Telegram

OVERBLIK: Organisationer riser og roser ny grunduddannelse

Flertal står bag aftale om ny forberedende grunduddannelse. Organisationer kommer med både ris og ros.
OVERBLIK: Organisationer riser og roser ny grunduddannelse

RITZAU SCANPIX

Telegram
13. oktober 2017 kl. 21:23

Der er fredag aften nået politisk enighed om en ny uddannelse under navnet FGU, der står for forberedende grunduddannelse.

Målgruppen for uddannelsen er unge under 25 år, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse, og som har behov for at afklare deres fremtidige beskæftigelsesvej.

Alle partier bortset fra Alternativet og Enhedslisten står bag den politiske aftale.

FGU erstatter produktionsskolerne og en række andre uddannelser.

Den politiske aftale modtager både ris og ros fra organisationer:

* Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, ser mange gode ændringer:

- Aftalen har en fleksibilitet, der tager højde for, at de unge i FGU-målgruppen har forskellige behov og muligheder for progression og for, at nogle unge kan have brug for andre tilbud end FGU.

- Der er ingen tvivl om, at reformen vil ramme VUC i de tyndere befolkede områder enormt hårdt, så det er både godt og nødvendigt, at politikerne har afsat en pulje, som VUC’er kan hente hjælp i. Puljen er helt nødvendig!

* Formand for Kommunernes Landsforening, Martin Damm, kritiserer, at kommunerne ikke får fuldt ejerskab:

- Vi har forpasset muligheden for at lave en endnu bedre uddannelse til en stor gruppe unge, som har alvorligt brug for noget andet, end det de får i dag.

* Erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri, Lone Folmer Berthelsen, er glad for aftalen:

- Aftalen skal sikre, at unge uden uddannelse og beskæftigelse får et mere sammenhængende uddannelsestilbud, som skal tage udgangspunkt i netop den enkeltes unges konkrete behov.

* LO's næstformand, Ejner K. Holst, ser aftalen som et tiltrængt løft:

- Vi har brug for at række en hjælpende hånd til de unge mennesker, som kommer ud af grundskolen og har svært ved at komme videre.

- Og det synes jeg, at politikerne har fundet en rigtig god løsning på her, som også tager højde for, at nogle unge mennesker har brug for en mere praktisk baseret tilgang.

* Uddannelseschef i Dansk Erhverv, Claus Rosenkrands Olsen, tror, at aftalen vil få flere unge i uddannelse:

- Med regeringens udspil er det kommunerne, der fremover får det største ansvar, indtil den unge har gennemført en ungdomsuddannelse eller fået fodfæste på arbejdsmarkedet.

- Det er godt, for det skaber sammenhæng. Sammenhæng får vi også, når de mange tilbud bliver samlet i én uddannelsesramme med fleksibilitet i varighed og indhold.

* Formand for Danske HF & VUC, Verner Rylander-Hansen, ærgrer sig over en "rigid" aldersgrænse på 25 år:

- Aftalen efterlader alt for mange unge mellem to stole. Når vi ser på VUC’s kursister over 18 år, er langt de fleste målrettede, voksne mennesker.

- Jeg kan ikke se én eneste faglig eller social grund til, hvorfor man nu vil fjerne den mulighed for voksenuddannelse, som afklarede unge under 25 år har i dag.

/ritzau/