Telegram

Folkebevægelsen går til kamp for afstemning om EU-farvel

EU er på vej i en mere udemokratisk retning, mener Folkebevægelsen mod EU, der holder årsmøde i weekenden.
Folkebevægelsen går til kamp for afstemning om EU-farvel

RITZAU SCANPIX

Telegram
28. oktober 2017 kl. 14:07

Folkebevægelsen mod EU vil have en folkeafstemning om at melde Danmark ud af EU. Det er hovedfokus på bevægelsens landsmøde, som afholdes i weekenden, fortæller europaparlamentariker Rina Ronja Kari.

Spørgsmålet er efter bevægelsens mening blevet aktualiseret af de forhandlinger, der i øjeblikket foregår om, hvordan Storbritannien skal forlade unionen.

Og ikke mindst af den linje, som kommissionsformand Jean Claude Juncker tegner.

- Han har en vision om, at EU skal have meget mere magt, end de har i dag. Spørgsmålet er, om vi har lyst til at fortsætte i et EU, der skal bestemme meget mere. Eller om vi vil melde os ud og være EU's gode naboer.

- Det er klart, at vores valg falder på det sidste, siger Rina Ronja Kari.

- Det, at der er forhandlinger i gang med Storbritannien nu, har åbnet for diskussionen om, hvordan EU skal agere.

Spørgsmålet er altså ikke, om Folkebevægelsen mod EU vil arbejde for en folkeafstemning om en dansk pendant til brexit. Men mere om, hvordan bevægelsen kan få sit krav igennem.

Det er det, der bliver centrum for diskussionerne på weekendens årsmøde, fortæller Rina Ronja Kari.

Bevægelsen er forbundet med Enhedslisten, der er kollektivt medlem af Folkebevægelsen mod EU. Men Enhedslistens 15 folketingsmedlemmer er langt fra nok til at sende spørgsmålet til folkeafstemning.

- Det første skridt er at få skabt debatten blandt den danske befolkning. Vi skal have borgerne på arbejdspladser, i forsamlingshuse, på skolerne og på Facebook til at diskutere, om det er det EU, vi gerne vil have, siger Kari.

- Det er gennem den diskussion, vi skal have skabt pres på Folketinget til at udskrive en folkeafstemning.

Folkebevægelsen mod EU blev stiftet i 1972 under navnet Folkebevægelsen mod EF. Rina Ronja Kari er bevægelsens eneste medlem af Europa-Parlamentet og dermed den eneste valgte politiker.

/ritzau/

Opdateret 28. oktober 2017 kl. 14:40

Afstemning om at forlade EU - rent Sisyfos-arbejde. Dels kommer Folkebevægelsen aldrig igennem med et sådant krav overfor Folketing og regering, og dels vil resultatet blive et drønende nederlag.
Jeg er enig i, at EU på mange måder er udemokratisk, lukket, og kører helt skævt. Kan vel ikke være anderledes, når Kommissionen ledes af den lille svindlers åndelige fætter, Juncker.

Men det er alt for nemt for Folkebevægelsen/EL bare at skride. Og så overlade EU til højrekræfterne. Hold da op! Sikke en kampgejst. Ikke noget at sige til, at det europæiske venstre er voldsomt i defensiven i disse år.
EL/Folkebevægelsens syn på det nationale spørgsmål forekommer forvirrende, selvmodsigende og principløs. Senest støtter EL et selvstændigt Catalonien - den rigeste spanske region, der ikke vil bidrage til at hjælpe landets mindre velstillede dele opad. Det samme sker i Norditalien hvor det racistiske Lega Nord, heller ikke vil betale for fattigrøvene ned sydpå. Støtter EL også dét? Og hvis ikke, hvad er da forskellen på Catalonien og Norditalien?
Troede ellers at EL havde en politik om at de bredeste skuldre, og om at være solidarisk.
Tilbage bliver så nogle aktuelle spm.; Et flertal af lande i EU-Parlamentet vil udfase round-up. Hvis ikke vi har EU til den slags initiativer, hvem tror EL og Folkebevægelsen da vil påtage sig opgaven.
Vesstager jagter store virksomheder, der ikke betaler den skat de skal. Hvem ellers kan tage et sådant initiativ? OECD? Verdensbanken? Valutafonden?
Flygtningene fordeles ikke på en måde, der svarer til EU-landenes økonomi, folketal osv. Hvis EU, så hvem da?
Opsplittes Europa i flere og flere mindre regioner - og der er nok at tage af - hvordan mon indsatsen mod forurening, skattesnyderi, en fornuftig asylpolitik, vil blive.
Dette er blot nogle af mange spm., EL-toppen ikke vil forholde sig til, når de spørges derom.
De lirer bare løs med "Ud af EU"
Ud til hvad?
Intet svar, og det forstår jeg godt, for partiet ved det ikke..

Jeg også undret mig over nogle venstrefløjtypers skamløse støtte til hovedrige regioner, som Catalonien, der ønsker at melde sig ud for ikke at dele sin rigdom med de fattige spanske regioner - måske disse egoistiske idioter forveksler Venstre med venstefløj.
Eller lader deres ignorante had mod EU løbe afsted med den sidste flig af fornuft de besidder.

Thomas Andersen

Det er sjovt som Enhedslisten og Folkebevægelsen reelt kæmper for et Nationalstaternes Europa, et cowboy kapitalistisk paradis hvor hvert land kan opnå fordele ved sænke selskabsskatter (EU er på vej med minimumssatser), ved at sænke momssatser (EU har allerede minimumssatser), ved at droppe miljøstandarder (her er EU jo langt langt længere end selv Danmark), ved at lette arbejdstagerrettigheder (her er EU heldigvis også godt på vej), ved at fjerne krav om tilsyn af banker og forsikringsselskaber (Solvency II og Basel reglerne) osv. osv. Endvidere vil de multinationale selskaber elske hvis EU falder, en jungle af nationale regler på alle områder vil give dem uanede muligheder for at spekulere i skat, miljø og arbejdstagerrettigheder.

Thomas A - Jeps præcis. Hvorfor mon Vestager er én af de mest forhadte europæiske politikere i USA, og især i det åh så demokratiske og frisindede Silicon Valley.

Thomas Andersen

Og det mest tåbelige er at Rina Ronja Kari nævner (https://www.dr.dk/nyheder/politik/folkebevaegelsen-mod-eu-daxit-er-vigti...) Norge og Island som eksempler på at Danmark fint kan klare sig uden for EU. De to lande er jo sjovt nok med i langt det meste af EU, de har begge underlagt sig EU domstolen, de har begge accepteret arbejdskraftens fri bevægelighed, de er begge med i Schengen, de integrerer begge langt det meste af den løbende EU lovgivning i deres egen lovgivning. Og ikke mindst, de betaler begge bidrag til EU som er fuldt på højde med det danske bidrag. Det eneste de grundlæggende ikke er med i er den demokratiske medindflydelse på EU's lovgivning!