Finland markerer 100 år med selvstændighed

Frygten for Rusland er stadig udbredt i Finland - 100 år efter uafhængigheden og 77 år efter Vinterkrigen.
4. december 2017 kl. 09:05

Finland markerer mandag, at landet for 100 år siden - den 6. december 1917 - erklærede sig uafhængigt af det magtfulde naboland Rusland.

Jubilæumsåret finder sted i en periode med forstærkede spændinger mellem Rusland og Vesten, efter at russerne har annekteret Krimhalvøen og øget de militære aktiviteter i Østersøregionen.

Lige som nabolande Sverige, Danmark, Polen og de baltiske stater har Finland moderniseret militæret i de seneste år og søgt at komme nærmere på Nato - dog uden at tilslutte sig den militære alliance.

Finlands politiske udmeldinger er også præget af forsigtighed, når det gælder Rusland, som er landets femtestørste handelspartner.

- Vi er to uafhængige nationer, så vi beder ikke om tilladelse, når vi handler eller træffer strategiske beslutninger, siger den finske udenrigsminister, Timo Soini, til det franske nyhedsbureau AFP op til jubilæumsdagen.

Dagen fejres blandt andet med et jubilæumsarrangement for statsrådet under ledelse af statsminister Juha Sipilä. Repræsentanter for familierne til de politikere, som traf den historiske beslutning i Finlands senat i 1917, deltager i arrangementet.

Finland var i seks århundreder en del af Sverige - frem til 1809. Det var derefter et russisk storhertugdømme i godt hundrede år. Det genvandt uafhængigheden efter Første Verdenskrig og det russiske tsardømmes fald.

Sovjetunionen anerkendte Finlands uafhængighed i 1918, men det nordiske land måtte ud i en krig med den store nabo mod øst i vinteren 1939-1940 og igen fra juni 1941 til september 1944 for at undgå at blive besat af kommunisterne.

I Paris-traktaten fra 1947 anerkendes Finlands nederlag efter Anden Verdenskrig, og finnerne måtte betale betydelig krigsskadeerstatning til Sovjetunionen og afgive ti procent af sit territorium - den østlige del af Den Karelske Halvø.

De menneskelige og territoriale omkostninger fra disse konflikter spiller stadig en fremtrædende rolle for Finlands 5,5 millioner indbyggere, og et udbredt mundheld lyder: "Der kommer intet godt fra øst - kun solen."

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I Finland frygter både politikere og befolkning faktisk russerne så meget, at man ved siden af militæret har et yderst veltrænet og veldisciplineret hjemmeværn på omkring 100.000 voksne mænd og kvinder, der både er topmotiverede, samt er udstyret med topmoderne våben.

Søren Jacobsen

Hvis russerne skulle krydse grænsen til Finland eller Sverige er der ingen tvivl om, at Nato kommer til undsætning. Medlem eller ej.

@ Søren Jacobsen,

For så vidt er ruserne allerede til sted indenfor Finlands grænser. Og hvad syntes du egentlig, at Nato skal gøre, hvis russiske soldater allerede står inde i Finland, - bombe landet?

Dels er befolkningen blevet polariserede af indenrigspolitik, hvor man enten er finlands-svensker eller sand finlænder. I disse år er "sande finlændere" i markant overtal, og de er klart russiskvenlige. De bor i overvejende grad mod øst, og mange af dem har "rødder" i det gamle Rusland, der i 200 år besatte Finland.

Og dels er der et fænomen, der kaldes "grønne mænd". Disse "grønne" mænd er russere, der lovligt opholder sig inden for Finlands grænser. Rusland har på lovlig vis købt ejendomme op, der er placeret i en stor bue ind i Finland, og beboer disse ejendomme med russiske borgere. Hvad disse "grønne mænd" egentlig lever af, står ikke klart for offentligheden, men de har ingen kontakt til naboer, og rygtet siger, at det reelt er unge russiske soldater.

" Og dels er der et fænomen, der kaldes "grønne mænd". Disse "grønne" mænd er russere, der lovligt opholder sig inden for Finlands grænser. Rusland har på lovlig vis købt ejendomme op, der er placeret i en stor bue ind i Finland, og beboer disse ejendomme med russiske borgere. Hvad disse "grønne mænd" egentlig lever af, står ikke klart for offentligheden, men de har ingen kontakt til naboer, og rygtet siger, at det reelt er unge russiske soldater."

Mikkel Vuorela - er det ikke en historie du kunne kigge på...? Enten be- eller afkræfte den.

@ Steen Sohn,

Du spørger til min kilde. Jeg citerede egentlig ingen bestemt kilde, for dette er jo almen kendt.
Det meste af mit input har jeg ikke fra Danmark, men dette fænomen (grønne mænd) er jo også kendt i danske medier. Og efter at have googlet blot en gang efter danske link fik jeg nedenstående, og jeg kunne formentlig få endnu flere:
- BT 27.07. 2017,
- Berlingske, 23.04.2015,
- Jyllands Posten, 25.11.2017,
- Information, 19.04. 2014,
- Berlingske, 22.02.2017.

Jeg har ikke personligt mødt disse "grønne mænd", men jeg har været igennem områder, hvor man har dem. - Senest lige før midten af august i år, hvor vi for en afvekslings skyld rejste til Balkan via Tornie - Kajaani - Juensuu - Lappeenranta, Helsinki og Tallinn. Og flere af dem vi talte med, ved præcis hvor de bor, men ved ikke hvad de laver - blot at det er unge mænd iført grønt arbejdstøj.

Jeg kan da også oplyse, at de findes i alle nabolande til Ruslands grænser - også i Nordnorge, som nu aktivt forsøger at slippe af med dem. Samt at man i Estonia er særdeles usikre på dem, da landet har en stor gruppe borgere, der identificere sig som russere, og kun i ringe grad eller modvilligt taler estisk-ugrisk.

I Finland bor disse grønne mænd på skov-ejendomme, men de fælder tilsyneladende ikke deres skove. Til gengæld har finsk grænsevagter flere gange mødt regulære russiske patruljer på omkring 12 mand langt inde i Finland og ofte i nærheden af disse skov-ejendomme.

Som du ved, har Finland en 1.268 km lang grænse mod Rusland, som stort set er umulig at overvåge. Til gengæld forsøger Finlands præsident at holde god og tillidsskabende kontakt til Ruslands øverste ledelse - herunder til Putin.

Bjarne Agerskov

Russerne har generelt ingen pli. De er som en fuld julefrokost idiot der ind i det forkerte husbog begynder at gøre sig magelig.

@Gert Romme. Du nævner nogle aviser og datoer. Men kan du ikke henvise til en artikel, der omtaler små, russiske grønne mænd i Finland? Jeg vidste fx ikke, at det var almindelig kendt, at de var der.