Politikere dumper i troværdighedsundersøgelse igen

Politikere, bilforhandlere og journalister har elendig troværdighed, mener danskerne ifølge ny undersøgelse.
14. september 2017 kl. 05:02

- Der er en direkte sammenhæng mellem, hvor tætte vi er på en faggruppe, og så den troværdighed vi tillægger dem.

Sådan lyder det fra Nicolaj Taudorf Andersen, seniorpartner og bestyrelsesformand i kommunikationsfirmaet Radius Kommunikation.

Udtalelsen kommer, efter Radius Kommunikation har lavet en undersøgelse, hvor 25 faggrupper er rangeret efter, hvor stor troværdighed danskerne tillægger dem.

Epinion har lavet undersøgelsen for Radius Kommunikation. Den er udarbejdet på baggrund af svar fra 2037 repræsentativt udvalgte danskeres besvarelser i august.

Faggrupperne er rangeret på en skala fra et til fem, hvor fem er meget høj troværdighed, og et er meget lav troværdighed.

Mens jordemødrene toppede med 4,13 point, skrabede folketingspolitikere bunden med 2,07 point.

Det er der en meget simpel grund til, mener Nicolaj Taudorf Andersen.

- Vi tillægger størst troværdighed til de grupper, der varetager ydelser i velfærdsstaten for os danskere. Det er dem, vi har mødt, set i øjnene, og som har hjulpet os, og det gælder især i situationer med sygdom, siger han.

Det tager ifølge Nicolaj Taudorf Andersen lang tid at forbedre troværdigheden, men nogle fag har en naturlig høj troværdighed.

- Læger og advokater kan miste retten til at arbejde, hvis de træder ved siden af eller bryder et etisk kodeks. Det vil sige, at nogle institutioner gør, at de altid oppebærer en fornuftig, høj troværdighed, siger han.

Det er niende gang, undersøgelsen er blevet lavet af firmaet, og hver gang har politikere ligget i bunden. Enkelte år lå spindoktorer med dårligere troværdighed, men de indgår ikke længere i undersøgelsen.

Nicolaj Taudorf Andersen peger på, at det er vidt forskelligt, hvad grupperne skal ændre på, hvis de vil forbedre danskernes troværdighed til dem.

Mens embedsmænd eksempelvis bør arbejde på at tale i et mere forståeligt sprog, skal journalister og folketingspolitikere blive bedre til at erkende, når de har truffet en forkert beslutning.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Måske kunne det hjælpe på politikernes troværdighed, hvis de fik som "Læger og advokater kan miste retten til at arbejde, hvis de træder ved siden af eller bryder et etisk kodeks."
I dag er det for landspolitikerne Folketinget, der skal afgøre om et medlem er værdig til at sidde i Folketinget.
For mange år siden blev et medlem af den redikale gruppe kendt uværdig - han havde været så uheldig at på kører en person - kan ikke huske om denne døde eller blev alvorligt skadet. Socialdemokraten Jimmy Stark (eller hvordan det staves) gik selv efter han havde tage en mindre ting i et supermarkedet.
I dag kan minister komme med ukorrekte oplysninger og fordrejede oplysninger ved lovforslag osv. uden denne bliver kendt uværdig. Ja Løkke Rasmussen kan endda få posten som statsminister efter at være taget i fiflerier med bilag og for brug af falsk navn ved et hotelophold for skatteydernes penge. Thor Pedersen i Fogh Rasmussens tid kunne blive som FINANSMINISTER , efter at han var taget i fifleri med sin landbrugsstøtte. Bare et par eksempler.