Danske jægere blev vidner til overgreb på fange i Irak

Danske jægersoldater i Irak så til, mens irakiske soldater mishandlede en fange fra Islamisk Stat.
14. november 2017 kl. 15:23Opdateret 14. november 2017 kl. 16:39

Danske jægersoldater har i forbindelse med en operation i Irak observeret overgreb på en tilfangetagen IS-kriger, oplyser Forsvaret.

Det skete søndag 5. november ved den irakiske by Al Qaim nær den syriske grænse.

De danske soldater så IS-krigeren blive ført gennem byen af en gruppe menige soldater - angiveligt fra den irakiske hær.

Fangen blev i den forbindelse tildelt stenkast, skaller, stød og slag med gevær af soldaterne.

Jægersoldaterne var sammen med den irakiske al-Furat-brigade i gang med en offensiv mod Islamisk Stat, da de blev vidner til mishandlingen.

- Det var ikke muligt for de danske soldater at standse overgrebene eller gribe ind af hensyn til operationen, deres egen og Ali Al-Furat-soldaternes sikkerhed, skriver Forsvaret i en redegørelse om forløbet.

Ifølge Forsvaret har det ikke været muligt for de danske jægersoldater at identificere, hvilken specifik enhed de irakiske soldater tilhørte.

De tog heller ikke billeder eller video af overgrebet, fortæller oberst Jens Lønborg.

Ifølge ham er det første gang, at de danske soldater under den internationale koalition i Irak har været direkte vidner til overgreb.

- Det er første gang, vi har set det som øjenvidner.

- Men det er ikke nogen køn krig dernede, så at påstå, at det er en enlig svale, ville nok være naivt, siger han til Ritzau.

Forsvaret har nu videregivet sagen til ledelsen af koalitionen i Irak.

- Det er altid trist med sådan nogle situationer, men det er begrænset, hvad vi kan gøre ved det.

- Vi kan kun rapportere om sagen og så håbe, at andre kan gøre noget ved det. Men det er en vanskelig situation, siger Jens Lønborg.

Danmark har i øjeblikket cirka 200 soldater i Irak, hvoraf cirka en fjerdedel er jægersoldaterne, som støtter al-Furat-brigaden.

Tirsdag lagde regeringen op til, at der sendes yderligere 30 soldater afsted, som skal aflaste USA i bevogtningen af al-Assad-basen vest for hovedstaden Bagdad.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er virkeligt godt, at det der er observeret også er blever anmeldt på behørig vis. For selv om man er militært trænet og adgang til tolke og lokale støttesoldater, er det svært at skelne mellem forskellige militære emblemer.

Og nu hører jeg, at vi atter skal til at sende unge og dygtige soldater derned. Vi har godt nok styr på alle de operationer vi deltager i. Og en dygtig forsvarsminister!

Trond Meiring, Britta Hansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

- "Ifølge Forsvaret har det ikke været muligt for de danske jægersoldater at identificere, hvilken specifik enhed de irakiske soldater tilhørte."

Nej, de havde vel glemt deres mobiltelefoner i lejren.

Trond Meiring, Flemming Berger og David Joelsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hvis vi ikke ønsker at være vidner til overgreb, skal vi lade være med at gå i krig!

Krig er i sig selv et overgreb, så gem lidt af den moralske forargelse til de sande skyldige: vore folkevalgte politikere.