Israel vil også have skilsmisse fra Unesco

Netanyahu lovpriser USA's beslutning om at trække sig ud af Unesco. Israel gør klar til at gå samme vej.
12. oktober 2017 kl. 19:12

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at han har givet ordrer til, at Israel gør klar til at følge i USA's fodspor og melde sig ud af Unesco.

- Premierministeren har instrueret udenrigsministeriet i at forberede, at Israel kan trække sig ud af organisationen samme med USA, lyder det i en meddelelse fra Netanyahus kontor.

Få timer inden havde det amerikanske udenrigsministerium meddelt, at USA trækker sig ud af FN's organisation for uddannelse, videnskab, kultur og information.

Den israelske premierminister lovpriser Trumps beslutning om at lade USA forlade Unesco.

- Det er en modig og moralsk beslutning, fordi Unesco er blevet et absurd teater, og fordi det forvrænger historien i stedet for at bevare den, siger Netanyahu.

I de seneste år har Israel flere gange hævdet, at Unesco er partisk i konflikter, der handler om adgang til kulturelt eller religiøst vigtige steder i Jerusalem og i de palæstinensiske områder.

Regeringen i Washington har flere gange kritiseret Unesco for at have vedtaget resolutioner, som amerikanerne anser for at være antiisraelske.

USA holdt op med at betale til Unesco i 2011, da organisationen optog Palæstina som medlem.

Israel og USA var blandt de kun 14 medlemslande ud af 194, der for seks år siden stemte imod at lade Palæstina blive medlem.

Unesco er især kendt for arbejdet med at bevare og værne om verdens kulturarv. Men organisationen arbejder også med en række andre spørgsmål som blandt andet hadforbrydelser, trusler mod journalister, modarbejde propaganda og udbrede fred og sikkerhed.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det her er virkelig strip tease. To solide selvmål.
Axis of evil - Krigsforbryderne er ømskindede, kan' ikke li' at blive kritiseret.
Det er nok også nemmere, at stille sig udenfor der forum (FN), der gang på gang vedtager resolutuioner, som Israel med USA's støtte nægter at adlyde. Omkring halvdelen af samtlige resolutioner, der er vedtaget af Sikkerhedsrådet, vedrører Israels ulovlige adfærd, både i de besatte områder, men også landets apartheid-politik overfor palæstinenserne.
Ved at træde ud af UNESCO anbringer Israel røven i klaskehøjde. For det kan da ikke passe, at en demokratisk stat - Mellemøstens eneste (!!!!) - ikke vil være i stue med andre lande. At en demokratisk stat som Israel (ironi forekommmer) viger tilbage for at debattere egne forhold.

Michael Kongstad Nielsen

UNESCO er FN’s organisation for blandt andet kultur.
Det emne trykker ikke just Israels og USA's regeringer, så man forstår godt de må trække sig.

Bjørn Pedersen

@Arne Land
I det mindste kan UNESCO nyde godt af at Saudi Arabien forbliver medlem... De har aktivt udslettet deres egen (eller rettere hejaziernes) kulturhistoriske bygninger og gravsteder i flere årtier i en grad, der ville få Taliban til at føle sig flove.

Og jeg tror også at Kina er medlem. De er vist ikke helt blevet færdige med at udslette tibetansk kultur endnu, og her har der vist heller ikke været nogle sanktioner at spore fra UNESCO medlemslandenes side. UNESCO giver tilskud til de kulturarvslokationer et medlem ønsker anerkendt.

Nåja, og Nordkorea er også medlem... *ahem* Så, det er vist ikke rigtigt et krav at UNESCO medlemsstater er demokratiske. Eller har menneskerettigheder. Eller tror på rettigheder overhovedet for andre end en fede juchekejser med latterligt hår.

Bjørn Pedersen - Forskellen på USA/Israel på den ene side, og Saudi-Arabien, Kina og Nordkorea er, at de ikke foregiver at ære demokratiske, og menneskerettigheder er som bekendt noget de tre lande er fløjtende ligeglade med.
Jeg er helt med på at kritisere de tre sidste lande, og her er der rigeligt at tage fat på, men nå var det USA/Israel, der var til drøftelse.