Jeg i det store og hele lovlydige borger er ikke bleg for at indrømme, at hvis jeg fx får frataget min kontanthjælp, vil jeg nok begynde at stjæle fra supermarkederne. Ikke fordi jeg er en uforbederlig vanekriminel, men fordi jeg lider nød, og nødretten trumfer alle andre hensyn.

Og selvfølgelig skal kriminalitet straffes, når først den er begået, men det bedste ville da være at forebygge kriminalitet, så slipper vi også for udgifterne til at straffe folk.

Og så skriver du "uden stor succes", og det er faktisk ikke korrekt. Velfærdssamfund har generelt en lavere kriminalitetsrate end laissez-faire samfund. Danmark er nummer 167 på listen over landenes drabsrater, Norge og Sverige er hhv. nummer 174 og 175. Så helt uden succes har det altså ikke været.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_...

Christoffer Pedersen

Niels Nielsen
Helt enig. de sociale årsager og den sociale arv bliver nok ikke tryllet væk i vores levetid. Men måske KAN andre tiltag hjælpe. Du ville stjæle af nød hvis du ikke havde andre muligheder. Det ville jeg også. Men hærværk , vold, trusler etc begåes ikke pga sult i den forstand.
Men lad os håbe der kommer forslag der rent faktisk nedbringer ungdomskriminaliteten.

@Christoffer Pedersen

Jeg går så sandelig også ud fra, at man har adgang til nogle interessante tal, men jeg er interesseret i at få tallene på bordet, så vi i befolkningen kan få en ide om, hvorvidt det er et egentlig problem eller blot et "problem", der kan afgive nogle stemmer og derfor tages op.

Som du selv siger, kan vi næppe komme al ungdomskriminalitet til livs, medmindre vi indfører en uforholdsmæssigt dyr indsats, der nok vil koste på andre områder.

Christoffer Pedersen, selv om jeg ikke på stående fod kan gøre rede for de kausale mekanismer bag fænomenet, er der en tydelig korrelation mellem sociale foranstaltninger til nedbringelse af den relative ulighed, og så hyppigheden af hærværk, vold og trusler i et samfund. Jo større velfærd, desto lavere kriminalitet, af alle slags. Jo større relativ ulighed, desto højere kriminalitetsrate generelt.