Telegram

Dansk Energi: Grøn energi vinder over Trumps skattereform

Det skræmmer ikke direktøren i Dansk Energi, at USA's præsident Donald Trump varsler opgør med skattegoder.
Telegram
4. november 2017 kl. 12:15

I Dansk Energi tror man på grøn eksport til USA trods den amerikanske præsident Donalds Trumps forslag om en skattereform og mere kulindustri.

- På den lange bane, slår de danske energiingeniører Trump.

- Trump kan sidde og råbe kul, alt det han vil. Hvis investorerne konkluderer, at kul ikke er den langsigtede løsning, men at det er vind, så er det den vej, pengene går, siger administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Agaard.

Fredag måtte det store danske vindenergiselskab Vestas ellers tage imod tæsk på børsen, efter at Trumps republikanske parti havde fremlagt sit bud på en ambitiøs skattereform.

Her vil man afskaffe en række skattefordele til firmaer som Vestas, og det gav en prompte reaktion på aktiemarkedet, hvor Vestas-aktionærerne tilsammen blev ti milliarder fattigere i løbet af fredagen.

Udsigten til de skrappere skattevilkår får dog ikke Lars Agaard til bekymre sig synderligt.

- Nu er det ikke første gang, at Republikanerne i USA truer med at fjerne de her ordninger. Og så er de blevet der alligevel. Så lad os nu se, om de ender med at blive fjernet i USA, siger han.

Han glædes i stedet over nye tal, der viser, at vedvarende energi fortsætter med at vokse i USA til trods for præsident Donald Trumps forkærlighed for kulkraften.

Tallene viser, at beskæftigelsen i den amerikanske solenergisektor voksede i 2016 med næsten 25 procent i forhold til året før.

Og i vindindustrien i USA blev der skabt 32 procent flere job til en total på 102.000. Til sammenligning var 187.000 beskæftiget i kul- og olieindustrien.

Det har Lars Agaard to forklaringer på.

- Energipolitik i USA er ikke kun et anliggende for staten, det er også noget, som delstaterne har indflydelse på, siger han.

Direktøren nævner, at delstater som Californien, Texas, Massachusetts fortsat investerer i den vedvarende energi.

- Det andet er, at vedvarende energi i dag ikke er det dyre valg, men i stigende omfang bliver det billigere valg, siger Lars Aagaard.

/ritzau/