Telegram

Utilregnelige Trump fryder sig på årsdag for præsidentvalg

USA's præsident er historisk upopulær og kan ikke få sin politik igennem, men Donald Trump forbliver positiv.
Utilregnelige Trump fryder sig på årsdag for præsidentvalg

RITZAU SCANPIX

Telegram
8. november 2017 kl. 03:36

8. november 2016 gik over i historien som en dag, hvor de fleste blev overrasket. Onsdag er det et år siden, at Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg.

Et år efter valgsejren deler Trump amerikanerne i to lejre. Ifølge et gennemsnit af popularitetsmålinger fra hjemmesiden FiveThirtyEight.com er rigmanden fra New York historisk upopulær.

Kun 37,6 procent af amerikanerne mener, at præsidenten gør et godt stykke arbejde. 56,8 procent misbilliger præsidentens arbejde.

Alligevel betegner Donald Trump sig selv som en kæmpe succes.

Og valgdagen står som den største mærkedag for den amerikanske præsident og hans støtter.

- Det var en sejr, der har gjort mange mennesker rigtig glade, siger Trump ifølge AP under et pressemøde med Sydkoreas præsident.

Også på sit besøg i Japan dagen før nævnte Trump sin sejr over Demokraternes Hillary Clinton. Her tog præsidenten æren for de stigende aktiekurser og den faldende ledighed i USA.

- Tallene er fænomenale siden valgdagen 8. november. Jeg har skåret ned på antallet af regulativer i stor grad. Ærlig talt, hvis jeg selv skal sige det, har jeg gjort det på et niveau, ingen før har formået, sagde Trump.

Siden 8. november 2016 er Trumps popularitet faldet i den brede befolkning, men ingen kan benægte, at præsidenten stadig er hyperpopulær i visse kredse.

Trumps loyale støtter er af præsidenten benævnt "det stille flertal".

Og præsidenten har før vist, at meningsmålinger kan undervurdere ham. Valgsejren i 2016 viste, at Trump er utilregnelig.

Det hjælper ham imidlertid ikke i Kongressen, hvor flere af hans partifæller har modarbejdet og udtalt sig negativt om ham.

Hidtil har det været svært for Trump at indfri sine vigtigste valgløfter. Opførelsen af en mur ved grænsen til Mexico har vist sig umulig at finansiere.

På samme måde har det ikke været muligt at rulle sundhedsreformen Obamacare tilbage og erstatte den med en ny reform, som Trump lovede.

Men på sin egen måde formår præsidenten alligevel altid at få rettet fokus mod sin dagsorden frem for sine nederlag.

Da endnu et forsøg på at rulle Obamacare tilbage glippede i Kongressen i september, talte Trump samtidig foran sine støtter om ligaen for amerikansk fodbold NFL.

Her opfordrede han holdenes ejere til at fyre spillere, der ikke ville stå op under nationalsangen.

Det sparkede en debat i gang, der ifølge NBC fik mere mediedækning end præsidentens nederlag i Kongressen. Det er bare et enkelt bevis på, at den utilregnelige Trump formår at sætte sin egen dagsorden.

/ritzau/

Uden den medløbende presse, var brølaben aldrig blevet til det han blev.