Eks-ansatte på Zentropa beretter om ydmygelser og sexchikane

Sexchikane, ydmygelser og mobning har domineret arbejdskulturen på Zentropa, fortæller ni tidligere ansatte.
11. november 2017 kl. 03:09Opdateret 11. november 2017 kl. 06:16

På filmselskabet Zentropa har ydmygelser og sexchikane igennem årtier været en del af hverdagen for selskabets ansatte.

Det fortæller ni tidligere kvindelige ansatte til Politiken.

- Man føler sig mindre værd, og dertil kommer, at man bliver nedgjort af Peter Aalbæk. Jeg er kommet videre, men jeg vil ikke anbefale nogen at blive ansat der, siger 32-årig Julie, der ikke ønsker at blive citeret med efternavn, til Politiken. Hun var elev på Zentropa fra 2012 til 2014.

De ni kvinder beskriver over for avisen en række oplevelser med stifter og tidligere direktør Peter Aalbæk Jensen, som de har fundet grænseoverskridende.

For eksempel at blive taget på brysterne, at have direktøren stående tæt på og stønne, når de talte i telefon, og at blive lagt hen over bordet eller knæet og få smæk.

Peter Aalbæk Jensen har ifølge kvindernes udsagn også taget initiativ til seksuelt relaterede ydmygelser på scenen ved julefrokosten foran gæster fra filmbranchen, hvor der desuden var præmier til den elev, der smed mest tøj på kortest tid, eller den, der havde groet det længste kønshår.

Han har desuden iværksat en leg, hvor kvindelige ansatte eller elever på skift skulle trække et sexlegetøj fra en plastikpose, hvorefter han kom med forslag til, hvad man kan bruge det til. Han har også sendt elever i byen efter brystvorteklemmer eller krævet, at de tog ud på hans gård i Herfølge og vaccinerede hans svin.

Peter Aalbæk Jensen bekræfter over for Politiken de nævnte situationer, enten som et generelt og tilbagevendende ritual på Zentropa eller som noget, han ikke kan huske, men som "sikkert er sket".

Dog er han ked af beskrivelsen af arbejdspladsen som et chikanerende sted, hvor ydmygelser er sat i system.

- Jeg skal sige, jeg har ingen interesse i underkastelse og ydmygelse. Men jeg er interesseret i at være grænsesøgende, også helt op til den røde streg, siger han til Politiken.

Bestyrelsesformand i Zentropa og direktør i Nordisk Film Allan Hansen ønsker ikke at udtale sig til avisen.

Fredag skrev Zentropa i en pressemeddelelse, at filmselskabets ledelse er nået til enighed med Peter Aalbæk om, at klask i numsen ikke længere skal foregå hos filmselskabet.

Beslutningen er truffet, efter Information kunne berette, at når elever i Zentropa begår fejl, kan de typisk vælge mellem at muge ud på Peter Aalbæks gård eller få smæk.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Lad os nu komme helt til bunds i det her. Hvorfor er der ingen der reagerer på det der mer med at muge ud og vaccinere svin? En svinestald er jo ret beset en dødslejr.

Så når Peter Aalbæk Jensen udsætter (eller udsatte hvis det er slut) folk for sexchikane, seksuelle krænkelser og andre ydmygelser, så er det ifølge ham en bevidst grænsesøgende adfærd, der skal gavne dem, det går ud over, fordi de, når de "begår fejl", så har muligheden for at vælge strafmodel. Og når han bliver konfronteret med denne adfærd, så betragter han det ikke som hverken krænkelser, sexchikane eller ydmygende adfærd, men som noget han trækker lidt på skuldrene over, og Zentropas ledelse forsøger efter et møde at reducere det hele til et spørgsmål om politik på stedet, der lige skal justeres lidt. Med andre ord er det victim blaming sat i system, og det hele lige i kølvandet på Björks fortællinger om lignende adfærd hos Lars von Trier. Det vidner om et sted med en meget syg kultur, synes jeg, og en syg kultur har intet med kreativitet at gøre, som det forsøges at blive påstået. Den påstand er bare endnu et forsøg på fortsat at kunne være undertrykkende og ubehagelig.

Gert Hansen, Trond Meiring og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Er der ikke noget der hedder rusture?. Ihvertfald på KU og hundrede andre offentlige læreanstalter. Er det ikke på tide vi kommer tilbage på sporet. Der skal godt nok råbes svin til mange, hvis dette er det nye morale.

Per Madsen:

Hvad er det for et spor, du efterlyser? Et spor hvor enhver rager andre på brysterne, klasker andre i røven, udnytter magtpositioner til at at krænke under påskud af at oplære, drikker sig i hegnet fordi det er "dansk kultur", chikanerer seksuelt ved at råbe efter nogen på gaden, mener at andres kroppe er ens ejendom, når lysten lige er til at røre uden at få lov, at udvise manglende respekt for andre mennesker som et grundvilkår? Hvorfor efterlyse sådan et spor? Skyldes det mangel på selvrespekt i første omgang, for det lyder da helt grotesk i mine ører, hvis du virkelig mener, at vi som udgangspunkt IKKE skal respektere hinanden.

Rune Rasmussen:
Jeg efterlyser sandelig ikke det spor du prøver at pådutte mig, på bedste facebook facon, må jeg sige. Jeg siger kun, så er der rigtig mange der skal stilles for den moralske dommer, hvis der skal stilles et regnskab op for alle de gange man i tidens løb har festet uden filter. Undskyld mig.

Per Madsen:

Okay, men der er milevid forskel på f. eks. en dreng i puberteten der i sin første, uoverskuelige, brandert laver noget grænseoverskridende dumt, og krænkende, til en nu 61-årig mand, der ifølge ham selv ruller rundt på gulvet af grin over, at nogen træder frem og fortæller om selvsamme grænseoverskridende, dumme og krænkende adfærd, der vel at mærke er en helt bevidst del af en "uddannelse" under påskud af at være del af en eller anden "kreativ" stemning. Det er da yderst problematisk, at f. eks. drenge i 8. klasse får påtalt det med rette, hvis de ikke kan opføre sig ordentligt overfor pigerne, imens Peter Aalbæk Jensens adfærd bliver betragtet som underholdende og sjov af nogle personer.

Jeg taler ikke om drenge i puberteten. Jeg taler heller ikke om voldlige overfald. Så taler man jo om kriminelle overfald. Jeg taler om, om vi i det offentlige rum kan gå ind i "lukkede cirkler" og spille forargede. I mit lange liv på arbejdsmarked har man oplevet lidt af hvert. Og der var ved gud om nogle man tænkte, "brug lige det indvendige". MEN det var både KVINDER og mænd. Mange af de ting vi hører fra USA er da ikke forsvarelige. Men man tænker også, at hvorfor kommer det år efter. Er man gået med på noget fordi man har satset sin karriere højere, end en pågående liderlig mand?. Bagefter, mange år efter, hvor man nu har slået igennem og blevet kendt, går man så i selvsving på twitter ? . Efter min mening er det mere nuanceret. Og som sagt er der historier der er forkastelige. Men når man ser på den dialog der raser på de såkaldte sociale medier, ser jeg også en forargelse, der på alle plan, totalt ukritisk, slår ned på enhver testosteron bærende person. Og det er altså noget vrøvl og medie skabt. Ang. næsen i sporet, var det netop avisen jeg mente, Altså Information. Det er det jeg kalder "glatbarberet klummeretorik", som der er ved og være lige lovlig meget af i denne, ellers udemærkede avis. Som jeg har abonneret på i flere årti.