Laveste arbejdsløshed i EU i næsten otte år

Arbejdsløsheden er på vej ned i alle EU-lande, hvilket er godt for dansk økonomi. Store regionale forskelle.
2. oktober 2017 kl. 12:43

Europa ser langsomt ud til at have lagt finanskrisen bag sig. I hvert fald viser de seneste tal, at der er fremgang i beskæftigelsen over en bred kam.

EU's statistikkontor, Eurostat, har mandag offentliggjort en statistik over arbejdsløsheden i de 28 EU-lande i august.

Den lå sammenlagt på 7,6 procent, hvilket er 0,9 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år. Det er samtidig det laveste niveau siden november 2008.

- Det har løftet forbrugernes humør og fået dem til at bruge flere penge.

- Dermed er bedringen på arbejdsmarkedet med til at holde gang i væksten i europæisk økonomi, hvilket er godt nyt for danske eksportvirksomheder, som hvert år sælger for næsten 600 milliarder kroner til de europæiske markeder, siger chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri i en kommentar til tallene.

Tallene viser, at arbejdsløsheden har været nedadgående i alle medlemslande det seneste år, bortset fra Finland, hvor den ligger uændret på 8,7 procent.

Men de vidner også om, at der er stor forskel på EU-landene. Således er arbejdsløsheden i Grækenland 21,2 procent, mens den i Spanien er 17,2 procent.

Omvendt er det i Tjekkiet kun 2,9 procent af arbejdsstyrken, der står uden arbejde, mens det tilsvarende tal for Tyskland kun er 3,6 procent.

- Det er positivt, at arbejdsløsheden i Europa generelt er faldende, men de store regionale forskelle i EU truer sammenhængskraften.

- Det gælder ikke kun mellem EU-medlemslandene, men lige så vigtigt internt i medlemslandene, mener Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Ifølge Steen Bocian, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv, er årsagen til de høje arbejdsløshedsrater i visse sydeuropæiske lande et udtryk for, at det i disse lande er svært rent politisk at få opbakning til de nødvendige reformer.

I EU-sammenhæng bruger man den såkaldte AKU-ledighed som sammenligningsgrundlag.

Den baserer sig på en standardiseret interviewundersøgelse, som gennemføres blandt mange tusinde europæere hver måned.

Det seneste tal for Danmark viser en AKU-ledighed på 5,8 procent.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu